Kuolinvuoteelle ilmestynyt serkku sai mieheltä allekirjoituksen testamenttiin – nyt 14-vuotiasta lapsenlasta odottaa kymppitonnien lasku - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuolinvuoteelle ilmestynyt serkku sai mieheltä allekirjoituksen testamenttiin – nyt 14-vuotiasta lapsenlasta odottaa kymppitonnien lasku

Kiista runsaan 200 000 euron omaisuudesta johti erikoiseen lopputulokseen, kun keuhkokuumeeseen kuolleelta mieheltä löytyi kaksi testamenttia.

Helsingin hovioikeus päätti uuden testamentin mitättömäksi muotovirheen vuoksi.­

2.3. 10:51

Sukulaisnainen ehti saada serkultaan allekirjoituksen testamenttiin sairaalassa, jossa hänen elämänliekkiään pidettiin yllä lisähapella. Kaksi päivää myöhemmin serkku kuoli.

Mies oli tehnyt jo vuosi aiemmin testamentin tuttavansa lapsille, koska ei halunnut jättää suvulleen mitään.

Sukulaisnainen tavoitteli omaisuutta lapsenlapselleen, vasta 14-vuotiaalla koululaiselle. Testamentti kumottiin muotovirheen vuoksi. Nyt lasta odottaa noin 63 000 euron lasku oikeuskuluista.

Miehellä ei ollut rintaperillisiä. Hän omisti noin 30 hehtaarin metsäalan, pääkaupunkiseudulla olevan puolen hehtaarin tontin, muutaman kymppitonnin irtaimiston ja edesmenneeltä sukulaiselta oli tulossa noin 100 000 euron varallisuus.

Mies joutui keuhkosairauksiensa vuoksi sairaalahoitoon talvella 2018. Edellisenä vuotena hän oli tehnyt testamentin nuoruuden ystävänsä kolmelle lapselle.

Sukulaisnainen sai tietää sairaudesta ja huolestui omaisuuden kohtalosta. Nainen meni poikansa kanssa sairaalan tapaamaan serkkuaan. Mukana oli valmiiksi laadittu testamentti, jonka mukaan miehen kaikki omaisuus menisikin naisen lapsenlapselle.

Mies laittoi nimensä testamenttiin. Samasta potilashuoneesta löytyivät todistajat. Toinen allekirjoittaja oli samassa huoneessa potilaana ja toinen oli miehen tuttava, joka oli myös sairaalahoidossa ja tullut sattumalta vain tervehdyskäynnille.

Vanhemman testamentin edunsaajat nostivat kanteen, johon vastaajaksi joutui 14-vuotias lapsi. Häntä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa edustivat isä ja äiti.

Kanteen nostaneiden mielestä uusi testamentti ei vastannut vainajan tahtoa ja se tuli hylätä, koska sairas mies oli taivuteltu testamentin tekoon.

Kanteessa muistutettiin myös, etteivät todistajat tienneet todistavansa testamenttia – he todistivat ainoastaan allekirjoituksen.

Vastaajan edustajat kiistivät kanteen, sillä miehellä ei ollut sellaista sairautta, että hän olisi ollut johdateltavissa. Kyse oli hänen lopullisesta tahdostaan. He kiistivät myös väitteen siitä, etteivät todistajina toimineet tienneet, mihin asiakirjaan nimensä laittoivat.

Käräjäoikeus joutui ratkaisemaan kysymyksen, tiesivätkö todistajat allekirjoittaneensa nimenomaan testamentin.

Toinen todistaja kertoi, ettei ollut koskaan ollut samanaikaisesti miehen kanssa sairaalassa eikä muistanut allekirjoittaneensa testamenttia, mutta totesi, että allekirjoitus oli kuitenkin hänen. Lopulta hän arveli allekirjoittaneen paperin.

Toinen todistaja muisti allekirjoittaneen asiakirjan, mutta ei tiennyt, että kyse oli testamentista.

Todistajana kuultiin myös testamentin tekijän tuttavaa, joka oli vieraillut hänen luonaan vain muutama päivä ennen tämän kuolemaa. Hänen mukaansa vuoteessa oli huonokuntoinen potilas, joka ei ollut koko aikaa edes tajuissaan.

Oikeus kuuli myös sukulaisnaisen poikaa, jonka mielestä todistajat tiesivät mihin nimensä laittoivat.

Oikeus piti todistajien kertomuksia ristiriitaisina eikä pannut painoa muistiongelmaisen todistajan kertomukselle eikä sukulaisnaisen pojan kertomukselle, koska olihan testamenttiomaisuuden mahdollinen saaja pojan oma lapsi.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan ainakaan toinen todistajista ei tiennyt allekirjoittavansa testamenttia. Oikeus julisti testamentin muotovirheen vuoksi pätemättömäksi lähes kaksi vuotta sitten.

Kiista jatkui edelleen Helsingin hovioikeudessa, joka antoi jatkokäsittelyluvan. Uuden testamentin oikeudenomistaja, alaikäinen lapsi, vaati edelleen kanteen kumoamista, koska hänen mielestään testamentti oli pätevä.

Hovioikeus kuuli todistajana mm. sukulaisnaisen poikaa. Hän kertoi tehneensä testamentin äitinsä sanelun mukaan. Äiti oli soittanut pojalleen ja kertonut, että sukulaismies haluaa tehdä testamentin, koska haluaa omaisuutensa pysyvän suvussa.

Sairaalassa käynti oli kestänyt neljä tuntia. Testamentin tekijä oli ollut vuoteessa happimaskissa. Hän oli tajuissaan, mutta hengitys oli raskasta.

Selvittämättä jäi milloin ja miten sukulaismies oli ilmaissut halunsa muuttaa viimeiseksi tahdokseen uuden testamentin ja mitätöidä aiemman.

Hovioikeus totesi, että testamentissa oli muotovirhe, kun nimensä asiakirjaan laittaneet todistajat eivät tienneet sen olevan testamentti. Testamentin muotovaatimuksiin kuuluu, että todistajat ovat läsnä samanaikaisesti ja tietävät, että asiakirja, jonka he todistavat, on testamentti.

Alaikäiselle lapselle ratkaisu merkitsee isoja oikeudenkäyntikuluja. Hänen on maksettava omat noin 39 000 euron kulunsa ja vastapuolen noin 23 500 euron kulut.

Hovioikeuden yksimielinen ratkaisu on viime viikolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?