Suomalaisjohtajat kertovat, millaisia oireita Sputnik-rokotuksesta tuli: ”Kun aamulla heräsin, en ollut varma, olinko nähnyt unta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisjohtajat kertovat, millaisia oireita Sputnik-rokotuksesta tuli: ”Kun aamulla heräsin, en ollut varma, olinko nähnyt unta”

East Officen johtaja Jari Jumpponen ja YIT:n Venäjän-maajohtaja Teemu Helppolainen ovat jo ottaneet Sputnik V -rokotteen Venäjällä. Molemmat saivat jonkin verran oireita rokotuksesta.

Useat Venäjällä työskentelevät suomalaiset ovat ottaneet Sputnik-rokotteen, muun muassa East Office -yritysliittymän Moskovan toimiston päällikkö Jari Jumpponen (vas.) ja YIT:n Venäjän-maajohtaja Teemu Helppolainen.­

12.2. 18:27

Venäjällä koronarokotukset ovat laajassa mitassa käynnissä varsinkin suurimmissa kaupungeissa Moskovassa ja Pietarissa. Venäjällä kehitetyn Sputnik V -rokotteen voivat saada jo ulkomaalaisetkin.

Myös useat Venäjällä työskentelevät suomalaiset ovat jo ottaneet venäläisen Sputnik V -koronarokotteen.

– Julkisella puolella ajanvaraus ei välttämättä onnistu, jos ei ole Venäjän kansalainen. Mutta jos menee paikalle, rokotteen voi saada. En ole kuuluut yhtään tapausta, jossa rokotteen antamisesta olisi kieltäydytty, kertoo, kertoo Venäjän-kauppaa tukevan East Office -yritysliittymän Moskovan toimiston päällikkö Jari Jumpponen.

Hänen mukaansa virallisesti rokotteen saamiseksi asuinpaikan pitäisi olla Venäjällä tai pitäisi kuulua paikallisen sairausvakuutuksen piiriin, mutta käytännössä näitä tietoja ei kaikissa paikoissa kysytä.

– Isossa kuvassa täällä on haasteena enemmänkin rokoteskeptisyys, esimerkiksi influessarokotuksia ei oteta Venäjällä kovin hanakasti, Jumpponen kertoo.

Viime aikoina on eri puolille Moskovaa avattu rokotuspisteitä, josta Sputnik-pistoksen saa yksinkertaisesti jonottamalla. Rokotuksen voi ottaa esimerkiksi Punaisen torin vieressä sijaitsevassa GUM-tavaratalossa, josta piikin jälkeen saa ilmaisen jäätelön.

Jumpponen itse kävi ottamassa ensimmäisen Sputnik V -rokotteensa yksityisellä klinikalla tammikuun lopulla, kun kymmenkunta tuttavaa oli ensin ottanut sen ensin ilman suurempia ongelmia.

– Tiesin, että kuume voi nousta 12 tuntia rokotteen jälkeen, hän kertoo.

– En mitannut, mutta tuntui, että kuume kävi seuraavana yöllä korkealla. Sykemittarin mukaan leposykkeet olivat olleet kovat, kielii että elimistöllä oli ollut tekemistä. Vähän samanlainen stressitila kuin jos kovan treenin jälkeen menee saunaan.

Kuume laski aamuun mennessä, ja seuraavana päivänä lihaksia särki ja olo oli ”puolivillainen”.

Itse rokotus on ilmainen, mutta rokotusta edelsi lyhyt maksullinen lääkärin tarkastus. Jumpposen mukaan molemmat Sputnik-rokotuskerrat maksavat hänelle yhteensä 70 euroa.

– Ymmärrettävää, että yksityiset haluavat kehittää ympärille maksullisen palvelupaketin, hän toteaa.

Palveluiden sisältö ja hinta voi vaihdella. Jumpposen mukaan joissakin paikoissa siihen sisältyy esimerkiksi vasta-ainetesti. Se otetaan, kun toisesta rokotuksesta on kulunut jonkin verran aikaa.

Rakennusyhtiö YIT:n Venäjän-maajohtaja Teemu Helppolainen otti ensimmäisen Sputnik-rokotuksensa viime tiistai-iltana yksityisellä klinikalla Pietarissa, jossa rokotukset ovat muutamaa viikkoa Moskovaa jäljessä.

Pitkään Venäjällä asunut Helppolainen ei ollut maassa kehitetyn rokotteen toimivuudesta tai sivuvaikutuksista huolissaan.

– En pohtinut sitä lainkaan. Itse asiassa hieman odotin, milloin se tulee täällä Pietarissa saataville. Lähdin siitä, että jos joku lääkeaine on virallisesti hyväksytty, niin se on turvallinen.

YIT:n Venäjän-maajohtaja Teemu Helppolaisen mukaan yhtiö suosittelee venäläisiä työntekijöitä ottamaan Sputnik-rokotteen.­

Hänelle kahden rokotuskerran yhteishinnaksi lääkärinkäynteineen tulee noin 50 euroa.

– Jälkituntemukset olivat hyvin lievät. Kuvittelin yöllä, että oli vähän lämpöä, mutta kun aamulla heräsin, en ollut varma, olinko nähnyt unta. Seuraavana päivänä oli pientä päänsärkyä, Helppolainen kertoo.

Seuraavan päivän hän teki etätöitä. Se oli kuitenkin täysin sattumaa eikä suunnitteltua, sillä rokotusaika järjestyi yllättävän nopeasti.

– Varasin ajan maanantaina, ja sopiva aika järjestyi jo tiistaiksi, hän kuvailee.

– Periaatteessa olisin voinut kyllä tehdä töitä toimistollakin.

Ensimmäinen rokotuskerta ei ole Helppolaisen elämää vielä mitenkään vapauttanut, oikeastaan päinvastoin.

– Sain ohjeet, että piikkien välillä pitäisi välttää entistä enemmän sosiaalisia kontakteja. Ilmeisesti rokote laskee väliaikaisesti immuunitasoa, ja kun piikkiä ei anneta sairaalle, halutaan varmistaa, että on terveenä toista annosta varten, hän kertoo.

– Vakuutusyhtiön mukaan piikkien välillä pitäisi käyttää ffp2-maskia, joita minulla nyt on tuossa pöydällä.

Ffp2-maskit suodattavat kirurgisia maskeja tehokkaammin myös sisäänhengitettävää ilmaa ja viruksia.

Jumpponen taas ei saanut erityisohjeita rokotuksensa jälkeen. Ffp2-maskeja hän on käyttänyt jatkuvasti muutenkin. Jumpponen saa toisen rokotuksensa ensi viikolla, Helppolainen maaliskuun alussa.

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan väitöskirjatutkija Julia Bethwaite on asunut Moskovassa jo seitsemän vuotta australialaisen miehensä työn takia.

Hänen aviomiehensä kävi ottamassa Sputnik-rokotteen pari viikkoa sitten kodin vieressä sijaitsevan teatteri Gelikon-operaan perustetussa ilmaisessa rokotuspisteessä.

– Ei tarvinnut ajanvarausta, voi vain marssia rokotuspisteelle. Osalle julkisista rokotuspaikoista on jonoa, osalle ei, Bethwaite kertoo.

– Mieheni joutui odottamaan noin 15 minuuttia ja pääsi sitten täyttämään ennakkotietolomakkeita terveydentilastaan.

Bethwaiten mukaan rokotuksissa on selvä verkostovaikutus: Kun yksi tuttu ottaa, muut alkavat harkita. Sivuoireet ovat tuttavapiirissä olleet lieviä, vain yhdellä kuume nousi 38 asteeseen.

Myös Bethwaiten mies aikoi ensin odottaa Pfizerin rokotetta, mutta tuttujen kokemukset vakuuttivat.

– Kaikki alkavat olla väsyneitä pelkäämään tartunnan puolesta, ja monilla on suuri kaipuu entiseen arkeen, Bethwaite toteaa.

Sputnik V -rokotukset ovat laajasti käynnissä Venäjällä varsinkin suurimmissa kaupungeissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?