Koronakoirille löytyi uusi työpaikka – nenät avuksi rakennustyömaiden tartuntojen löytämisessä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Koronakoirille löytyi uusi työpaikka – nenät avuksi rakennustyömaiden tartuntojen löytämisessä

YIT aloittaa kokeilun, jossa joidenkin rakennustyömaiden työntekijät voivat jättää käyttämänsä kasvomaskin koronakoiran tutkittavaksi.

YIT:n työmailla alkaa koronakoirapilotti. Koirat eivät kuitenkaan työskentele työmaalla, vaan vapaaehtoisten osallistujien maskit viedään koirien nuuskittaviksi koulutuskeskukseen.­

11.3. 18:36

Koronakoiria kokeillaan rakennusyhtiö YIT:n työmailla pääkaupunkiseudulla, YIT kertoo tiedotteessaan.

Wise Nose ry:n kouluttamat koronakoirat auttavat tunnistamaan, onko rakennustyöntekijöillä koronavirusta.

Koiria ei viedä työmaille, vaan halukkaat työntekijät voivat panna käyttämänsä kasvomaskin näytepurkkiin, ja maskit viedään koirien haisteltaviksi koirien koulutuskeskukseen.

Maskinäytteiden jättäjien henkilöllisyyttä ei selvitetä, vaan maskit voi jättää tutkittavaksi nimettömänä.

Näytepurkeissa on kuitenkin numerokoodi, jonka avulla testaukseen osallistunut voi tarkistaa oman näytteensä tuloksen samana päivänä. Osallistuneet saavat toimintaohjeet siltä varalta, että koira on merkannut tuloksen positiiviseksi.

YIT:n henkilöstöpäällikkö Kaisa Kuvanto toivoo mahdollisimman monen työntekijän osallistuvan kokeiluun.

– Mikäli työmaalla olisi useita positiivisia tuloksia, konsultoimme luonnollisesti terveydenhuoltoa jatkotoimista. Koirien avulla toteutettava testaus ei korvaa laboratoriotestiä, mutta se saattaa tarjota mahdollisuuden olla askeleen edellä varsinkin oireettomien viruksenkantajien tunnistamisessa ja nopeuttaa jatkotoimia, Kuvanto kertoo.

Pilotin tärkein tavoite on testata koirien hajuaistin käyttöä suurella näytemäärällä. Tämä voi tuoda mahdollisuuden hyödyntää koronakoiria tartuntojen ehkäisemisessä tulevaisuudessa.

– Wise Nosen koulutuksessa olevat koirat pystyvät tunnistamaan koronaviruksen näytteistä jopa useita päiviä ennen laboratoriotestiä, Wise Nosen projektipäällikkö Heli Niuro kertoo tiedotteessa.

Wise Nosen kouluttamia koiria on testattu koronatartunnan tunnistamisessa myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Myös Tulli suunnitteli koronakoirien käyttöönottoa, mutta Helsingin Sanomat kertoi helmikuun lopussa, ettei niitä oteta käyttöön. Syynä on se, että koronakoirat jätettiin pois tartuntatautilaista.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ei ole riittävää näyttöä siitä, että koira tunnistaisi koronatartunnan. STM:n huolena oli myös virheellinen turvallisuudentunne tapauksissa, joissa koira ei merkitsisi maahan saapunutta koronapositiivista.

Tullin kouluttamat koirat tunnistivat positiiviset koronanäytteet 90 prosentin tarkkuudella, Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg sanoi HS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?