Nesteen tulos putosi selvästi – voitot lähes kokonaan uusiutuvista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nesteen tulos putosi selvästi – voitot lähes kokonaan uusiutuvista

Nesteen tulos romahti loka-joulukuussa odotettuakin enemmän.

5.2. 9:22

Öljynjalostaja Nesteen vertailukelpoinen liiketulos ja liikevaihto laskivat selvästi loka-joulukuussa ja jäivät odotettua heikommiksi. Yhtiö esittää aiempaa pienempää osinkoa.

Nesteen vertailukelpoinen liiketulos romahti loka-joulukuussa 380 miljoonaan euroon edellisvuoden vastaavan ajan 781 miljoonasta eurosta. Analyytikot olivat ruotsalaisen ennustepalvelu Infront Datan keräämässä ennusteessa ennakoineet loppuvuodelle 372 miljoonan euron liiketulosta (mediaani).

Uusiutuvat tuotteiden osuus vertailukelpoisesta liikevoitosta voitosta oli 338 miljoonaa euroa. Liikevoiton supistumista selittää osin se, että Neste sai toissa vuonna 372 miljoonan euron takautuvan verohelpotuksen, joka nosti vuoden 2019 vertailukohdan liikevoittoa huomattavasti.

Tulos ennen veroja painui 21 miljoonaa euroa tappiolliseksi, kun vuotta aiemmin vastaavaan aikaan se oli 1030 miljoonaa euroa voitollinen. Analyytikot odottivat 364 miljoonan euron tulosta ennen veroja.

Liikevaihtoa kertyi 3028 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 4053 miljoonaa euroa. Analyytikot odottivat 3089 euron liikevaihtoa.

Osakekohtainen tulos vajosi 0,01 euroon 1,22 eurosta, kun odotuksissa oli 0,39 euroa.

Neste esittää, että viime vuodelta jaettaisiin osinkoa kahdessa erässä yhteensä 0,80 euroa osaketta kohden. Vuodelta 2019 osinko oli 1,02 euroa.

Neste ennakoi, että öljytuotteiden markkinakysyntä jatkuu heikkona ja vaihtelevana ensimmäisellä neljänneksellä koronaviruspandemiasta johtuvien useiden sulkutoimien seurauksena. Viitemarginaalin yhtiö odottaa myös pysyvän hyvin matalana ja epävakaana.

Yhtiö aikoo lopettaa jalostustoiminnan Naantalissa ensi kuun loppuun mennessä ja pitää noin 12 viikon suurseisokin Porvoon jalostamolla toisella neljänneksellä, mikä painaa Öljytuotteet-segmentin vertailukelpoista liikevoittoa arviolta 110 miljoonalla eurolla.

Marketing & Services -segmentin myyntimäärien ja yksikkökatteiden yhtiö odottaa noudattavan edellisvuosien kausiluonteisuutta ensimmäisellä neljänneksellä. Koronapandemian odotetaan heikentävän kysyntää ja myyntimääriä jonkin verran.

Neste ennakoi, että konsernin koko tämän vuoden rahavirtavaikutteiset investoinnit ovat noin 1,2 miljardia euroa ilman yritysostoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?