Kommentti: USA:n elvytys vahvistaa myös eurotaloutta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Yhdysvallat pumppaa valtavan vyöryn elvytysrahaa ja siitä hyötyy Eurooppakin

Elvytysrahaa on jo tällä tietoa lähdössä liikkeelle niin paljon, että rahavyöryn virtausvoimasta syntyy talouskasvua kiihdyttävä vertauskuvallinen turboahdin, erikoistoimittaja Jan Hurri kirjoittaa.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris seurasivat kongressin äänestystä elvytyspaketista.­

13.3. 7:14

Yhdysvaltain liittovaltio alkaa pian pumpata maan talouteen niin suuria rahasummia, että elvytysvoimaa riittää muillekin.

Mammuttielvytys varmistui keskiviikkona, kun maan lakeja säätävä kongressi antoi lopullisen hyväksyntänsä presidentti Joe Bidenin ensimmäiselle elvytyspaketille.

Kyse on kaikkiaan 1 900 miljardin eli meikäläisittäin 1,9 biljoonan dollarin mittaisesta elvytyskokonaisuudesta.

Eikä siinä kaikki, sillä liittovaltio on vasta pari kuukautta sitten pannut vireille Bidenin edeltäjän Donald Trumpin kautensa päätteeksi joulukuussa vahvistaman 900 miljardin dollarin elvytysohjelman.

Näiden kahden elvytyspaketin yhdistetyn vaikutuksen myötä on maailman muutoinkin suurimpaan kansantalouteen pian odotettavissa 2,8 biljoonan dollarin "ylimääräiset" raharuiskeet. Tiedossa on suurin määrä elvytystä sitten toisen maailmansodan.

Lisäksi presidentti Biden on jo kertonut kaavailevansa lisää taloutta elvyttäviä toimia, kuten infrastruktuuria kohentavia investointeja. Kokonaisuudessaan talouden koronakriisiä hoitavat elvytys kasvanee siis vielä suuremmaksi kuin nyt on jo luvassa.

Elvytysrahaa on jo tällä tietoa lähdössä liikkeelle niin paljon, että rahavyöryn virtausvoimasta syntyy talouskasvua kiihdyttävä vertauskuvallinen turboahdin.

Maailmantalouden vahvin kasvuveturi

Yhdysvaltain talouden turbokasvu korostuu esimerkiksi talousjärjestö OECD:n suurimpien kansantalouksien ennustepäivityksistä, jotka järjestö julkisti tiistaina.

Vielä joulukuussa OECD arveli Yhdysvaltain talouden kasvavan tänä vuonna 3,2 prosenttia, mutta nyt se korotti elvytysmääriä ennakoiden kasvuennusteensa peräti 6,5 prosenttiin.

Kovissa kasvuodotuksissa on poikkeuksellista paitsi ennusteen kasvuluku sinänsä myös se, että OECD odottaa Yhdysvaltain talouden kasvavan ainakin tämän vuoden ajan jopa nopeammin kuin koko maailmantalous kasvaa.

Maailmanlaajuinen talouskasvu on OECD:n ennusteen mukaan tänä vuonna 5,6 prosenttia – eli melkein kokonaisen prosenttiyksikön vähemmän kuin järjestö odottaa Yhdysvaltain taloudelta.

Tämä korostaa Yhdysvaltain talouden merkitystä koko maailman vahvimpana sananmukaisena talousveturina.

Kiinalle järjestö ennustaa täksi vuodeksi vielä kovempaa 7,8 prosentin kasvua, joka on tosin melkein kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin Kiinan provinssien muodostamien talousalueiden omista tavoitteista johdettavissa oleva noin kuuden prosentin kasvu.

Eurotalous jää jälkeen mutta hyötyy silti

Eurooppa ja etenkin vaurainta Länsi-Eurooppaa edustavat EU-maat jäävät tämän vuoden kasvuennusteiden vertailussa selvästi jälkeen muista suurista talouksista.

OECD ennustaa euroalueelle täksi vuodeksi 3,9 prosentin kasvua. Se olisi toki kovempaa kasvua kuin euroalueella on koettu vuosiin, mutta silti radikaalisti heikompi esitys kuin Yhdysvalloilta on odotettavissa.

EU-maiden yhdessä ja erikseen kaavailema koronaelvytys jää niin paljon jälkeen Yhdysvaltain mammuttisummista, että tämä ero heijastuu väistämättä myös kasvulukuihin.

Lisäksi EU:n selvästi verrokkimaita hitaammiksi ja tehottomammiksi osoittautuneet rokotehankinnat ja rokotusohjelmat viivyttävät osaltaan taloudenkin toipumista.

Yhdysvaltain talouden voimistuminen mammuttielvytyksen avulla turbokasvuun ja maan kaiken aikaa tahtia parantava rokoteohjelma korostavat EU:n vastaavista toimista syntyvää vaisuuden ja suhteellisen heikkouden vaikutelmaa.

Ja toki onkin totta, että EU-maiden elvytysaikeet, rokotetoimet ja talouden kasvunäkymät jäävät selvästi heikommiksi kuin Yhdysvaltain vastaavat.

Mutta EU:n suhteellinen tai absoluuttinen heikkous johtuu enemmän EU:n ja EU-maiden omista toimista – tai paremminkin toimien heikkoudesta – kuin Yhdysvaltain elvytystoimista tai turbotoipumisesta.

Mahdollisista mielikuvatappioista huolimatta Yhdysvaltain elvytyksestä ja kasvusta koituu eurotaloudellekin tuntuvaa kasvuetua.

Yhdysvaltain elvytystoimista ja niiden avulla syntyvästä turbokasvusta kantautuu Atlantin vastarannalle tuntuvia heijastushyötyjä mutta ei muita haittoja kuin mahdollisia mielikuvahaittoja.

Elvytystehoa heijastelee kauppavirtojen välityksellä

Yhdysvaltain elvytystoimien kasvuvaikutuksista merkittävä osa "vuotaa" maan oman talouden ulkopuolelle voimistamaan koko muun maailmantalouden kasvua.

Osa tuosta muualle vuotavasta elvytystehosta päätyy EU-maiden kasvua voimistamaan.

Näin käy siitä riippumatta, mihin täsmällisiin tarkoituksiin ja kohteisiin presidentti Bidenin hallinto elvytysvaroja ohjaa. Ja näin käy siitä yksinkertaisesta syystä, että Yhdysvaltain talouden ulkoista asemaa kuvaava vaihtotase on kaiken aikaa voimakkaasti alijäämäinen.

Itse asiassa Yhdysvaltain vaihtotaseen alijäämä on absoluuttisin raha-arvoin mitaten maailman suurin. Tämä tarkoittaa, että Yhdysvallat on maailmankaupan ylivoimaisesti suurin loppukysynnän lähde.

EU:n ja erityisesti euroalueen vaihtotase on puolestaan voimakkaasti ylijäämäinen. Saksan ja Hollannin vaihtotaseiden ylijäämät ovat maailman suurimpia.

Kansainvälisten kauppavirtojen välityksellä käy vääjäämättä niin, että alijäämäisen vaihtotaseen maista kysyntää ohjautuu ylijäämäisen vaihtotaseen maihin.

Tämä kauppavirtojen synnyttämä kohtalonyhteys tuo suuren osan Yhdysvaltain elvytysvaikutuksista ja turbokasvusta vahvistamaan eurotaloudenkin toipumista uuteen kasvukauteen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?