Perinteisten vinyylilevyjen puristaminen palaa Suomeen – kotoilu vauhdittanut kysyntää

Suomessa vinyylin kasvu oli viime vuonna 20–30 prosenttia.

Helsingin Levypuristamon vinyylitehdas nousee Vallilan Konepajan 120 vuotta vanhaan Voimalaan. Perustaja Lupu Pitkänen uskoo vinyylilevyjen kysyntään.

11.3.2021 15:26

Alkuvuonna perustettu helsinkiläisyritys alkaa valmistaa perinteisiä vinyylilevyjä, joiden suosio on herännyt uudestaan.

Helsingin Levypuristamo aloittaa vinyylilevyjen valmistuksen Vallilan Konepajan vanhassa voimalassa loppuvuoden aikana.

Tehdas nousee Vallilan Konepajan 120 vuotta vanhan voimalarakennukseen. Tilasta on solmittu pitkäaikainen vuokrasopimus Vallilan Ratapihan kanssa.

Levypuristamon perustaja, omistaja ja toimitusjohtaja on DJ ja tuottaja Lupu Pitkänen.

Erityisesti Yhdysvalloissa vinyylilevyjen myynti kasvaa. Levy-yhtiöiden ja ääniteteollisuuden etujärjestön RIIA:n mukaan viime vuonna vinyylimyynti kasvoin noin 30 prosenttia.

Osittain syynä oli koronarajoitusten aiheuttama elävän musiikin ahdinko, mutta kehitys on jatkunut jo pitkään.

Kanadalaisen Viryl Technologiesin valmistama vinyyliprässi puristaa levyn nopeimmillaan 24 sekunnissa.

Levykauppa Äxän toimitusjohtaja Jyri Lipponen arvioi tiedotteessa, että Suomessa vinyylin kasvu oli viime vuonna 20–30 prosenttia.

Vinyylin uudelleenheränneestä suosiosta huolimatta levyjä ei ole valmistettu kotimaassa vuoden 1995 jälkeen. Vinyylien ystävät kokevat ne pysyvämmäksi tavaksi kuluttaa musiikkia kuin vaikka suoratoisto.

Lisäksi levypuristamo elävöittää Konepajan aluetta tuomalla jatkumoa alueen teolliselle historialle, vuokranantaja sanoi.

Tavoitteena on tuottaa levyjä hiilineutraalisti. Perinteisesti vinyylien valmistus on ollut savupiipputeollisuutta sanan ikävimmässä merkityksessä, sillä puristusmuottien kuumennus ja jäähdytys vaativat paljon energiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?