Airbus 350 vaihtui Ladaan ja Bangkok Inariin – lomautettu lentäjä Pekka Lehtinen ryhtyi ajamaan taksia Lapissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Airbus 350 vaihtui Ladaan ja Bangkok Inariin – lomautettu lentäjä Pekka Lehtinen ryhtyi ajamaan taksia Lapissa

Koronaviruksen aiheuttama mullistus on saanut Pekka Lehtisen tekemään innovatiivisen ratkaisun.

Lehtinen kertoo taksinsa kääntävän jonkin verran katseita kylillä ajaessaan.­

21.2. 9:39

Kun koronaviruspandemia vähensi rajusti viime keväästä lähtien lentoliikennettä koko maailmassa, ei se voinut olla näkymättä myös liikennelentäjä Pekka Lehtisen elämässä.

Lehtinen ehti viimeksi lentää reittilentoja Kaukoitään Finnairin Airbus 350:lla, mutta huhtikuussa tulleen lomautuksen myötä hänen työnsä loppuivat kertalaakista.

Finnair järjesti lomautetuille kiertoa, ja Lehtinen kertoo olleensa kesän poissa töistä ja syyskuussa lentäneensä kuukauden. Sen jälkeen lomautus jatkui ja jatkuu edelleen huhtikuun loppuun asti.

– Piti keksiä jotain tekemistä, koska en halunnut jäädä kotiin makaamaan sohvalle.

Ja jotain aivan muuta vantaalainen Lehtinen keksikin. Mies päätti lähteä Inariin Saariselälle ajamaan taksia.

Vaikka Lehtisen Niva on vuosimallia 2009, niin ulkoisesti luulisi auton olevan 20 vuotta vanhempi.­

Hän ei kuitenkaan halunnut uutta, modernia ja hienoa taksia, vaan rehtiä ja aitoa tunnelmaa huokuvan Lada Niva -maastoauton.

– Vitsihän tässä on se, että tämä on kuin paluu lapsuuteen, Lehtinen viittaa vuosimallin 2009 Nivaansa, jonka kertoo olevan toimiva, mutta ulkoisesti muistuttavan enemmän 1980-luvun autoa kuin nykypäivän hienoa maasturia.

– Esimerkiksi Kuubassa on paljon vanhoja kaaroja Yhdysvalloista ja entisestä Neuvostoliitosta, siinä on jotain eksoottista ja retroa, kun ei ole se uusi peli alla, Lehtinen jatkaa ja kertoo uskovansa juuri vanhanaikaisuuden puhuttelevan juuri lomalaisia.

Lehtinen arvostaa Ladan luotettavuutta sekä konstailemattomuutta tyylin suhteen­

Paljon parjatulla taksilakiuudistuksella on ollut myös hyviäkin seurauksia. Vuonna 2018 voimaan tullut laki helpotti myös Lehtisen tapauksessa taksiluvan saantia.

– Se auttoi myös, että minulla oli Saariselällä valmiiksi mökki. En minä ilman sitä olisi varmastikaan Lappiin lähtenyt tuosta noin vain.

Asiakkaita on riittänyt mukavasti johtuen Ladasta, mutta Lehtisen konstailemattomasta tyylistä, johon moni on ihastunut.

Pekka Lehtinen kertoo työn ja huvin yhdistyvän sopivassa suhteessa pyörittäessään yhden miehen taksifirmaa.­

Yhteensä 11 vuotta lentäneen Lehtisen lomautus päättyy huhtikuun viimeinen päivä. Hän kertoo ajavansa NivaTaxia vielä maaliskuun puoleenväliin, jonka jälkeen aikoo pitää hieman lomaa.

Vaikka taksi on häntä työllistänyt jo syksystä lähtien, ei raha ole ensimmäinen asia.

– Totta kai tästä jää vähän voitolle, mutta kyllä kaikkinensa tässä yhdistyy mukavasti työ ja huvi, Lehtinen naurahtaa.

Ensimmäisenä Lehtisen NivaTaxista kertoivat Lapin Kansa sekä Tekniikan Maailma.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?