Taulukko näyttää: nämä yhtiöt nostivat sähkön siirtohintoja eniten – suurin korotus +10% reilussa vuodessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Taulukko näyttää: nämä yhtiöt nostivat sähkön siirtohintoja eniten – suurin korotus +10% reilussa vuodessa

Siirtohinnat nousivat loivasti, energian hinta laski – lopputulos kotitalouskuluttajalle plus miinus nolla.

Sähkön tukkuhinnat laskivat selvästi viime vuonna, mutta muutos ei näkynyt kuluttajan laskuun asti.

28.1. 12:29

Sähkön siirtohinnat ovat nousseet kotitalouksille keskimäärin 2,5 prosenttia ja sähkölämmittäjille kaksi prosenttia marraskuusta 2019 lähtien.

Sähköenergian hinnat laskivat sen sijaan. Kotitalouksien sähkölasku pysyi näin ollen viime vuonna lähes ennallaan, Energiavirasto kertoi katsauksessaan torstaina.

Virasto kertoi tilastoista 2019 ja tammikuun välillä, koska ei ole pystynyt julkaisemaan hintatilastoja tietojärjestelmäuudistuksen jälkeen.

Verkkoyhtiöistä reilut viidesosa eli 17 yhtiötä, nosti siirtohintoja. Korotusten suuruus oli 2–10 prosenttia. kolme verkkoyhtiötä laski siirtohintojaan.

Tämän vuoden tammikuussa kotitaloudet maksoivat sähköstään 0,2 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 marraskuussa. Sähkölämmittäjän lasku kasvoi reilussa vuodessa 0,6 prosenttia.

Tukkuhinnoissa selvää laskua

Sähkön tukkumarkkinahinnat laskivat selvästi viime vuonna. Kun verot pysyivät ennallaan, siirtohintojen nousu selittää sitä, etteivät kuluttajat kuitenkaan päässeet hyötymään tukkuhintojen laskusta.

Tukkuhintojen lasku näkyy myös toistaiseksi voimassa olevissa sähköenergian tarjoushinnoissa, jotka ovat pudonneet marraskuusta 2019 lähtien kotitalouksille 8,6 prosenttia ja sähkölämmittäjille 6,6 prosenttia. Toimitusvelvollisuushinnoissa lasku oli vähäisempää.

Nopeimmin tukkuhintojen laskusta hyötyivät suoraan pörssihintaan sidotun pörssisähkösopimuksen tehneet kotitaloudet. Pörssisähköä osti vuoden 2019 lopussa 11 prosentilla asiakkaista.

Kun siirtohintoihin eivät kuluttajat voi vaikuttaa, virasto kehottaa kilpailuttamaan sähköenergian hintoja säännöllisesti.

Vuoden 2020 aikana Suomen sähkön kulutus, kotimainen sähköntuotanto sekä nettotuonti laskivat. Tuonti Ruotsista lisääntyi, kun taas Venäjän tuonti väheni.

Uusiutuvan energian tuotannolle maksettava syöttötariffituki nousi viime vuonna 324 miljoonaan euroon, mikä johtui reippaasti kasvaneesta tuetusta tuulivoimatuotannosta ja laskeneista sähkön tukkuhinnoista.

Lakiesitys julki tänään

Hallituksen esitys sähkön siirtohintojen korotusten hillitsemiseksi on lähdössä eduskuntaan tänään torstaina. Energiavirastosta ei haluttu kommentoida vielä lakiesityksen vaikutusta kotitalouksien hintoihin.

Virasto arvioi lakiluonnoksen vaikutusta hintoihin marraskuussa, kun se julkisti selvityksensä sähkön siirtohintojen kohtuullisuuden ja toimitusvarmuuden valvonnasta. Lakiesitys on kuitenkin muuttunut syksyisestä, ja sille tehdään tai on tehty jo uusi vaikutusarviointi.

– Siirtohintojen osalta kehitys on mennyt huomattavasti maltillisempaan ja asialliseen suuntaan [viime vuosina], Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi totesi.

– Eli yhtiöt ovat ilmeisesti pääsääntöisesti saaneet hintansa sille tasolle, jolla ne pystyvät rahoittamaan lakisääteiset toimitusvarmuusinvestoinnit.

Osin siirtohintoja on hillinnyt vuonna 2017 voimaan tullut korotuskatto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?