Osakkaiden laiminlyönnit voivat ajaa taloyhtiön konkurssiin – asiantuntijoilta varoitus paisuvista taloyhtiölainoista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osakkaiden laiminlyönnit voivat ajaa taloyhtiön konkurssiin – asiantuntijoilta varoitus paisuvista taloyhtiölainoista

Talouspolitiikan arviointineuvosto kiristäisi taloyhtiölainojen enimmäisluototuksen ylärajaa ja poistaisi asuntosijoittajilta mahdollisuuden vähentää pääomavastikkeita verotuksessa.

Kalasataman rakennuksia Helsingissä syksyllä 2020. Talouspolitiikan arviointineuvosto on huolissaan uudisrakentamiseen liittyvistä taloyhtiölainoista.­

26.1. 15:25

Talouspolitiikan arviointineuvosto on huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta.

Neuvosto ottaa tiistaina julkaistussa raportissaan esille muun muassa uudisrakentamiseen liittyvät taloyhtiölainat.

Niihin liittyy neuvoston mukaan kolme olennaista riskiä:

1. Uusien asuntojen ostajat eivät välttämättä ymmärrä vastuutaan taloyhtiölainasta. Kotitalouden kokonaisvelka saattaa siis olla paljon isompi kuin pelkkä asuntovelka. Riskin ymmärtäminen voi hämärtyä etenkin, jos ensimmäiset lainavuodet ovat lyhennysvapaita.

2. Korkojen nousu voi olla riski, jos asuntolaina on liian suuri käytettävissä oleviin tuloihin nähden. Korkojen nousu paisuttaa sekä korkokuluja että taloyhtiön keräämiä pääomavastikkeita.

3. Isoihin taloyhtiölainoihin liittyy se riski, että jotkut osakkeenomistajat saattavat laiminlyödä maksunsa ja ne tulevat tällöin taloyhtiön maksettaviksi. Taloyhtiö voi yrittää ensin periä maksut ja jos se ei onnistu, se voi ottaa asunnon haltuunsa ja kattaa kulut vuokraamalla asunnon. Osakkaat voivat jopa joutua maksamaan laiminlyödyt pääomakustannukset, ja ääritapauksessa tilanne voisi johtaa taloyhtiön maksukyvyttömyyteen tai konkurssiin.

Valtiovarainministeriön työryhmä on suositellut uudisrakentamiseen tarkoitettujen taloyhtiölainojen luototusasteelle 60 prosentin ylärajaa ja lyhennysvapaiden käytön estämistä lainakauden alussa. Uudisrakentamisen taloyhtiölainojen laina-aikaa myös rajattaisiin enintään 25 vuoteen lainan nostosta.

Arviointineuvosto tukee ministeriön ehdotusta, mutta pitää taloyhtiölainojen sääntelyn kiristämistä liian lievänä. Sen mukaan uudisrakentamisen taloyhtiölainat voivat vääristää asuntojen kokonaiskustannuksia uusille ostajille ja johtaa isompiin riskeihin omistajille ja vuokralaisille.

– Olisi hyvin perusteltua laskea taloyhtiölainojen enimmäisosuutta ehdotetusta 60 prosentista, arviointineuvosto sanoo raportissaan..

Taloyhtiölainat ovat olleet suuria etenkin pääkaupunkiseudulla. Taloyhtiölainat muodostavat noin 15 prosenttia kotitalouksien asuntovelasta. Kotitalouksien erittäin kovat velkaantumisasteet ovat keskittyneet pienelle joukolle kuluttajista.

Arviointineuvosto ottaa kantaa myös pääomavastikkeiden vähentämiseen verotuksessa, jota asuntosijoittajat hyödyntävät.

Neuvoston mukaan se lisää asuntojen hintakuplan riskiä ja on myös tarpeeton verotuki, joka olisi lopetettava.

Neuvosto perustelee asiaa sillä, että kotitaloudet voivat saada vuokransa maksamiseen asumistukea tai lisäetua, ja asumislisät voivat päätyi hyödyntämään vuokranantajia pääomavastikkeiden vähennyskelpoisuuden takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?