Kaivosyhtiö hehkuttaa EU:n neljänneksi suurinta kobolttiesiintymää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaivosyhtiö hehkuttaa EU:n neljänneksi suurinta kobolttiesiintymää

Australialais-suomalainen Latitude 66 Cobalt arvioi, että Pohjois-Kuusamon Juomasuon kaivospiirin alueen kobolttiesiintymä on EU:n neljänneksi suurin. Kuusamossa kaivosaikeet ovat herättäneet vastustusta.

Kuusamon Juomasuolta on löytynyt suuri kobolttiesiintymä. Kobolttia käytetään muun muassa kännyköiden akuissa ja sen kysyntä on kasvanut ympäri maailman lähes räjähdysmäisesti viime vuosina.

18.3. 11:08

Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt kertoi keskiviikkona, että Juomasuon kaivospiirin alueen kobolttiesiintymä on Euroopan unionin neljänneksi suurin.

Juomasuon kaivospiirin esiintymät sisältävät kaivosyhtiön päivitetyn arvion mukaan 16 490 tonnia kobolttia.

Latitude 66 Cobalt teetti Geologian tutkimuskeskus GTK:lla vertailun Euroopan unionin tunnetuista kobolttiesiintymistä, ja vertailun mukaan Juomasuon kaivospiirin alueen esiintymät muodostaisivat Euroopan neljänneksi suurimman tunnetun kobolttivarannon.

Euroopan kobolttiesiintymien kolmen kärki on Suomessa. Terrafame Sotkamossa sekä Kevitsan ja Sakatin kobolttiesiintymät ovat listauksessa Juomasuon edellä. Viidenneksi suurin esiintymä löytyy Ruotsin Ronnbackenista.

Kaivospiirin alueella sijaitsee kolme esiintymää nimiltään K1, K2 ja K3. Esiintymien sijainti on esitetty oheisella kartalla.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes myönsi vuonna 2019 kaivosyhtiö Latitude 66 Cobaltille malminetsintäluvan Juomasuon kaivospiiriin Pohjois-Kuusamossa. Reilun 1 300 hehtaarin kokoinen alue sijaitsee lähellä Kitkajokea ja Oulangan kansallispuistoa.

Kuusamon kaivoshankkeita ovat olleet kiistanalaisia jo pitkään. Vuonna 2019 Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi Kuusamon strategisen yleiskaavan, joka olisi kieltänyt kaivoshankkeiden toteutumisen. KHO kumosi kaavan osittain lainvastaisena. Asiasta silloin kertoi Kaleva.

Kuusamon kaupunki olisi halunnut suojella matkailun ydinalueita kaivosteollisuudelta. Näihin alueisiin lukeutuu myös Juomasuon alue.

Kuusamon Juomasuo kuvattuna 2013.

Latitude 66 Cobalt kertoo tiedotteessaan, että heidän vuoden 2018 jälkeen teettämänsä geofysikaaliset tutkimukset viittaisivat siihen, että Juomasuon esiintymät jatkuvat myös toistaiseksi tunnetun alueen ulkopuolelle. Tämä merkitsisi todennäköisesti sitä, että esiintymä voi olla nyt julkaistua arvioita suurempi.

Tiedotteessaan yhtiö vakuuttelee toiminnan pääpainon olevan yhä alueen malmipotentiaalin tutkimisessa, eikä kaivostoiminnan aloittamista olla kiirehtimässä.

Kobolttia käytetään muun muassa kännyköiden akuissa, ja sen kysyntä on kasvanut ympäri maailman lähes räjähdysmäisesti viime vuosina.

Tällä hetkellä arviolta 70 prosenttia maailman koboltista saadaan Kongon demokraattisesta tasavallasta. Latitude 66 Cobalt kertoo uskovansa suomalaisen koboltin olevan vaihtoehto kongolaiselle koboltille.

Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtaja Thomas Hoyer,

Kaivosyhtiön toimitusjohtaja Thomas Hoyer kertoo tiedotteessa, että akkuteknologian Suomelle tarjoamat mahdollisuuksia on viime vuosien aikana alettu ymmärtää yhteiskunnallisessa keskustelussa yhä paremmin.

– Euroopan tunnettujen kobolttivarantojen vertailu osoittaa Suomen ja Pohjoismaiden ainutlaatuisen aseman. Euroopan unionin 20 suurimmasta kobolttiesiintymästä 14 sijaitsee Suomessa ja vain yksi Pohjoismaiden ulkopuolella, Hoyer kertoo.

Yhtiön tiedotteen mukaan akkumineraalien alkuperään, tuotantoketjun eettisyyteen sekä mineraalien prosessoinnissa ja akkujen valmistuksessa käytetyn energian päästöihin kiinnitetään jatkuvasti enemmän huomiota.

Latitude 66 Cobalt tekee Kuusamon Juomasuon sekä Posion Haarakummun esiintymien kaivoskehitysten lisäksi myös laajojen alueiden geologista tutkimusta Kainuussa, Koillismaalla, Peräpohjan alueella sekä Itä-Lapissa.

Kaupunginjohtaja: Kaivostoiminnan aloittaminen epätodennäköistä

Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen ei ole yllättynyt kaivosyhtiön ilmoittamasta esiintymästä. Hän muistuttaa, että erilaisia mineraaleja on etsitty Kuusamon alueella jo lähes 30 vuotta, ja hän uskoo tutkimusten jatkuvan edelleen.

– Nämä tulokset eivät minusta olleet yllättäviä. Se on yleisesti tiedossa, että tällaisia mineraaleja löytyy täältä Pohjois-Suomesta. Mutta kannattavia kaivoksia on vähän, Manninen kertoo.

Kaupunginjohtaja Manninen ei usko, että Juomasuon alueella aloitetaan kaivostoimintaa. Hänen mukaansa Kuusamon kaupunginvaltuuston enemmistön selkeä kanta on ollut, että Juomasuon alueelle ei haluta kaivostoimintaa.

Hän kertoo myös, että vuonna 2018 Latitude 66 Cobalt teetätti kyselytutkimuksen johon osallistui noin 1 000 kuusamolaista. Tutkimuksen mukaan enemmistö kuusamolaisista ei halua alueelle kaivostoimintaa.

– Tämä oli tuolloin paikallisen enemmistön kanta. Tiedossani ei ole, että tämä asetelma olisi siitä muuttunut, Manninen toteaa.

Vaikka Juomasuon esiintymä nousi nyt EU:n neljänneksi suurimmaksi, Manninen huomauttaa, että Sotkamosta Terrafamen kaivokselta löydetty esiintymä on reilusti yli kymmenkertainen Juomasuohon verrattuna.

– Siellä on jo kaivostoiminta käynnissä. En tiedä, onko tällaisille pienemmille määrälle kaupallista kannattavuutta, mutta se on yhtiön asia pohtia sitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?