Kuluttaja: S-ryhmän suodatinpussista liukenee kahviin lyijyä yli suositusten – testitulos olikin virheellinen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuluttaja: S-ryhmän suodatinpussista liukenee kahviin lyijyä yli suositusten – testitulos olikin virheellinen

Kuluttaja-lehden testeissä osasta kuluttajille myytäviä suodatinpusseja liukenee kahviin lyijyä, joka voi vaarantaa terveyden. Kaupat ja valmistajat kiistävät tulokset. Huom: Kuluttaja-lehti on korjannut testijuttua virheellisten mittaustulosten takia.

Osa suodatinpusseista voi sisältää epäterveellisen paljon lyijyä, selvisi Kuluttaja-lehden testeissä.­

1.3. 17:15

Kuluttaja-lehti on oikaissut testien perusteella tekemäänsä juttua 4.3., sillä laboratoriotutkimuksista on paljastunut virhe.

– Todellisuudessa yhdestäkään testissä mukana olleesta suodatinpussista ei liuennut lyijyä yli BfR:n suositusten, vaan kaikkien testattujen suodatinpussien lyijypitoisuudet jäävät alle 10 mikrogrammaan litrassa, Kuluttaja-lehti korjaa.

Alkuperäinen juttu:

Useista kuluttajille myytävistä suodatinpusseista liukenee kahviin lyijyä yli suositusten, kertoo Kuluttaja-lehti. Lehti testautti laboratoriossa 16:sta yleisesti myynnissä olevasta suodatinpussimerkistä, kuinka paljon kemikaaleja niistä liukenee nesteeseen kahvia keitettäessä.

Lehden testien mukaan kuumaan veteen liukeni eniten lyijyä S-ryhmän X-tra-suodatinpussista, jossa määrä oli 21,1 mikrogrammaa litraa kohti. Melitta Gourmet Intensestä taas liukeni 12,4 µg/l, Melitta Naturasta 10,8 µg/l ja K-ryhmän Pirkka Costa Ricasta 10,0 µg/l.

SOK:n mukaan sen omissa testeissä lyijyä on liuennut alle 1 µg/l,, eli paljon alle Kuluttaja-lehden testeissä saatujen tulosten. Samansuuntaisesti vastataan myös Melittalta ja Keskolta.

EU:lla ei ole vielä säännöksiä siitä, miten paljon paperi saa sisältää lyijyä, mutta yleisesti vertailukohtana on käytetty Saksan liittovaltion riskinarviointilaitoksen BfR:n suositusta, mukaan paperista saa liueta lyijyä enintään 10 mikrogrammaa kilogrammaa tai litraa kohti.

Kuluttajalehden mukaan Clas Ohlson ruskeista suodatinpusseista, Lidlin ruskeista Bellarom Coffee filters -suodatinpusseista ja Tokmannin valkoisista Iisi-suodatinpusseista liukeni kuumaan veteen lyijyä niin vähän, ettei laboratorio havainnut sitä lainkaan.

Lyijy on terveydelle vaarallista myös pieninä annoksina, ja Ruokaviraston riskiarvioinnin perusteella 94 prosentilla 25–77-vuotiaista suomalaisista lyijyaltistus on tasolla, joka voi aiheuttaa terveysriskejä, Kuluttaja muistuttaa. Lyijyn terveyshaittoihin kuuluvat muun muassa hermosto-, munuais- ja verenkiertoelimistön vauriot.

Lehti arvioi pussit myös kestävyyden ja niillä keitetyn kahvin maun ja tuoksun perusteella. Kokonaisarvion perusteella Kuluttaja-lehden testivoittajaksi tuli Clas Ohlsonin ruskea suodatinpussi.

Korjaus 4.3.2021: Tieto Kuluttaja-lehden tekemästä oikaisusta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?