KL: Nesteen miljardihanke menossa Porvoon sijasta Rotterdamiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KL: Nesteen miljardihanke menossa Porvoon sijasta Rotterdamiin

Neste saattaa rakentaa odotetun miljardihankkeensa Porvoon sijasta Rotterdamiin, kertoo Kauppalehti.

3.3. 10:15

Neste suunnittelee uuden biojalostamon perustamista Alankomaiden Rotterdamiin, kertoo Kauppalehti.

Aiemmin sijoituspaikaksi ovat olleet ehdolla myös Porvoo sekä Pohjois-Amerikka. Rotterdamissa 1,5 miljardin euron kokoinen hanke voitaisiin toteuttaa arvioiden mukaan jopa 500 miljoonaa euroa edullisemmin kuin investoimalla Porvoon Kilpilahteen, lehti kertoo. Rotterdamin etuja ovat myös raaka-aineen saatavuus ja logistiikka.

Nesteellä on Rotterdamissa jalostamo jo nyt, ja yhtiö on tehnyt selvitystä uusiutuvan polttoaineen tuotannosta siellä. Viimeksi eilen Neste ilmoitti saaneensa kilpailuviranomaisen hyväksynnän jalostamohankinnalle Rotterdamissa. Yhtiö hankki biojalostamonsa vierestä Bunge Loders Croklaan -yhtiön laitoksen noin 260 miljoonalla eurolla.

Yhtiö on aiemmin ilmoittanut kehittävänsä nykyistä Porvoossa sijaitsevaa jalostamoa kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia.

Neste myy tällä hetkellä kaiken nykykapasiteetilla tuottamansa biopolttoaineen, joten uudelle jalostamolle on tarvetta. Lisäksi yhtiö tekisi uudessa jalostamossa uusiutuvaa propaania, teollisuusbensiiniä, lentobensiiniä ja dieseliä.

Nesteen jalostamoinvestointi nousi esiin muun muassa pääministerin haastattelutunnilla toissa viikolla. Pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoitti hallituksen käyttävän kaikkia välineitä, jotta valtion merkittävästi omistaman Nesteen investointi saataisiin Porvooseen.

– Me etsimme kaikki keinot ja käännämme kaikki kivet ja kannot, että voisimme tätä investointia edistää kaikin mahdollisin tavoin, Marin sanoi.

Yhtiö ilmoitti viime syksynä lopettavansa Naantalissa sijaitsevan jalostamonsa maaliskuun loppuun mennessä. Yhtiön mukaan fossiilisten öljytuotteiden kysyntä vähenee ja uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa seuraavien vuosien aikana. Koronapandemia on vauhdittanut perinteisten öljytuotteiden kysynnän laskua merkittävästi, eikä kysynnän odoteta elpyvän sitä edeltäneelle tasolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?