Stora Enso luopuu liukosellutuotannostaan – lehden mukaan yhtiö vienyt tuotettaan Kiinan uiguurialueelle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Stora Enso luopuu liukosellutuotannostaan – lehden mukaan yhtiö vienyt tuotettaan Kiinan uiguurialueelle

Yhtiön mukaan asiaa on tarkasteltu talousnäkökohtien ja vastuullisuuden näkökulmista.

29.3. 13:38

Metsäteollisuusyhtiö Stora Enso ilmoittaa luopuvansa liukosellutuotannostaan. Yhtiö kommentoi liukosellutuotantoaan sen jälkeen, kun Hongkongissa julkaistava South China Morning Post (SCMP) uutisoi yhtiön vieneen liukosellua Kiinan Xinjiangin alueelle, jossa on laajalti raportoitu etenkin uiguurivähemmistön ihmisoikeusloukkauksista ja pakkotyöstä.

Liukosellusta valmistetaan Xinjiangissa viskoosikuitua, jota käytetään vaatteiden valmistuksessa.

– Strategisen päätöksemme mukaan olemme irtaantumassa maailmanlaajuisesta liukosellusegmentistä viskoosin tuotantoa varten, Stora Enson talousjohtaja ja Suomen maajohtaja Seppo Parvi sanoo tiedotteessa.

– Kyseinen segmentti ei ole toimintamme ydintä ja edustaa vain hyvin pientä osaa koko liiketoiminnastamme, Parvi jatkaa ja sanoo, ettei tuotannosta luopumisella tule olemaan merkittävää vaikutusta yhtiön taloudelliseen tulokseen.

Stora Enso kertoo, että strateginen päätös liukosellusta luopumisesta tehtiin viime vuoden puolella. Yhtiön mukaan asiaa on tarkasteltu talousnäkökohtien ja vastuullisuuden näkökulmista. Liukosellua valmistetaan yhtiön Uimaharjun tehtaalla Joensuussa.

Talousjohtajan mukaan yhtiöllä on käynnissä osavuosiraportointia edeltävä hiljainen kausi, joten aiheeseen palataan huhtikuun jälkipuoliskolla osavuosiraportoinnin yhteydessä.

Viskoosikuitutehtaat epäiltyjen vankileirien likellä

Hongkongilaislehti SCMP uutisoi sunnuntaina, että Kiinan Xinjiangin alueelle tuotavasta liukosellusta valtaosa on lähtöisin Suomesta. SCMP:n mukaan Suomesta vietiin Xinjiangin alueelle 367 miljoonan dollarin eli noin 312 miljoonan euron arvosta liukosellua vuosina 2017–2020. Lehden mukaan yksi merkittävistä liukosellun viejistä Kiinaan on Stora Enson Uimaharjun tehdas.

SCMP toteaa satelliittikuvien avulla, että viskoosikuitua valmistavat tehtaat sijaitsevat Xinjiangissa vain kilometrien etäisyydellä epäillyistä vankileireistä.

Kansainväliset tarkkailijat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet laajasti Xinjiangin uiguuri-vähemmistön telkeämisestä. Arvioiden mukaan ainakin miljoona uiguuria ja muita pääosin muslimivähemmistöihin kuuluvia on vangittu leireille, joissa teetetään pakkotyötä ja joissa naisia on steriloitu. Kiina on kiistänyt syytökset uiguurien pakkotyöstä.

Yhdysvallat, Kanada ja Hollanti ovat määritelleet Kiinan toimet uiguurialueella kansanmurhaa vastaaviksi. Myös Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) otti helmikuussa Twitterissä näkyvästi kantaa Xinjiangin tilanteeseen. Marin ilmaisi Kiinan polkevan ihmisoikeuksia ja sortavan vähemmistöjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?