Helsinki on pian myynyt miljonäärinaiselta perityt 44 asuntoa – yksi ilmestyi heti myyntiin kalliimmalla hinnalla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Helsinki on pian myynyt miljonäärinaiselta perityt 44 asuntoa – yksi ilmestyi heti myyntiin kalliimmalla hinnalla

Helsinki on pian myynyt miljonääriltä saamansa, asunto-osakkeista muodostuvan jättiperinnön. Myynnissä on käytetty ulkopuolista arvioijaa ja alle markkinahinnan asunnoista ei ole luovuttu.

Lapinlahdenkatu 11:ssä sijaitsevaa pikkuyksiötä pyritään kaupittelemaan huomattavasti suuremmalla hinnalla, millä kaupunki asunnosta luopui.­

1.3. 15:56

Helsingin kaupunki on jo lähes myynyt saamansa 11 miljoonan euron arvoisen asunto-omaisuudesta koostuvan jättiperinnön. Ainakin yksi myydyistä asunnoista on ehtinyt ilmestyä myyntiin suuremmalla hinnalla.

Helsinki sai kokonaisuudessaan 23,6 miljoonan euron kuolinpesästä noin 11 miljoonaa euroa.

Miljonäärinaisen omaisuus jaettiin kahtia Suomen valtion ja kehitysvammaisille vapaa-ajan kerhoja tarjoavan De Utvecklingsstördas Väl i Mellersta Nyland r.f -yhdistyksen kanssa. Valtio piti noin 13,9 miljoonan euron perinnöstä 2,25 miljoonan euron käteisvarat ja antoi loput Helsingin kaupungille. Helsingin saamaan perintöön lukeutui useampi asunto Lapinlahdenkatu 11:ssä ja Porvoonkatu 15:ssä.

Helsingin kaupunki sai teknisenä johtajana toimivan Kari Pudaksen mukaan perinnöksi kaikkiaan 44 asuntoa ja yhden työtilan. Näistä myymättä on yhä 4 asuntoa ja työtila, mutta nekin on tarkoitus myydä kevättalven aikana.

Taloussanomien tiedon mukaan ainakin yksi Helsingin myymistä asunnoista on laitettu myyntiin korkeammalla hinnalla heti ostamisen jälkeen. Asia on herättänyt keskustelua muun muassa sosiaalisen median palvelu Jodelissa.

Helsinki myi 19,5 neliömetrin asunnon Lapinlahdenkadulta joulukuun 16. päivä 195 000 eurolla. Kyseessä oli ainoa asunnosta tehty tarjous. Koska ostajan nimi ei ole julkinen, kyseessä on yksityishenkilö.

Nyt yksiö on myynnissä Oikotie.fi-sivustolla 214 000 euron hintaan.

Ilmoitus on ollut palvelussa jo helmikuussa, eli parissa kuukaudessa asunnon neliöhinta on noussut 10 000 eurosta 10 974,36 euroon ja yhteensä 19 000 eurolla

Pudas vahvistaa, että kyseessä on Helsingin kaupungin perintöasunto.

– Ostajaa ei tietenkään ole kielletty myymästä asuntoa eteenpäin, emmekä ole jääneet seuraamaan sitä, millä hinnalla näitä mahdollisesti jatkossa markkinoille tarjotaan, minkälaisella hinnalla mahdolliset jatkokaupat lopulta kenties toteutuvat, tai onko asuntoja tällä välin mahdollisesti jollakin tavalla kunnostettu, Pudas vastaa sähköpostitse.

Porvoonkatu 15:n asuntoja on myyty tammi- ja helmikuussa.­

Muun muassa Jodelissa käydyssä keskustelussa on arvuuteltu, onko Helsinki luopunut asunnosta alihintaan. Pudaksen mukaan näin ei kuitenkaan ole, vaan myynnissä noudatetaan selvää protokollaa. Asuntojen myyntiä ja markkinointia hoitavat kaupungin puitesopimushankintana kilpailuttamat kiinteistövälittäjät.

Varsinainen myyntiprosessi tapahtuu samoin periaattein kuin asuntokauppa yleensäkin, eli joko tarjouskauppana tai tavanomaisena myyntinä, jolloin myynnin käynnistyttyä halukkaat ostajat voivat esittää kohteista ostotarjouksensa. Ostotarjoukset ovat voimassa ostajaehdokkaan ilmoittaman ajan ja sinä aikana myyjän tulee sitten kunkin tarjouksen kohdalla päättää syntyvätkö kaupat.

– Kaupunki harkitsee ostotarjouksia verraten niitä ulkopuolisen eli kiinteistöarvioijan antamaan arviokirjaan kohteesta. Mikäli tarjottu hinta vastaa markkinahinta-arviota, tai on sen yli, eikä asunnosta saada ostotarjouksen voimassaoloaikana parempaa tarjousta, kaupat syntyvät. Muussa tapauksessa markkinointia jatketaan, Pudas kirjoittaa.

Kaupunki siis myy asunnot markkinahintaan, mutta mikään ei estä, etteikö ostaja voisi välittömästi yrittää myydä asuntoa korkeammalla hinnalla eteenpäin. Alihintaan asuntoja ei kuitenkaan Pudaksen mukaan myydä.

Helsinki on luopunut perintöasunnoistaan useammassa erässä viime joulukuun ja alkuvuoden aikana. Aluksi myytiin tyhjät asunnot ja vuokrattuja asuntoja on ryhdytty myymään vasta loppiaisen jälkeen.

Nyt myynneissä on edetty taloyhtiö kerrallaan.

Pudas korostaa, ettei asuntoja ole missään vaiheessa suunniteltu vuokrattavaksi.

– Näitä asuntoja ei ole tarkoitus asettaa vuokralle, vaan niistä saadut varat käytetään sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämiin avustuksiin järjestöille toimintaan, jolla tuetaan voimassa olevan strategiasuunnitelman toteuttamista helsinkiläisten terveys- ja hyvinvointierojen kaventamiseksi sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan myöntämiin avustuksiin kulttuuritoimintaan, joka lisää arkiaktiivisuutta ja eri väestöryhmien tasavertaista kohtaamista ja tekemistä eri kaupunginosissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?