Norjalaismiljardööri paljastaa: Tällä kikalla lähes kuka tahansa voi tulla miljonääriksi – vaatii vain asunnon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Norjalaismiljardööri paljastaa: Tällä kikalla lähes kuka tahansa voi tulla miljonääriksi – vaatii vain asunnon

Suurin osa ihmisistä etenee asuntomarkkinoilla saman kaavan mukaan, eikä sillä rikastu, norjalaismiljardööri Petter Stordalen kertoo kirjassaan.

Petter Stordalen Clarion-hotellin kattoterassilla Helsingissä kesällä 2016.­

3.3. 12:28

Bisnesmaailman rokkitähdeksikin tituleerattu norjalaismiljardööri Petter Stordalen kertoo omista elämänohjeistaan tänään suomeksi ilmestyneessä Vihdoinkin maanantai! -kirjassaan (Otava, 2021).

Suomessa Stordalen tunnetaan muun muassa Kämp- ja Clarion-hotellien sekä matkanjärjestäjä Tjäreborgin omistajana.

– Minulta kysytään erittäin usein, miten tullaan rikkaaksi. Siis ihan oikeasti rikkaaksi. Mahdollisimman vähällä vaivalla ja käytännöllisesti katsoen ilman lähtöpääomaa. Ehkä jopa ilman hyvää ideaa, Stordalen kirjoittaa.

Hänen mukaansa kysymys ei ole ollenkaan hullumpi, vaikka monet naureskelevat kysymystä esittäessään, koska he pitävät ajatusta vähällä vaivalla rikastumisesta idioottimaisena.

Stordalenin mukaan on kuitenkin olemassa helppoja tapoja rikastua. Jonkin verran vaaditaan panostusta ja pieni alkupääoma, mutta ”vähemmän kuin luulisit”, hän kirjoittaa.

Hän kertoo kirjassa esimerkin siitä, miten 20 vuodessa voi saada kasaan 45 miljoonan Norjan kruunun (noin 4 miljoonan euron) omaisuuden.

– Esimerkki edellyttää, että omistat – tai että sinun on mahdollista omistaa – asunto.

Stordalenin esimerkissä asunto on jossain suuressa kaupungissa.

Hänen mukaansa suurin ihmisistä osa toimii niin, että ensimmäisen oman asunnon jälkeen ostetaan kierros kierrokselta isompi asunto ja lopulta asutaan suuressa perheasunnossa, kunnes lapset muuttavat pois. Sitten ostetaan pienempi mutta uudempi ja keskeisemmältä paikalta eli yhtä kallis asunto kuin edellinen.

– Siinä ei ole mitään vikaa. Jos tavoitteena on kuitenkin rikastuminen, se ei toimi. Päinvastoin: sillä rikastuttaa seuraavaa sukupolvea. Itse et omista vieläkään muuta kuin hienon asunnon, koska sijoittamasi rahat ovat passiivisia.

Jos toiveena on rikastuminen, Stordalen kehottaa muuttamaan ajattelutapaa. Hänen mukaansa kannattaisi myydä ensimmäinen asunto ja muuttaa itse vuokralle.

Stordalenin esimerkissä myytävästä asunnosta saa 5 miljoonaa Norjan kruunua (noin 500 000 euroa), ja siitä kaksi miljoonaa kruunua on lainaa ja kolme miljoonaa omaa pääomaa.

– Sen jälkeen ostat kaksi asuntoa, jotka molemmat maksavat 3,75 miljoonaa. Ne vuokraat pois ja lisäksi saat eduksesi hintojen nousun. Olen asettanut hintojen nousuksi kolmen vuoden jälkeen 15 prosenttia, mikä mahtuu hyvin siihen haarukkaan, miten hinnat ovat meidän norjalaisissa suurkaupungeissamme 1990-luvun alusta lähtien nousseet.

Tällä laskukaavalla saisi 1,125 miljoonan kruunun tuoton omalle pääomalle sekä vuokratulot kahdesta asunnosta.

Stordalenin mukaan kolmen vuoden päästä sama temppu toistetaan, mikä taas mahdollistaa kymmenen vuoden päästä kahden asunnon ostamisen vuodessa. Jos rahoittaa itse vähän lisää, voi ostaa kolmekin asuntoa.

– Silloin asiat alkavat edetä valtavan nopeasti. Rahat alkavat tehdä työtä puolestasi.

Stordalenin mukaan tällä menolla oma pääoma voi kasvaa 45 miljoonaan kruunuun 21 vuodessa. Jos sen sijaan jatkaa asumista omistamassaan asunnossa, omaa pääomaa on 21 vuodessa 10 miljoonaa kruunua.

– Monille tuo kaikki olisi mahdollista. Silti juuri kukaan ei tee niin.

Stordalenin mukaan syynä on todennäköisesti se, että sisäinen äänemme selittää syitä, miksi näin ei kannata tehdä.

– Uskomme, että se on järjen ääni. Todellisuudessa se on murehtija.

Stordalen kertoo kirjassa, ettei asuntoesimerkki ole tuulesta temmattu. Hän kertoo ostaneensa ensimmäisen omistusasunnon vasta 35-vuotiaana.

– Siihen saakka vuokrasin perheeni asunnot, joten en sitonut pääomaa, vaan pystyin sijoittamaan jokaisen omistamani kruunun.

Lähde: Petter A. Stordalen ja Ole-Martin Ihle: Vihdoinkin maanantai! (Otava, 2021)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?