Suomalaisyritys on kasvanut 700 prosenttia kolmessa vuodessa – tästä syystä sitä ei löydy pääomasijoittajien salkuista

Fintech-yrityksien liikevaihto Suomessa yltää 1,3 miljardiin euroon. Nopeiten kasvava ryhmä ovat startupit.

Toimitusjohtaja Junno Roine Puro Financesta perustelee, miksi pääomasijoittajaa ei ole haettu.

26.3.2021 20:35

Suomalainen fintech-startup Puro Finance on kasvanut kolmessa vuodessa 700 prosenttia ja pysynyt voitollisena. Se aikoo tähdätä kasvuun edelleen, mutta monesta muusta kasvuhaluisesta yrityksestä poiketen se ei ole kerännyt pääomaa pääomasijoittajilta.

Itse asiassa Puroa ei löydy yhdenkään pääomasijoittajan portfoliosta ja toimitusjohtaja Junno Roineen mukaan ei tule lähitulevaisuudessakaan löytymään.

– Emme ole ainakaan tällä hetkellä nähneet tälle tarvetta, Roine sanoo.

Roineen mukaan pääomasijoittajia ei ole lähdetty etsimään kahdesta syystä: niille ei ole ollut tarvetta ja toisaalta yritys on haluttu pitää omissa käsissä.

– Kovan panoksen voi menettää, jos antaa hallinnan yrityksestä jollekin muulle liian varhaisessa vaiheessa.

Pääomasijoittajien sijaan Roine sanoo, että yritys on saanut rahaa kumppani- ja enkelisijoittajilta. Kumppanuuksia etsitään myös jatkossa.

– Liiketoiminnan kehittäminen vaatii rahaa ja siihen saimme kumppaneita alkuun. Toisaalta tarvitsemme rahaa myös ”raaka-aineeksi”, sillä rahoitamme yrityksiä. Sitä olemme saaneet lähtökohtaisesti pankista. Varsinaista pääomasijoittajaa meillä ei ole ollut ja sikäli olemme poikkeus.

Lisäksi yhtiön suurimmaksi omistajaryhmäksi on noussut Puron henkilöstö, sillä yrityksen työntekijöillä on ollut mahdollisuus osakeannin yhteydessä sijoittaa Puroon.

– Kolmanneksen koko yrityksestä omistaa henkilöstö ja jokaisella työntekijällä on ollut mahdollisuus sijoittaa Puroon. Se saa henkilöstön sitoutumaan yritykseen erityisen hyvin.

Puro on kahden miljoonan euron liikevaihdolla toimiva finanssiteknologiayritys, joka tarjoaa taloushallinto- ja pankkiohjelmistoihin integroitavaa laskusaatavien rahoituspalvelua.

Käytännössä se auttaa yrityksiä siis laskun lähettämisestä rahoitukseen, perintään ja kirjanpitoon asti. Toistaiseksi se toimii vain Suomessa, mutta tähtäimessä on kansainvälistyminen, jolle Suomi on vain luonnollinen ponnahduslauta.

– Tavoitteena oli perustaa fintech-yhtiö, joka yhdistää perinteisen pankkialan osaamisen peliteollisuuden kokeneisiin konkareihin koodaamisessa. Pelien sijaan tuomme nopeita ja joustavia rahoitusratkaisuja ilman piilokuluja, Roine avaa.

Fintech pidetään asiantuntijoiden keskuudessa nopeasti kasvavana alana ja myös Roine painottaa, että juuri nyt katse on kasvun lisäämisessä.

– Emme mene asioiden edelle. Nyt tärkeintä on kasvaa.

Suomessa on noin 200 fintech-, eli finanssiteknologiayritystä, joista vanhimpien juuret yltävät vuoteen 1985. Nuorimmat ovat startuppeja, eli korkeintaan 5 vuoden ikäisiä. Niitä on noin puolet fintech-yrityksistä.

Suomen fintech-yritykset tekevät yhteensä noin 1.3 miljardin euron liikevaihdon ja nopeiten kasvava ryhmä on startupit.

KPMG:n ja Pääomasijoittajat ry:n tekemän tutkimuksen mukaan pääomasijoittajien omistamien yritysten kolmen ensimmäisen omistusvuoden aikana liikevaihto kasvaa keskimäärin yli 50 prosentilla joka vuosi.

Puron tapaiset yritykset ilman pääomasijoittajaa ovat poikkeus, mutta myös sellaisia yltää nopeasti kasvavien joukkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?