Ruokakaupat, liikenne, ravintolat, koulut... Näin uudet koronatoimet vaikuttavat arkeesi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruokakaupat, liikenne, ravintolat, koulut... Näin uudet koronatoimet vaikuttavat arkeesi

Tiukimmat rajoitustoimet otetaan käyttöön Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

26.2. 11:23

Suomessa on tällä viikolla tehty päätöksiä ottaa käyttöön uusia, entistä tiukempia rajoitustoimia koronaviruksen selättämiseksi. Hallitus kertoi Suomessa toteutettavasta kolmen viikon sulkutilasta torstaiaamuna. Sulku alkaa 8. maaliskuuta ja päättyy 28. maaliskuuta. Osa rajoituksista, kuten ravintoloiden sulku astuu voimaan tuolloin. Osa rajoituksista otetaan käyttöön jo aiemmin. Video yllä: Pääministeri Sanna Marin kertoo uusista toimenpiteistä (25.2.).

Uudet rajoitukset vaikuttavat laajasti ihmisten arkeen. Rajoitukset ovat alueellisia ja kovimmin rajoitukset iskevät ihmisten elämään koronan pahiten runtelemilla alueilla. Kovimmat rajoituksen otetaan käyttöön Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Kaikki leviämisvaiheen alueet ja eri viranomaiset ohjataan ottamaan käyttöön täysimääräisesti kaikki koronaepidemian leviämisvaiheen toimet, sisältäen tartuntatautilain uudet valtuudet:

 • Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus

 • Riskiryhmien suojaaminen

 • Korkeakoulujen etäopetus

 • Julkisten tilojen käytön rajoittaminen sekä sulkeminen (suositukset ja päätökset)

 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen (suositukset ja päätökset)

 • Mahdolliset henkilöliikenteen matkustajamäärien rajoitukset

Lisäksi Helsingissä ja Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Vaasassa, Ahvenanmaalla ja Lapissa otetaan käyttöön myös lisätoimia:

 • Yli 6 hengen kokoontumisrajoitus

 • Yli 6 hengen yksityistilaisuuksien välttäminen

 • Kunnat ja kuntayhtymät tehostavat toimenpiteitään karanteenin ja eristyksen toteutumisen seurannassa

Samat toimet suositellaan otettavaksi käyttöön Itä-Savon, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiireissä.

Tässä jutussa kerrotaan tarkemmin, miten rajoitustoimet vaikuttavat arkeen.

Kaupat ja liikkeet

Uusilla rajoituksilla ei ole vaikutusta kauppojen ja liikkeiden aukioloaikoihin. Uusi tartuntalaki kuitenkin velvoittaa toimijat pitämään huolta, että asiakkailla on mahdollisuus pitää kaupassa asioidessaan turvavälit.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi torstaina, että Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kauppakeskusten yleiset oleskelutilat suljetaan ensi viikon alussa. On mahdollista, että niissä oleskelua aletaan valvoa.

Aluehallintoviraston mukaan on mahdollista, että päätökset koskevat myös muita kuntia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Kauppakeskusten julkisten tilojen sulkeminen ei koske yksittäisiä liike- ja palvelun tarjoamiseen tarkoitettuja tiloja eikä kulkua niihin.

Muille Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen sairaanhoitopiirien (Etelä-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso ja Päijät-Häme) alueille valmistellaan tartuntatautilain mukaisia päätöksiä, joilla velvoitetaan esimerkiksi yksityisiä elinkeinonharjoittajia varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo päätöksistään tarkemmin perjantaina kello 15.

Koulut

Maaliskuun 8. päivänä kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla siirrytään entistä laajemmin etäopetukseen. Tuolloin etäopetukseen siirtyvät yläkoulut ja toinen aste. Varhaiskasvatus ja alakoulut pysyvät lähiopetuksessa.

Tulevien ylioppilaskirjoitusten terveysturvallisuus varmistetaan.

Julkinen liikenne

Uuden tartuntatautilain turvavälivaatimus ei ainakaan toistaiseksi koske julkista liikennettä. Tautitilanteen pahentuessa alueellisesti sairaanhoitopiireillä on kuitenkin mahdollisuus esittää Traficomille, että joukkoliikennevälineen matkustajamääriä rajataan puoleen tai sitä suurempaan osaan normaalista kapasiteetista.

Uusi tartuntatautilaki velvoittaa myös ohjeistamaan matkustajia aiempaa selkeämmin, miten julkisessa liikenteessä pidetään huolta, että esimerkiksi maskia käytetään ja turvaväleistä huolehditaan.

Julkisen matkustustilojen puhdistamista pitää myös tehostaa.

Jatkossa esimerkiksi bussiterminaaleista tai metroasemilta pitää löytyä käsidesiä, että matkustajilla on mahdollisuus pitää huoli käsihygieniasta.

Liikunta, kuntosalit ja harrastustoiminta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti torstaina, että ainakin pääkaupunkiseudulla eli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla myös yksityisiä tiloja suljetaan ensi maanantaina.

Seuraavat paikat on jo suljettu tai suljetaan:

 • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun urheiluun tai liikuntaan käytettävät tilat sekä kuntosalit

 • Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden sekä kylpylöiden allastilat

 • Tanssipaikat ja esimerkiksi harrastajateatteriin tai muun vastaavan harrastustoiminnan käytössä olevat tilat

Lisäksi suljetaan huvipuistot, eläintarhat, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

Helsingin Sanomien mukaan sulkutoimet voidaan toteuttaa kahdeksi viikoksi kerrallaan eli ne ovat voimassa 1.–14. maaliskuuta.

Sulkutoimet eivät koske alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaa.

Ravintolat

Rajoituksilla ei ole toistaiseksi vaikutusta ravintoloiden aukioloaikoihin. Hallitus aikoo viedä ravintoloiden sulkemisen mahdollistavan lainsäädännön eduskuntaan ensi viikolla. Ravintolat on tarkoitus sulkea maaliskuun 8. päivänä koronaviruksen leviämis- ja kiihtymisalueilla. Kuitenkin esimerkiksi ravintola-alan toimija Restel ilmoitti sulkevansa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin juomaravintolansa jo perjantaina 26. helmikuuta.

Perustason alueisiin ravintoloiden sulkemisella ei ole vaikutusta, ja ne saavat olla auki aiempien rajoitusten mukaisesti.

Ravintolasulun moni yksityiskohta on vielä auki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?