Kojamon tulos romahti – nettovuokratuotto kohosi

Koronarajoitusten vuoksi muuttoliike hidastui ja opiskelijat palasivat väliaikaisesti vanhempiensa luokse, mikä vaikutti asuntomarkkinoihin, Kojamon toimitusjohtaja kertoo.

18.2.2021 9:28

Asuntosijoitusyhtiö Kojamon tulos aleni loka–joulukuussa miltei 80 prosenttia vuotta aiemmasta. Liikevaihto ja nettovuokratuotto sen sijaan kohosivat.

Kojamon tulos ennen veroja romahti loka–joulukuussa 193,2 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 839,9 miljoonasta eurosta. Osakekohtainen tulos laski 0,62 euroon 2,72 eurosta.

Nettovuokratuotot sen sijaan kasvoivat 6,2 prosenttia 63,8 miljoonaan euroon edellisvuoden 60,1 miljoonasta eurosta.

Liikevaihto kasvoi 2,2 prosenttia 97,1 miljoonaan euroon 95,1 miljoonasta eurosta.

Yhtiön hallitus ehdottaa, että viime vuodelta jaetaan osinkoa 0,37 euroa osakkeelta, kun edellisvuonna osinko oli 0,34 euroa.

Kojamon toimitusjohtaja Jani Nieminen kertoo tilinpäätöstiedotteessa, että koronaviruspandemia vaikutti asuntomarkkinoihin viime vuonna.

– Rajoituksien vuoksi muuttoliike hidastui ja opiskelijat palasivat väliaikaisesti vanhempiensa luokse. Lisäksi lyhytaikaiseen vuokraukseen tarkoitettuja asuntoja siirtyi pitkäaikaisen vuokrauksen markkinalle, hän sanoo.

Viime vuonna Kojamolle valmistui Niemisen mukaan myös paljon uusia asuntoja, joten tarjonta suhteessa kysyntään on hetkellisesti kasvanut. Hän lisää, että tilanne on heijastunut yhtiön vuokrausasteeseen. Se oli viime vuonna 96,4 prosenttia.

– Pandemian vaikutukset näkyvät markkinassa vielä alkuvuonna, mutta uskomme niiden jäävän väliaikaisiksi, Nieminen sanoo.

Kojamo arvioi konsernin liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 3–5 prosenttia. Viime vuonna liikevaihto oli 383,9 miljoonaa euroa.

Kassavirran ennen käyttöpääoman muutosta ilman kertaluonteisia kuluja Kojamo ennakoi olevan 150–163 miljoonaa euroa. Viime vuonna kassavirta oli 151,5 miljoonaa euroa.

Yhtiö perustaa näkymänsä siihen, että kesällä saavutetaan riittävä koronavirusrokotusten kattavuus ja että muuttoliike palautuu vähitellen sen jälkeen pandemiaa edeltäväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?