”Jos vaihtamisessa kestää viikkokausia, vuokralainen on oikeutettu vuokranalennukseen” – Mikä on riittävä syy maksamaan pienempää vuokraa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tiedätkö koska olet oikeutettu vuokranalennukseen? Näistä epäkohdista syntyy useimmin riitaa

Vuokranalennus suhteutetaan aina vuokralaiselle koituvaan haittaan. Äärimmäisenä keinona kiistoja käsitellään Kuluttajariitalautakunnassa.

Hajonnut kiuas tai astianpesukone voi olla peruste vuokranalennukseen.­

26.1. 13:53

Putki- tai julkisivuremontti ovat asumista haittaavia tekijöitä, jotka oikeuttavat vuokranalennuksen. Samoin liian kuuma tai kylmä asunto voivat olla hyväksyttäviä syitä maksaa vähemmän vuokraa.

Mutta entä esimerkiksi rikkinäinen astianpesukone tai saunan kiuas, joka ei toimi?

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, että tällaisessa tilanteissa alennus riippuu vuokralaiselle koituneesta haitasta. Suurista asumista haittaavista remonteista saatavat alennukset ovat suurempia kuin kodinkoneen hajoamisesta, ja jääkaapin hajoaminen on nopeammin vuokranalennuksen peruste kuin astianpesukoneen tai kiukaan.

– Jos kiuas vaihdetaan kahdessa päivässä, tuskin saa alennusta. Jos vaihtamisessa kestää viikkokausia, vuokralainen on oikeutettu vuokranalennukseen.

Tyypillisesti Vuokralaisiin ollaan yhteydessä tapauksissa, joissa korjaukset syystä tai toisesta viipyvät. Viita kertoo, että varsinkin talvisin asunnon lämmitys on ikuisuuskysymys, joka korostuu varsinkin, jos ulkolämpötila vaihtelee rajusti.

– Erityisesti kylmyys tuntuu rassaavan ihmisiä.

– Osaa korjauksista joudutaan varsinkin yksityisellä sektorilla odottamaan aika pitkään.

Vuokralainen voi olla oikeutettu alennukseen, vaikka vuokranantajan kulut pysyvät ennallaan

Viita kertoo, että syynä haluttomuuteen antaa vuokranalennus, on tietämättömyys, haluttomuus tai niiden yhdistelmä. Hän kertoo esimerkkinä, että asunto-osakeyhtiössä voi olla remontti, jonka tekee taloyhtiö, ei vuokranantaja itse.

– Vuokranantajan kulut eivät välttämättä pienene, vaikka vuokralainen olisi oikeutettu vuokranalennukseen.

Putkiremontti on tilanne, jossa vuokralainen on oikeutettu vuokranalennukseen, mutta vuokranantaja ei saa omiin kuluihinsa alennusta taloyhtiöltä.

Viidan mukaan vuokranantajat eivät aina oivalla, että heitä koskee eri lainsäädäntö kuin vuokralaisia.

– Ja vaikka oivaltaisivat, he eivät aina ole myötämielisiä.

Vuokranalennusta pyytäessä Viita suosittelee vuokralaista ottamaan kirjallisesti yhteyttä vuokranantajaan ja pyytämään myös vastausta kirjallisesti. Jos neuvottelut vuokranantajan kanssa eivät onnistu, Viita suosittelee viimeisenä keinona ottamaan yhteyttä Kuluttajariitalautakuntaan.

Kuluttajariitalautakunnassa kiistellään tyypillisesti määristä

Kuluttajariitalautakunnan varapuheenjohtaja Päivi Korpiola kertoo, että vuosittain lautakunnan käsiteltäväksi päätyy runsaasti vuokranalennukseen liittyviä valituksia.

– Valituksia tulee laidasta laitaan. Mitä ikinä asumisessa voikaan tulla esiin.

Yleisesti lautakunnassa käsiteltävät asiat koskevat remontteja. Korpiolan mukaan kiistan aihe ei normaalisti ole, onko vuokralainen oikeutettu vuokranalennukseen vaan se, kuinka suuri alennus on sopiva.

Käsiteltäväksi päätyy myös tapauksia, joissa esimerkiksi hellan tai astianpesukoneen vaihtamisessa on kestänyt kohtuuttoman kauan. Sitä, mikä on kohtuullinen aika, hän ei osaa sanoa, vaan se riippuu hajonneesta kodinkoneesta.

Esimerkiksi hellan hajoamisesta koituva haitta on suurempi kuin astianpesukoneen, koska tiskit voi pestä myös käsin. Samoin suihkussa voi käydä, vaikka kiuas olisi rikki.

Korpiolan mukaan viikkoihin venyvä kodinkoneen vaihtaminen oikeuttaa joka tapauksessa alennukseen vuokrassa.

– Hella pitäisi vaihtaa muutamassa päivässä. Kiukaassa aika voi olla pidempi.

Alennukset vuokraan ovat aina tapauskohtaisia ja vuokralaisen ja vuokranantajan neuvottelun lopputuloksia eikä ohjeellisia arvoja ole. Korpiolan ja Viitan mukaan myös alennus pitää suhteuttaa hajonneesta kodinkoneesta vuokralaiselle koituvaan haittaan ja vuokran määrään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?