Virolaiset rakennusmiehet eivät enää pääse maahan – Suomeen haalitaan jo erikoismuurareita Britanniasta

Virolaiset rakennusmiehet eivät keskiviikosta lähtien ole päässeet maahan. Rakennusala uskoo pärjäävänsä kuukauden, mutta erityistehtävissä tarve voi olla kriittinen.

Noin kolmasosa Etelä-Suomen rakennustyöntekijöistä on ulkomaalaisia, ja suurin osa heistä Virosta.

29.1.2021 7:03

Keskiviikosta alkaen sisärajoilla on sallittu vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne. Rajoitus koskee varsinkin Etelä-Suomen rakennustyömaille tärkeitä myös virolaisia rakentajia.

Rajaliikenteen sulkemisella ei ole vielä juuri vaikuttanut ollut rakennustöiden edistymiseen. Rakennusyhtiöt ovat pyytäneet ulkomaalaisia työntekijöitä pysymään maassa ainakin toistaiseksi.

– Toistaiseksi emme ole nähneet suurta muutosta työmaavahvuudessa, ja nykyisillä vahvuuksilla rakennetaan seuraava kuukausi, kertoo SRV:n sisäisten palveluiden johtaja Kimmo Kurki.

– Pääkaupunkiseudun ulkopuolella vaikutukset ovat sitäkin vähäisemmät, kun rakennetaan enemmän paikallisella työvoimalla.

Tilanne ei ole rakennusyhtiöille uusi, sillä rajoja suljettiin myös viime keväänä. Myös silloin suuri osa ulkomaisesta työvoimasta pysyi Suomessa viikkoja kestäneiden rajaliikenteen rajoitusten ajan.

– Keväällä sen kanssa pärjättiin, ja saamani palautteen mukaan aika moni on nyt katsonut, että tämä aika kannattaa olla Suomessa, sanoo Rakennusteollisuuden varatoimitusjohtaja Kim Kaskiaro.

Kaskiaron mukaan koko Suomessa joka kymmenes ja Etelä-Suomessa joka kolmas rakennusalan työntekijä on ulkomaalainen. Suurin osa heistä on virolaisia, vaikka tarkkaa määrää ei rakennusyhtiölläkään alihankintaketjujen takia ole tiedossa.

Rakennusyhtiö YIT:n hankintapäällikön Juhana Häkkäsen mukaan yhtiön rakennusväestä noin 10–20 prosenttia työmaasta riippuen on ulkomaisia.

– Joka tapauksessa on selvää, että nykyistä rakentamisen volyymiä ei pysty toteuttamaan ilman sukkuloiva työntekijöitä, hän sanoo.

Rakennusyhtiöt uskovat kuitenkin ongelmien kasvavan, mitä kauemmin rajaliikenteen rajoitukset kestävät.

– Mikäli rajat ovat pitkään kiinni, aiheuttaa se varmasti myös henkistä kuormitusta ulkomaisille työntekijöille, jos ollaan pitkään erossa omasta perheestä, sanoo SRV:n sisäisten palveluiden johtaja Kimmo Kurki.

YIT:n Häkkäsen mukaan resurssipula alkaa todennäköisesti näkyä vähitellen.

– Kuukausi mennään varmaan hyvin, mutta sen jälkeen ollaan tuntemattomilla vesillä, Häkkänen pohtii.

– Sitten resurssipula varmaan alkaa nostaa päätään, koska raja sallii liikenteen vain toiseen suuntaan. Työvoima tuskin katoaa kertarysäyksellä, vaan hiipuu vähitellen, kun yhä useammalle tulee pakottavia syitä käydä kotona.

Ongelmia saattaa tulla jo aiemmin tietyissä työtehtävissä ja kohteissa, joissa tarvitaan erikoisosaamista.

– Britanniasta olisi tulossa sementtiuunien muurareita, joita koetamme saada Suomeen Huoltovarmuuskeskuksen kautta, kertoo Kaskiaro.

Maahanpääsystä päättää rajanviranomainen työnantajan hakemuksen perusteella. Kaskiaron mukaan muurarien maahantulo pitäisi sallia, sillä työtehtävä on huoltovarmuuden kannalta kriittinen.

– Sementtiteollisuuden puolella on menossa muutamia seisokkeja, joissa korjataan sementtiuuneja. Jos uunit pysyvät kylmänä, niin kaksi kolmasosaa Suomen sementinkulutuksesta on vailla tuotantoa, Kaskiaro sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?