Nordea ulkoistaa osan it-tukensa ydintehtävistä Intiaan

Nordean pääluottamusmiehen Tarja Furuholmin mukaan kyse on isoista säästöistä.

25.2.2021 16:24

Pankkikonserni Nordea aikoo ulkoistaa it-toimintojaan intialaiselle HCL Technologiesille. Asiasta kertoi ensin Tivi-lehti. Nordea vahvisti tiedon uutistoimisto Startelille.

Nordea on kertonut tänään henkilökunnalle järjestetyssä tilaisuudessa, että se siirtää joitain osia it-toiminnoista HCL Technologiesille Intiaan. Siirrettävät toiminnot ovat Nordean mukaan it-infrastuktuuriin liittyviä ylläpito- ja operatiivisia tehtäviä.

Työpaikkansa menettävät toimivat Tivin mukaan Infrastructure Engineering- ja Core Operations -toiminnoissa eli käytännössä Nordean it-ydininfrastruktuurin parissa.

Konserni aloitti yt-neuvottelut 4. tammikuuta. Niiden ja ulkoistuspäätöksen tuloksena Suomessa irtisanotaan 27 työntekijää. Pohjoismaissa ja Puolassa päätös koskee yhteensä 267:ää työntekijää.

Nordea ja HCL ovat solmineet seitsenvuotisen sopimuksen, jossa on kuuden kuukauden siirtymäaika. Muutos lanseerataan kesäkuun alussa, jonka jälkeen siirtymävaihe jatkuu vielä kolme kuukautta. HCL:n tehtäviksi on määritelty ylläpito ja operatiiviset tehtävät sekä matalan tason suunnittelutyö ja muutoksenhallinta.

Voiko hyvää saada halvalla?

Nordean pääluottamusmies Tarja Furuholm kertoo, että henkilöstö on todella huolissaan tilanteesta ja siitä, miten ulkoistus vaikuttaa paitsi työntekijöihin myös pankin toimintaan ja asiakaspalveluun.

– Kun tällaisia keskeisiä it-toimintoja siirretään pankin ulkopuolelle, miten ne toimivat mahdollisissa pulmatilanteissa, joita aina tietotekniikan kanssa toimittaessa syntyy? Miten nopeasti saadaan apua, jos jotain korjaavia pitää tehdä? Furuholm pohtii.

Ulkoisella toimijalla ei Furuholmin mielestä ole välttämättä samanlaista kyvykkyyttä kuin väellä, joka on ollut pitkään pankissa ja tuntee sen tekniikan. Lisäksi hän on huolissaan työn siirtymisestä pois Suomesta.

– Voiko hyvää saada halvalla? Furuholm miettii.

Hän sanoo, että toimella pyritään säästämään ja hänellä on se käsitys, että kyse on todella isoista säästöistä.

Nordea julkisti viime vuoden ja sen viimeisen neljänneksen tuloksensa kolmisen viikkoa sitten. Tulosjulkistuksen yhteydessä konsernijohtaja Frank Vang-Jensen sanoi, että työ vahvan ja kustannustehokkaan toimintakulttuurin rakentamiseksi on päässyt hyvään alkuun ja pankki jatkaa sitä määrätietoisesti.

Vang-Jensen kertoi, että pankki pyrkii tekemään asiat fiksummin ja tehokkaammin kuin ennen. Hän sanoi, että koko huomio on asiakkaissa ja arvioi, että väen vähentäminen ei heikennä palvelua.

Juttua päivitetty 26.2. kello 12.51 Nordean vahvistuksella ja täsmennetyillä tiedoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?