Näillä aloilla ”duunarille” maksetaan parasta palkkaa – ammattikoulusta valmistuneelle 4822 euroa/kk - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näillä aloilla ”duunarille” maksetaan parasta palkkaa – ammattikoulusta valmistuneelle 4822 euroa/kk

Tietotekniikan taidoilla pääsee varmimmin hyville ansioille, mutta huipputilit tehdään lopulta muilla aloilla.

31.3. 7:11 | Päivitetty 31.3. 11:32

Opiskelupaikan haku on tärkeä päätös, jolla on todennäköisesti vaikutusta koko loppuelämän ansiotasoon. Kevään yhteishaku korkeakouluihin on käynnissä keskiviikkona 31. maaliskuuta kello 15:een asti. Yhteishaku toiselle asteelle perusopetuksen jälkeen on puolestaan käynnissä 7. huhtikuuta kello 15:een asti.

Tilastokeskuksen tiedoista selviää, mitkä ovat eri koulutusasteilta valmistuneiden 30 eniten tienaavaa ammattiluokkaa.

Tilastoissa listatut kokonaisansiot sisältävät säännölliseltä työajalta maksettavan ansion lisäksi yli- ja lisätyöajalta maksettavat palkanosat, työaikalisät, sijainti- ja olosuhdelisät, tehtävän, ammattitaidon ja palvelusvuosien perusteella maksettavat lisät, suoritusperusteiset palkanosat, varallaolo- ja päivystyskorvaukset ja luontoisedut, mutta eivät kertaluonteisesti maksettavia palkkaeriä, kuten tulospalkkioita.

Kokonaisansiot ovat bruttomääräisiä, eli niistä ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja.

Tietotekniikan alan töistä maksetaan hyvin koulutustaustasta riippumatta.

Tiedot kattavat julkisen sektorin kaikki palkansaajat sekä yksityiseltä sektorilta vähintään viisi henkeä työllistävät yritykset. Palkkarakennetilaston ulkopuolelle jää yksityisellä sektorilla yritysten ylin johto sekä yrityksen päätoimialan mukaan maa-, metsä- ja kalatalouden, työnantajakotitalouksien ja kansainvälisten järjestöjen toimialat.

Ammattiluokat on järjestetty kokonaisansion mediaanin eli suuruusjärjestyksessä keskimmäisen arvon perusteella, eli ammattiluokassa on yhtä paljon mediaanipalkkaa sekä enemmän että vähemmän tienaavia työntekijöitä.

Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat ammattikoulun ja lukion eli niin sanotun toisen asteen koulutuksen suorittaneet. Toisessa ryhmässä alemman korkeakoulutason suorittaneet, eli ammattikorkeakoulusta valmistuneet ja korkeakouluissa kandidaattitason tutkinnon tehneet. Kolmas koulutustaso taas ovat ylemmän korkeakoulututkinnon sekä ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet.

Yhteenvetona tilastoista huomaa, että tietotekniikan alalla sijoittuu jokaisella koulutusasteella todennäköisimmin palkkatilastojen yläpäähän. Tilastoissa käytettyjen ammattinimikkeiden alaisissa ammateissa on eroja. Tieto- ja viestintätekniikan myynnin erityisasiantuntijoita löytyy sekä toisen asteen että ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista, mutta selvät erot palkkatasossa kertovat myös eroista varsinaisissa työtehtävissä.

Myös toisen asteen koulutuksen suorittaneiden joukossa suurimmat palkat ovat erilaisissa tietotekniikan ja elektroniikan tehtävissä. Poikkeuksen muodostavat muun muassa myynti-insinöörit sekä lääke-esittelijät, erilaiset asiantuntijat että ahtaajat, joiden ansiotaso on it-ammattilaisten luokkaa.

It-alat hallitsevat myös AMK- ja alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden ansiotilastojen kärkeä. Hyville ansioille pääsee kuitenkin jälleen myynti-insinöörien ja lääke-esittelijöiden ammattiluokissa sekä myös johtamisen ja maa- ja vesirakennustekniikan asiantuntijatehtävissä.

Ylimmällä koulutustasolla kärjessä ovat aiemmista poikkeavat ammattialat, kuten lääkärit, rahoitusanalyytikot ja lainopilliset erityisasiantuntijat.

Juttua korjattu 31.3. kello 11.16. Korkeakoulujen yhteishaku päättyy keskiviikkona 31.3. Juttua päivitetty 31.3. kello 11.29 tiedolla toisen asteen yhteyshausta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?