Yllättävä tutkimustulos: Kotitalousvähennys ei lisää työllisyyttä eikä vähennä harmaata taloutta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yllättävä tutkimustulos: Kotitalousvähennys ei lisää työllisyyttä eikä vähennä harmaata taloutta

Kotitalousvähennys ei ole juuri lisännyt palveluiden kulutusta eikä työllisyyttä, tuore tutkimus paljastaa. Myös vaikutus harmaaseen talouteen on jäänyt vähäiseksi, mikä yllätti tutkijat.

25.1. 13:00

Kotitalousvähennys ei ole merkittävästi lisännyt palvelujen kulutusta ja työllisyyttä eikä vähentänyt harmaata taloutta, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n tutkimus paljastaa.

– Tutkimuksen perusteella kotitalousvähennys näyttää lähinnä hyödyttävän kuluttajia, jotka olisivat joka tapauksessa kuluttaneet palveluita. Koska palveluita ei kuluteta enemmän, palvelualoilla ei myöskään synny uusia työpaikkoja kotitalousvähennyksen vaikutuksesta, tutkimusprofessori Jarkko Harju VATTista sanoo tiedotteessa.

Kotitalousvähennys hyödyttää etenkin suurituloisia, sillä vähennystä voi hyödyntää sitä enemmän mitä suuremmat tuloverot ovat.

Tutkimuksen mukaan kotitalousvähennystä ei osata hyödyntää aina oikein, mikä voi selittää osaksi sitä, miksi vähennys ei ole juuri muuttanut kulutustottumuksia.

Tutkimusta varten tehdyssä kyselyssä selvisi, että moni hakija ilmoittaa veroilmoituksellaan pienemmän summan kuin voisivat.

– Myös yllättävän harva kyselyn vastaaja tiesi kotitalousvähennyksen enimmäiskorvauksen tai korvausprosentin oikein, tutkija Sami Jysmä PT:ltä sanoo tiedotteessa.

Kotitalousvähennyksen yhtenä tavoitteena on ollut vähentää harmaata taloutta, kun palveluostoja ilmoitetaan verottajalle.

– Yllätyimme, ettei kotitalousvähennyksellä havaittu veronkiertoa vähentävää vaikutusta, kertoo VATTin tutkija Aliisa Koivisto tiedotteessa.

Tutkimuksessa käytettiin aineistoa sekä Suomesta että Ruotsista.

Kotitalousvähennystä myönnetään Suomessa vuosittain yli 400 miljoonaa euroa. Vähennystä voi saada esimerkiksi remontointi-, siivous- ja hoivapalveluista.

Raportin mukaan järjestelmän hyödyt jäävät pieniksi, vaikka vähennysjärjestelmä on melko mittava.

Tutkijoiden mukaan kotitalousvähennysjärjestelmän laajennus olisi tehoton keino lisätä palveluiden kysyntää ja työllisyyttä ja vähentää veronkiertoa.

Viidesosa veronmaksajista hyödynsi vähennystä

Esimerkiksi vuonna 2017 yli 400 000 suomalaista eli noin viidesosa veronmaksajista hyödynsi kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen käyttäjien keski-ikä oli lähes 58 vuotta vuonna 2014, ja yli 45 prosenttia heistä nosti eläkettä.

Vuonna 2014 kotitalousvähennystä saaneen keskimääräinen verotettava tulo oli 52 375 euroa ja mediaani 36 373 euroa.

Tutkimuksen aineistona on käytetty Suomen ja Ruotsin verohallinnoilta saatua yritystason aineistoa kausiveroilmoituksista, yritystason vuosittaisista tuloverotiedoista ja kotitalousvähennyksen käytöstä. Siinä on käytetty myös kyselyä kotitalousvähennyksen käytöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?