Vaimon sairaus, avioero, uran pahin kriisi... – miljardööri Petter Stordalen kertoo uutuuskirjassa vaikeuksistaan: ”Näin vain mustan syöverin”

Norjalaisen bisnesmiehen Petter Stordalenin mukaan neuvo seurata unelmiaan on surkea.

Petter Stordalen kertoo rakastavansa maanantaita.

Hotelli- ja matkailualalla toimivan norjalaismiljardöörin Petter Stordalenin liiketoimet ovat saaneet kovan iskun vuosi sitten iskeneestä pandemiasta.

Stordalenin nyt suomeksi ilmestyvä Vihdoinkin maanantai! -kirja (Otava, 2021) ehti ilmestyä Norjassa puoli vuotta ennen koronashokkia. Suomennetun kirjan esipuheessa Stordalen kertoo, millainen pommi koronakriisi oli.

– Odotin elämäni parasta vuotta, mutta yhdessä yössä kaikki muuttui niin, että näin vain mustan syöverin, jonka syvyydestä tai pyörteistä minulla ei ollut aavistustakaan, Stordalen kirjoittaa.

Hän sanoo, että koronapandemia vahingoitti kaikkia hänen tärkeimpiä toimialojaan.

– Vain hetkeä aiemmin Ving ja Sunclass Airlines olivat olleet elämäni paras sopimus, ja nyt koko jutusta uhkasi muodostua täydellinen katastrofi.

Norjalainen matkanjärjestäjä Ving ja lentoyhtiö Sunclass Airlines kuuluvat samaan Nordic Leisure Travel Group -konserniin kuin Suomessa toimiva Tjäreborg. Stordalenin yhtiö osti konsernin yhdessä Altorin ja TDR Capitalin kanssa syksyllä 2019, kun sen aiempi omistaja Thomas Cook kaatui konkurssiin.

– Olen aina sanonut, että kriiseissäkin piilee mahdollisuuksia, mutta on vaikeaa olla menettämättä rohkeuttaan, kun pitää sanoa irti 7 500 ihmistä, Stordalen sanoo.

Hän sanoo kirjoittaneensa kirjan osittain entisen vaimonsa Gunhild Stordalenin sairauden takia.

Gunhild Stordalen sairastaa systeemistä skleroosia, joka on harvinainen laaja-alainen reumasairaus, jonka näkyvin oire on ihon kovettuminen. Sidekudoksen arpeutumista voi syntyä myös sisäelimiin.

– Suhteessamme oli haasteita, mutta kun loppukesällä 2019 sain kirjan valmiiksi, näytti siltä, että selviäisimme niistä. Mutta myös se asia on muuttunut sittemmin: päädyimme lähtemään eri suuntiin.

Stordalenit ilmoittivat erostaan vuoden 2019 lopulla.

Hän listaa kirjassaan elämänohjeitaan ja sanoo, että koronakriisistä huolimatta hän uskoo niihin edelleen.

– Ne auttoivat minua saavuttamaan kaiken, mihin urallani olen päässyt. Ja ne auttavat minua nyt, kun pyrin luovimaan urani toistaiseksi pahimman kriisin läpi, Stordalen sanoo.

Hänen mukaansa moni elää perjantain odotuksessa ja pitää maanantaita tylsimpänä päivänä, koska se on kauimpana viikonlopusta.

Stordalenin mukaan jokainen maanantaihin saatu parannus parantaa elämänlaatua. Hän kiittää elämänohjeitaan siitä, että hänen arkensa on tehostunut ja aikaa jää myös muulle kuin työnteolle.

Elämänohjeet pohjautuvat muun muassa säännöllisiin elämäntapoihin, rohkeuteen ajatella eri lailla kuin muut, armollisuuteen ja siihen, että tarttuu kohdalle osuviin mahdollisuuksiin.

Stordalen muun muassa toteaa, että jos pyrkii koko ajan täydellisyyteen, ei saa välttämättä mitään aikaiseksi. Siksi ”80 prosenttia riittää”.

Hänen maailmassaan tämä tarkoittaa esimerkiksi onnistuneita yrityskauppoja: kaikki niistä eivät voi onnistua sataprosenttisesti, muuten hän ei saisi tavoittelemaansa määrää hotelleja.

– Tuottavuus kasvaa, määrä kasvaa, pääset eteenpäin. Saat varmuuden, etteivät kaikki munat ole samassa korissa.

Yksi hänen elämänohjeistaan on ”ole naiivi”, ja siinä yhteydessä Stordalen mainitsee Kämp-kaupat.

Kun monet muut lähtivät sijoittamaan teknologiaan ja digitalisaatioon, Stordalen lähti kustannusalalle, vaikka ”naurusta ei ollut tulla loppua”, kun asia julkistettiin.

Koska niin monet lähtevät teknologia-alalle, kilpailu alalla on kovaa, Stordalen sanoo. Siellä ovat Google, Amazon ja Apple.

– Minä en pysty kilpailemaan niiden kanssa. En ole tarpeeksi rikas enkä tarpeeksi fiksu. Joten panostan aloille, joilla nämä eivät ole.

Norjan kirja-alalla ei tarvinnut olla fiksumpi kuin Piilaakson fiksuimmat.

Neuvo seurata unelmiaan onkin Stordalenin mukaan surkea.

– Unelma tekee sinusta kapeakatseisen. Ihan niin kuin joku pystyttäisi lippumerkin jonnekin horisonttiin ja sinun pitäisi lukita katseesi pelkästään sinne. Ja sen takia sinulta jää omaksumatta reitin varrella ilmaantuvaa tietoa. Et kiinnitä huomiota muihin avautuviin mahdollisuuksiin.

– Siksi sinun ei pidä seurata unelmaasi. Voit hyvin asettaa itsellesi tavoitteita, mutta älä juutu yhteen. Unelmat ovat nimittäin kuin rakkaus. Ne voivat kehittyä.

Lähde: Petter A. Stordalen ja Ole-Martin Ihle: Vihdoinkin maanantai! (Otava, 2021)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?