Kotitalousvähennys jakaa puolueita ja ekonomisteja: ”Toivon, että vasemmistohallitus ei pidä tätä tutkimusta ainoana totuutena” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kotitalousvähennys jakaa puolueita ja ekonomisteja: ”Toivon, että vasemmistohallitus ei pidä tätä tutkimusta ainoana totuutena”

Yhdestä asiasta Kokoomuksen ja SDP:n kansanedustajat ovat samaa mieltä: Kotitalousvähennystä on uudistettava. Keinoissa on kuitenkin suuri ero.

Kotitalousvähennyksen saa verotuksessa remontointi-, siivous- ja hoivapalveluiden maksuista.­

26.1. 10:21

Kotitalousvähennyksen vaikutuksista eilen julkaistu tutkimus on jakanut mielipiteitä. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n tutkimuksen mukaan Kotitalousvähennys ei ole merkittävästi lisännyt palvelujen kulutusta ja työllisyyttä eikä vähentänyt harmaata taloutta.

– Tämä on yksi tutkimus muiden joukossa, ja tietysti tätä kokonaisuutta arvioitaessa on hyvä katsoa myös muita tutkimuksia, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

Heinosen mukaan ekonomistit ovat laajasti tukeneet näkemystä, jonka mukaan kotitalousvähennys on tehokas keino vähentää harmaata taloutta ja työttömyyttä.

Kokoomus on suitsuttanut kotitalousvähennyksen etuja, ja joulukuun alussa julkaisemassaan varjobudjetissa ehdotti muun muassa kotitalousvähennyksen enimmäismäärän nostamista nykyisestä 2 250 eurosta 5 000 euroon sekä tuen laajentamista remontointi-, siivous- ja hoivapalveluista muillekin aloille.

PT:n mukaan vähennyksen laajentamista ei tulosten perusteella voi suositella.

Tutkimuksen mukaan kotitalousvähennyksestä hyötyvät eniten varakkaat, sillä vähennystä voi hyödyntää sitä enemmän mitä suuremmat tuloverot ovat. Tutkijoiden mukaan he kuitenkin käyttäisivät palveluita todennäköisesti myös ilman verovähennystä.

– VATTin tutkimuksessa jäävät vähälle huomiolle esimerkiksi kotitalousvähennyksen vaikutukset vanhusten kotona jaksamiseen ja lapsiperheiden viihtymiseen. Pehmeät arvot jäävät kokonaan huomiotta, Heinonen sanoo.

Lisäksi hän pitää tutkimuksen vertailuajanjaksoa liian lyhyenä. Heinosen mielestä on haitallista, että kotitalousvähennyksen yksityiskohtia on muutettu budjettipäätösten yhteydessä.

Tutkimuksen mukaan kotitalousvähennyksen yksityiskohtia tunnettiin melko heikosti. Heinosen mukaan vähennyksestä tiedottamista pitäisikin parantaa ja tukea pitäisi yksinkertaistaa ja nopeuttaa niin, että sen hyödyt näkyisivät käyttäjän kukkarossa nykyistä nopeammin.

– Toivon, että vasemmistohallitus ei pidä tätä tutkimusta ainoana totuutena, ja jatkaisi sen innoittamana kotitalousvähennyksen leikkaamispolitiikkaa, Heinonen korostaa.

SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen pitää tutkimustuloksia yllättävänä.

– Kotitalousvähennyksen hyvistä vaikutuksista on olut pitkälle yksimielisyys, mutta nyt keskustelu menee pitkälle uusiksi, hän arvioi.

Toisaalta taas Mäkynen ei sittenkään pidä tulosta täysin yllätyksenä, sillä veronalennusten työllisyysvaikutuksista on hänen mukaansa säännöllisesti ollut liian positiivinen kuva.

– Nyt tarvittaisiin enemmän keskustelua siitä, millä tavalla todella saataisiin uusia työpaikkoja.

SDP:n Niina Malm kuvaa tutkimustuloksia huolestuttaviksi. Hänen mielestä kotitalousvähennys on sinänsä hyvä ajatus, sillä esimerkiksi hoivapalveluja ja apua tarvitsee varmasti jossain vaiheessa jokainen.

– Mutta jos se näyttäytyy tulonsiirtona hyvätuloisille, niin eihän se silloin toimi niin kuin sen minun mielestäni pitäisi toimia, Malm sanoo.

– En näe ratkaisuna, että esimerkiksi summaa nostetaan. Sen sijaan pitäisi miettiä, miten sillä voisi tukea esimerkiksi omakotitalossa asuvia pienituloisia siirtymisessä vihreämpiin vaihtoehtoihin, kuten vaikka aurinkosähköön.

Malmin mukaan kotitalousvähennys on kuitenkin kokonaisuus, jota on vaikea uudistaa kerralla.

– Valitettavasti se menee palasteluksi.

Myös ekonomistit ovat ottaneet kantaa VATTin ja PT:n tutkimuksen tuloksiin.

– Olen pitänyt kotitalousvähennystä hyvänä keinona ehkäistä harmaata taloutta ja elvyttää, mutta uuden PT:n ja VATTin tutkimuksen mukaan olen ollut väärässä, toteaa SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta Twitterissä.

– Uusi tieto vaikuttaa politiikkajohtopäätöksiin: kotitalousvähennystä ei kannata korottaa.

Elinkeinoelämän pääekonomisti Penna Urrila taas kyseenalaistaa tutkimusmenetelmiä.

– Esimerkiksi remonttiyritysten verrokeiksi on otettu autokorjaamot. Ei mielestäni ihan ongelmaton valinta, niin eri tyyppiset alat ja bisnekset kyseessä, Urrila muun muassa kirjoittaa useamman viestin Twitter-ketjussaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?