Telakkatoiminnan takaukset vetivät Finnveran tuloksen raskaasti tappiolle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Telakkatoiminnan takaukset vetivät Finnveran tuloksen raskaasti tappiolle

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran tulos jäi viime vuonna selvän tappiolliseksi.

23.2. 14:53

Tähän olivat pitkälti syynä telakkatoiminnan takaukset.

– Koronapandemian myötä Finnvera keskittyi vuonna 2020 kahteen tehtävään: turvaamaan elinkelpoisten yritysten lainarahoituksen saatavuuden kotimaassa ja varmistamaan viennin rahoituksen toimintaedellytysten säilymisen kriisitilanteessa, sanoo Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä tiedotteessa.

– Koronapandemia iski erittäin voimakkaasti risteilyalustoimialaan.

Finnvera joutui tekemään viime vuonna vientitakuu- ja erityistakaustoiminnasta yhteensä 1,2 miljardin euron luottotappiovaraukset. Finnveran suurimpia yksittäisiä rahoitusjärjestelyjä ovat matkustaja-alukset.

Finnveran tulos oli sen myötä 748 miljoonaa euroa tappiollinen valtiontakuurahaston 349 miljoonan euron rahastomaksun jälkeen. Edellisvuonna tulos oli vielä 94 miljoona euroa voitollinen. Finnveran taseeseen jäävä alijäämä katetaan lain mukaan valtiontakuurahastosta.

– Finnveran tavoitteena on toimia pitkällä aikavälillä itsekannattavasti, ja toiminta on ollut voitollista 21 toimintavuoden ajan vuoteen 2019 saakka, Heikkilä sanoo.

Vientitakuita ja erityistakauksia myönnettiin viime vuonna lähinnä suuryritysten vientikauppoihin 2,9 miljardia euroa ja vientiluottoja 1,1 miljardia euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?