Näin Kemin miljardihanke vertautuu viime vuosien tehdas­investointeihin – Porvooseen odotetaan keväällä samanlaista jättipottia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin Kemin miljardihanke vertautuu viime vuosien tehdas­investointeihin – Porvooseen odotetaan keväällä samanlaista jättipottia

Keväällä selviää, saadaanko Suomeen toinen Kemin-hanketta vastaava investointi.

11.2. 17:23 | Päivitetty 12.2. 7:49

Metsä Fibren iso Kemin-tehdasinvestointi piristää keskellä synkeitä koronatalousuutisia. Erityisesti siksi, että yksi jättihanke ei ratkaise ongelmaa investointien heikosta tasosta 2000-luvulla.

Heikko tuottavuuskehitys, väestön ikääntyminen ja talouden muuttuminen teollisesta palveluvaltaisemmaksi ovat syitä, jotka Suomen Pankin mukaan selittävät investointien vähyyttä.

Valopilkkujakin on 2000-luvulla, ja paljon pienempiä hankkeita. Vastaavan kokoluokan hankkeen päätöksestä odotetaan tietoa Nesteeltä tänä keväänä. Jalostamo voisi tuoda Suomeen samankokoisen eli noin 1,5 miljardin euron investoinnin, jos yhtiö päätyy Porvooseen. Rotterdam ja Pohjois-Amerikka ovat myös mahdollisia sijoituspaikkoja.

Isoja investointeja ovat olleet myös aiemmin 2000-luvulla Nesteen Porvoon jalostamon investoinnit, yhteensä lähes miljardi sekä Outokummun Avesta Polaritin iso laajennus Torniossa 2000-luvun alussa. Myös se oli miljardin luokkaa.

Metsa Group vastasi myös edellisestä jättihankkeesta, Äänekosken sellutehtaan rakentamisesta. 1,2 miljardin euron sellutehdas otettiin käyttöön syksyllä 2017.

Metsä Groupin Äänekosken-biotuotetehtaan koekäyttö alkoi maaliskuussa 2017.­

Hakukonejätti Google on investoinut Haminaan jo ainakin noin 2,6 miljardia euroa datakeskukseen ja tuulivoimaan. Suomeen on rakenteilla Ylen mukaan noin 440 uutta tuulivoimalaa, jotka valmistuvat vuosina 2020–2022. Rahaa niihin käytetään noin 2,2 miljardia euroa, lähes ilman valtion tukea.

Googlen Haminan palvelukeskus vuonna 2019.­

Ydinvoimalahankkeet ovat ylivoimaisesti kalleimpia investointeja. Fennovoiman Hanhikivi 1 -voimalaitos on noin 6,5–7 miljardin euron investointi. Olkiluodon ongelmahankkeen kustannukset ovat paisuneet alkuperäisestä. Joulukuussa 2012 Areva arvioi reaktorin hinnaksi noin 8,5 miljardia euroa, mutta summa saattaa nousta vielä siitäkin.

Artikkelin grafiikassa ollut virhe korjattu ja grafiikka vaihdettu 11.2.2021 kello 18.43.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?