Pääministeripuolue sdp:n veteraanikansanedustaja ja -vaikuttaja Erkki Tuomioja sanoo sen jo ääneen: Vaikka Euroopan unionin EU:n koronaelvytysrahasto on poikkeuksellinen ja kertaluontoinen kriisitoimi eikä pysyvä järjestely, on sitä silti mahdollista ja ehkä tarpeenkin käyttää uudestaan joissakin tulevaisuuden kriiseissä.
Tuomioja on tiettävästi ensimmäinen hallituspuolueen edustaja, joka linjaa virallisesti tilapäisen ja ”vain ja ainoastaan koronakriisin vaikutuksiin” perustettavan elvytysrahaston mahdollisesta käytöstä vastaisuudessa muihinkin tarkoituksiin.
Tuomioja esittää linjauksen omana päätelmänään eikä puolueensa tai varsinkaan hallituksen linjan täyskäännöksenä. Hän kirjaa kantansa kenen tahansa nähtäville mielipidekirjoituksessaan, jonka maan suurin ruotsinkielinen päivälehti Hufvudstadsbladet julkaisi tänä aamuna (Hbl 3.2.2021).
Kertaluontoisia tarpeita ilmenee vastakin
Kirjoituksessaan Tuomioja toistaa ensin hallituksen ja EU:n virallista väittämää, jonka mukaan elvytyspaketti on poikkeukselliseen kriisin kohdistettava poikkeuksellinen toimi eikä EU:n pysyvä mekanismi.
Samassa kirjoituksessa hän kuitenkin lisää, että kyseinen koronaelvytysväline toki muuttaa EU:ta varteenotettavalla tavalla.
Kirjoituksensa loppupäätelmässä Tuomioja ei jätä mitään arvailujen varaan:
”Tätä nyt käytettävää instrumenttia voidaan ja ehkä tuleekin käyttää myös tulevaisuudessa. On turha luulla meidän nyt kokevan viimeistä maailmantaloutta koettelevaa kriisiä.”
Aiemmin EU:n koronaelvytysvälineen muuttamista pysyväksi ovat ehdottaneet esimerkiksi Saksan valtiovarainministeri ja sikäläisen sdp:n puheenjohtaja Olaf Scholz ja euroalueen keskuspankin EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sekä suuri määrä eteläisimpien ja velkaisimpien EU-maiden poliittisia johtajia.
Hallitus hokee virallista väitettä
Suomessa hallitus jätti viime viikolla elvytysrahastoa ja sen maksuvelvoitteita koskevan esityksensä eduskunnalle.
Esityksessään hallitus pitää yhä tiukasti kiinni virallisesta väittämästä, jonka mukaan Suomelle miljardien eurojen nettokustannukset aiheuttava elvytysrahasto on paitsi välttämätön ja hyödyllinen myös ehdottoman poikkeuksellinen, kertaluontoinen ja tilapäinen kriisitoimi, jonka avustuksia on mahdollista käyttää vain ja ainoastaan koronakriisin vaikutuksiin.
Hallitus toistaa avainsanoja ”poikkeuksellinen” ja ”tilapäinen” esityksensä tekstissä useampia kertoja kuin esityksessä on sivuja.
Vetikö Tuomioja nyt yhdellä virkkeellä pohjan pois hallituksen hokemilta? Ja antoiko hän samalla elvytyspakettia vastustavalle ja kyseenalaistavalle oppositiolle ”syötön suoraan lapaan”?