Iso muutos myllää kaupunkien asuntomarkkinoita: tällaisten alueiden uskotaan nostavan pysyvästi suosiotaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Iso muutos myllää kaupunkien asuntomarkkinoita: tällaisten alueiden uskotaan nostavan pysyvästi suosiotaan

Yhä useampi arvostaa hyviä ulkoilumahdollisuuksia asunnon lähellä. Taustalla on paitsi korona, myös pitkäaikainen trendi.

28.2. 8:28

Asunnonostajat arvostavat yhä enemmän hyvien ulkoilumahdollisuuksien läheisyyttä. Kiinnostuksen kohteiden muutoksen odotetaan vaikuttavan myös asuntojen arvoon.

Kiinteistövälitysyhtiö Habitan toimitusjohtajan Mika Pärssisen mukaan muutos on nähtävissä selvästi siinä, mitä asioita ihmiset haluavat ja painottavat asuntoa ostaessaan.

Kysyttyjä alueita ovat sellaiset, joissa erilaiset aktiviteetit ovat pienen vaivan päässä. Ravintolat, kaupat ja palvelut ovat hänen mukaansa edelleen tärkeitä, mutta on myös muita arvoja.

Tarkkaa dataa eri aktiviteettien läheisyyden vaikutuksista tehtyihin kauppoihin Habitalla ei ole, mutta Pärssisen mukaan muutosta on tapahtunut siinä, millaisia asioita ihmiset haluavat asuntoa etsiessään.

– Ulkoilu, liikunta ja urheiluun liittyvät asiat näkyvät tällä hetkellä ostajien toiveissa. Kauppakeskukset, juna- tai bussiasema eivät ole enää ainoita asioita, jotka ratkaisevat.

Myös OP Kodin johtaja Lasse Palovaara arvioi, että liikuntamahdollisuuksia ja luonnon läheisyyttä korostetaan aiempaa enemmän asuntoa ostettaessa.

– Varmasti osatekijä on, että luontopolut, pururadat ja hiihtoladut ovat lähellä ja helposti saavutettavissa.

Ilmiö havaittavissa varsinkin suurissa kaupungeissa

Ilmiö on havaittavissa Pärssisen ja Palovaaran mukaan kaikissa isoissa kaupungeissa. Väljemmin asutuilla alueilla mahdollisuudet aktiviteetteihin toteutuvat helpommin.

– Tiheämmin asutuilla alueilla ja kaupunkikeskuksissa liikuntamahdollisuuksia joudutaan hakemaan kauempaa, Palovaara kertoo.

– Maaseudulla luonto ja määrätyt aktiviteetit ovat olleet aina lähellä, sanoo Pärssinen.

Palovaara kertoo, että tällä hetkellä OP Kodin asiakkaat Helsingissä ovat kiinnostuneet ainakin Haagasta, Pakilasta, Maunulasta, Paloheinästä ja kestosuosikki Vuosaaresta.

Pärssinen mainitsee Paloheinän, Pakilan, Tapanilan, Tapaninvainion ja Postipuiston asuinalueen, joka on rakenteilla Pohjois-Pasilaan Keskuspuiston läheisyyteen.

– Osa Postipuistossa myyntiin tulleista asunnoista on mennyt poikkeuksellisen nopeasti.

Sekä Palovaara että Pärssinen pitävät Helsingin Keskuspuiston ympäristöä hyvänä esimerkkinä alueesta, joka kiinnostaa. Puiston ympäristössä yhdistyvät luonnon, palvelujen ja liikenneyhteyksien läheisyys.

– Ehkä useampi näkee tavoiteltavana yhdistelmän, jossa palvelut ovat saatavilla, mutta on myös väljää elinympäristöä lähellä, Palovaara arvioi.

Aineisto vahvistaa ilmiön

Habitan Ilta-Sanomille kokoama aineisto vahvistaa osaltaan ilmiön olemassaolon.

Habita on koonnut aineistoon tiettyjä postinumeroalueita Helsingistä, Oulusta ja Jyväskylästä sekä Turusta ja Tampereelta. Asuntojen kysyntä on kahden viime vuoden aikana lisääntynyt näillä alueilla ja asuntojen myyntiajat lyhentyneet.

Postinumeroalueet sijaitsevat ulkoilumaastojen lähellä, joten kysynnän lisääntymisen ja myyntiaikojen lyhenemisen taustalla saattavat hyvinkin olla alueiden tarjoamat ulkoilumahdollisuudet.

Tällaisia alueita esimerkiksi Jyväskylässä ovat postinumeroalueet 40270 ja 40740. Oulussa asunnonostajien asunnonostajien kiinnostus näyttäisi puolestaan kohdistuvan erityisesti postinumeroalueille 90440, 90650 ja 90670.

– Eräs asunnonostaja teki juuri kaupat uudehkosta talosta juuri yhdellä näistä alueista. Hän oli todennut välittäjälle, että ostopäätökseen oli vaikuttanut lyhyt etäisyys talon ja lähimmän hiihtoladun välillä, Pärssinen kertoo.

Pärssisen mukaan Tampereelta on vaikea nimetä yhtä yksittäistä aluetta, joka olisi noussut suosituksi alueen tarjoamien ulkoilumahdollisuuksien vuoksi. Tätä saattavat selittää kaupungin keskustan lähellä sijaitsevat Kaupin ja Pyynikin urheilupuistot sekä Hervannan kaupunginosan laajat ulkoilumaastot.

Turussa taas asuntojen kysyntä näyttäisi kohdistuvan kaupungin rajojen ulkopuolelle, naapurikaupunki Kaarinan alueelle.

– Kaarinan alue nousee Habitan kokoamasta aineistosta esiin etenkin siksi, että siellä asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet vertailussa mukana olevista kaupungeista eniten, Pärssinen sanoo.

Vaikutusta asuntojen arvoon vaikea arvioida

Ostajien kiinnostuksen odotetaan vaikuttavan myös asuntojen arvoon positiivisesti. Vaikutusta on toistaiseksi vaikea arvioida.

Pärssinen korostaa, että luonnon läheisyys ei ole ainut vaikuttava tekijä, mutta ihmisten kiinnostuksen perusteella se tulee olemaan merkittävä lisäarvo.

– Se nähdään jo nyt kysynnän kasvuna. Olettaen, että markkinatilanteessa ei tapahdu muutosta, se vaikuttaa hintoihin.

Markkinoilla tapahtuvat muutokset voisivat olla esimerkiksi korkojen nousu, työllisyystilanteen huonontuminen tai tarjonnan huomattava kasvu.

Myöskään Palovaara ei halua esittää arvioita mahdollisesta arvonnoususta. Perusperiaate asuntomarkkinoilla on kuitenkin yksinkertainen.

– Jos liikuntamahdollisuuksien läheisyydestä tulee entistä halutumpi asia, halukkaita ostajia on enemmän. Kyllä se nostaa hintaa.

Myös hän korostaa, että hintoihin vaikuttavat muutkin asiat.

Syy ei ole ainoastaan poikkeusajassa

Pärssinen ja Palovaara uskovat, että muutos johtuu osittain koronan aiheuttamasta poikkeusajasta. Sama ilmiö näkyy siinä, että kesämökkejä myydään tällä hetkellä paljon.

Ihmiset ovat aiemminkin halunneet asua lähellä aktiviteetteja, mutta Pärssinen kertoo liikunta-, ulkoilu- ja urheilumahdollisuuksien painottuneen paljon viimeisen vuoden aikana poikkeuksellisen paljon.

Palovaara uskoo, että poikkeusaika on muuttanut ihmisten mahdollisuuksia normaaliin liikuntaan ja työmatkoihin.

– Osa ihmisistä ei ehkä halua mennä sisälle liikkumaan, joten vaihtoehtoja liikkumiselle haetaan muualta.

Hän ei kuitenkaan halua ylikorostaa koronan vaikutusta, vaikka esimerkiksi mahdollisuudet tehdä etätöitä vaikuttavat myös ostopäätösten tekemiseen.

Muutoksen uskotaan olevan pysyvä

Pärssinen ja Palovaara arvioivat, että muutos on pysyvä eikä lopu koronapandemian päättymiseen. Jatkossakin monipuolisia ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia arvostetaan.

– Terveelliset elämäntavat ovat olleet pitkäaikainen trendi ja hidas muutos, joka nyt jää koronan taakse, Palovaara sanoo.

Pärssinen uskoo, että ihmiset ovat varsinkin koronapandemian myötä tottuneet elämään hieman eri tavalla kuin aiemmin. Pandemian ja etätöiden aikana myös kodin ympäristön merkitys on muuttunut.

– Olemme eläneet vuoden poikkeusaikaa, ja ihmiset ovat oppineet uusia tapoja olla.

– Miksi ihmiset yhtäkkiä lopettaisivat ulkoilun ja liikkumisen, jos heille on tullut siitä hyvä olo ja he ovat tottuneet siihen, hän pohtii.

Näillä asuinalueilla kysyntä on lisääntynyt ja myyntiajat lyhentyneet

Oulussa asuntojen kysyntä on vuoden 2019 joulukuun jälkeen lisääntynyt noin 20–25 prosenttia postinumeroalueilla 90440, 90650 ja 90670.

Samalla myyntiajat ovat lyhentyneet 18 päivällä näillä kolmella alueella.

Jyväskylässä asuntojen kysyntä on lisääntynyt kahdessa vuodessa noin 16–20 prosenttia postinumeroalueilla 40270 ja 40740.

Asuntojen myyntiajat puolestaan ovat samassa ajassa lyhentyneet neljällä päivällä näillä kahdella postinumeroalueella.

Tampereen luvut ovat Habitan aineistossa kokonaisuutena, koska kaupungista ei löydy yhtä yksittäistä postinumeroaluetta, jossa asuntojen kysyntä olisi lisääntynyt muita alueita enemmän ja myyntiajat selvästi lyhentyneet.

Kokonaisuudessaan asuntojen kysyntä on lisääntynyt Tampereella noin 20–24 prosenttia viimeisen kahden vuoden aikana. Samassa ajassa asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet neljällä päivällä.

Turussa asuntojen kysyntä kohdistuu kaupungin rajojen ulkopuolelle, naapurikaupunki Kaarinan alueelle.

Kysyntä on lisääntynyt Kaarinan alueella noin 19–23 prosenttia vuoden 2019 joulukuusta.

Asuntojen myyntiajat puolestaan ovat lyhentyneen Kaarinan alueella samassa ajassa 25 päivällä eli miltei kuukaudella.

Helsingissä asuntojen kysyntä näyttää lisääntyneen Aurinkolahden, Vuosaaren ja Myllypuron sekä Tapanilan, Tapaninkylän ja Tapaninvainion kaupunginosissa.

Aurinkolahdessa ja Vuosaaressa asuntojen kysyntä on lisääntynyt kahden vuoden aikana noin 18–22 prosenttia. Myllypurossa vastaava luku on 20–23 prosenttia.

Tapanilan, Tapaninkylän ja Tapaninvainion alueella kysyntä lisääntynyt noin 24–28 prosenttia joulukuusta 2019.

Asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet Aurinkolahden ja Vuosaaren kaupunginosissa yhdeksällä päivällä ja Myllypurossa myyntiajat ovat lyhentyneet kahdeksalla päivällä.

Tapanilan, Tapaninkylän ja Tapaninvainon kaupunginosissa myyntiajat eivät ole lyhentyneet päivälläkään. Tätä saattaa selittää alueilla tehtyjen asuntokauppojen vähäinen määrä kahden viime vuoden aikana.

Tiedot koostettu kiinteistönvälitysyritys Habitan toimittamasta aineistosta. Habita on kerännyt myyntiajat hintaseurantapalvelusta ja tiedot kysynnän kasvusta se on saanut omasta asiakaspalvelurekisteristään. Rekisterissä on tällä hetkellä yli 60 000 aktiivista asunnon etsijää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?