Rakennusyrittäjä Asseri teki konkurssin 34-vuotiaana – rankka kokemus opetti periksi antamisen taidon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asseri Pitkälän mielestä suurin opetus konkurssista oli se, että omasta hyvinvoinnista on pidettävä huolta. Perhe ja ystävät ovat tärkeintä ja elämä jatkuu myös konkurssin jälkeen.

Rakennusyrittäjä Asseri teki konkurssin 34-vuotiaana – rankka kokemus opetti periksi antamisen taidon

Rakennusalan yrityksen konkurssista nuori yrittäjä selvisi perheen, ystävien, liikunnan ja ulkopuolisen avun turvin.

Liminkalaisen Asseri Pitkälän yrityksen konkurssista on viisi vuotta.

Kokemus oli niin kova, että mies herkistyy yhä vaikeita aikoja muistellessaan.

Hän jätti konkurssihakemuksen rakennusalan yrityksestään syyskuussa 2015.

Sitä ennen meni lujaa. Yrityksen liikevaihto oli parhaimmillaan 1,4 miljoonaa euroa. Pitkälä painoi pitkiä päiviä töissä. Kotonakin tekemistä riitti, siitä pitivät huolen perheen viisi lasta. Konkurssin aikaan vanhin lapsi oli 8-vuotias.

– Eiväthän he ymmärtäneet, mitä tapahtui, mutta varmasti aavistelivat, ettei kaikki ollut kohdillaan, Pitkälä toteaa.

Liminkalaisyrittäjä aloitti rakennusalalla jo nuorena miehenä. Ensimmäisen yrityksensä hän perusti 22-vuotiaana. Konkurssiin menneen Finnsaga Oy:n hän perusti 23-vuotiaana.

– Tiesin, mihin lähdin, sillä olin aina halunnut yrittäjäksi.

34-vuotiaana yrittäjyys koki kovan kolauksen. Konkurssipäätöstä edelsi pitkä pohdinta ja omien asenteiden läpi käyminen.

Pitkälä sanoo olleensa hyvin tavallinen, suomalainen mies, jolle periksi antaminen oli kova paikka.

– Pitkään ajattelin, ettei periksi antaminen ole vaihtoehto. Se ei ole sitä yhdellekään suomalaiselle yrittäjälle, jolla on takana sukupolvien ketju pientilallisia ja yrittäjyyttä. Siihen maailmaan ei mahdu se, että ihminen on oikeasti heikko ja särkyvä, Pitkälä herkistyy kyyneliin tapahtumia muistellessaan.

Samaan aikaan kun yritys ajautui konkurssiin, Pitkälä kärsi olkapäävammasta, jota leikattiin kahteen kertaan. Perheelle ostettu koti Paavolassa osoittautui asumiskelvottomaksi ja sitä piti remontoida. Paineet kasautuivat.

Konkurssin jälkeen nuori yrittäjä lepäsi. Sitten hän aloitti liiketalouden opinnot. Asseri valmistui tradenomiksi vuosi sitten, ja työskentelee nyt markkinointi- ja myyntitehtävissä.

Konkurssihakemuksen jättäminen oli kuitenkin lopulta ainoa oikea vaihtoehto vaikeassa tilanteessa.

Pitkälä mietti asiaa yksin toimistolla syyskuussa 2015. Ajatukset pyörivät päässä. Takana oli pitkä työputki.

– Mietin että onko tässä mitään järkeä. Jospa se periksi antaminen olisikin vaihtoehto. Mietin ja pohdin ja tulin siihen tulokseen, ettei siihen ajatukseen kuole. Faktat olivat pöydällä ja niihin oli helppo tukeutua, hän muistelee.

Ajatusten tulvaa seurasi ”puolen tunnin burn out”. Pitkälä ajoi kotiin. Horisontti keinui ja olotila oli huono.

– Menin nukkumaan keskellä päivää. Kun heräsin ja katsoin kelloa, olin nukkunut vain puoli tuntia. Olo tasoittui, keitin kahvit ja lähdin takaisin toimistolle. Siinä tuli raja vastaan. Tiesin, että jos tuon päivän tunteen ohitan, niin tulee rumaa jälkeä, hän painottaa.

Konkurssien jälkeen väsynyt yrittäjä jäi sairauslomalle.

Ensimmäiset viikot hän nukkui. Kaverit hakivat metsästystä ja kalastusta harrastanutta miestä metsään, mutta niilläkin reissuilla hän vain nukkui, ensin matkalla autossa ja sitten ulkona kuusen alla.

Selviytymistä edesauttoivat myös liikuntaharrastukset. Fyysiset ponnistelut selvittivät päätä.

Metsästys, kalastus ja liikunta auttoivat Pitkälää toipumisessa.

Pikku hiljaa elämä voitti ja syksyllä 2016 Pitkälä aloitti liiketalouden opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa. Hän valmistui tradenomiksi vuosi sitten, ja työskentelee nyt markkinointi- ja myyntityössä oululaisessa yrityksessä.

Konkurssista hänet vetivät ylös perhe ja ystävät. Apuna olivat kunnan sosiaalitoimi, seurakunta ja Sipilöiden säätiö. Eniten huolta aiheutti oman suurperheen tilanne. Mieltä painoi pelko kodin menettämisestä.

– Siinä auttoi ystävä, joka sanoi, että jos talo on pakko myydä, niin hän ostaa sen ja vuokraa meille. Lasten kasvuympäristö on säilynyt koko ajan samana, siitä olen onnellinen.

Rankkojen kokemustensa jälkeen Pitkälä on käynyt puhumassa yrittäjille konkurssista ja sen aiheuttamista tuntemuksista. Hän muistuttaa yrittäjiä, että konkurssi ei ole kuolema, vaan uuden elämän alku.

– Suosittelen sairauslomaa ja avun hakemista. Konkurssin selvittäminen pitää ulkoistaa juristille jo ennen konkurssipäätöstä. Juristille maksetaan etukäteen hänen pyytämänsä summa, että hän hoitaa homman loppuun asti yrittäjän puolesta. Hänen kauttaan kulkevat kaikki asiat ja puhelut. Yrittäjä voi paneutua uuden elämän perustamiseen.

Nuorena koettu konkurssi ei ole vienyt Pitkälältä yrittämisen halua. Hän arvelee, että jossakin vaiheessa elämää hän voisi vielä perustaa yrityksen.

Hän on ottanut kokemuksista opikseen.

– En usko että missään työssä, missään tilanteessa, tulee niin tiukkoja paikkoja kuin mitä konkurssitilanteessa yrittäjänä olen kokenut, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?