Olli Rehn puolusti Ykkösaamussa velanottoa: ”Mikä olisi ollut vaihtoehto?” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Olli Rehn puolusti Ylellä velanottoa – tyrmää toisen vaihto­ehdon: ”Se olisi ollut sellaista sosiaali­darwinismia”

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn sanoo, että elvyttävä rahapolitiikka on ehkäissyt uuden finanssikriisin synnyn ja estänyt suurtyöttömyyttä. Rehn sanoi avasi ovea myös omalle presidenttiehdokkuudelleen.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kommentoi Ykkösaamussa muun muassa EU:n tukipakettia ja elvyttävää rahapolitiikkaa.­

23.1. 10:59

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn puolusti Ylen Ykkösaamussa velanottoa korona-aikana. Hänen mukaansa elvyttävä linja on ollut oikea, sillä se on estänyt suurtyöttömyyttä ja uuden finanssikriisin synnyn.

– Mikä olisi ollut vaihtoehto? Yrityksiä olisi kaatunut ja työpaikkoja olisi menetetty aivan eri mitassa kuin tällä hetkellä. Se olisi ollut sellaista sosiaalidarwinismia, ”heikot sortuu laman alle” -politiikkaa. Se ei olisi ollut missään määrin vastuullista politiikkaa, vaan väärää politiikkaa, Rehn sanoi.

Tällä hetkellä terveys määrittelee hänen mukaansa taloutta.

– Käsienpesu putsaa oikeasti omatuntoa ja edesauttaa talouden elpymistä.

Rehn myös painottaa, että tukitoimia joudutaan todennäköisesti jatkamaan myös vuonna 2021. Akuutin kriisin jälkeen tulee Rehnin mukaan palata menokehyksiin ja saada julkinen talous kestävälle pohjalle. Elvytys ei tule kuitenkaan loppumaan kuin seinään, vaan normaaliin palataan asteittain.

Rakennemuutoksillekin on kuitenkin huutava tarve, eikä elvytyspolitiikka voi jatkua iankaikkisesti, sillä jossain vaiheessa reaalikorot tulevat nousemaan, joskin vasta vuosien päästä. Siksi julkisen talouden kestävyyden parantaminen on tärkeää.

– Työllisyysasteen nostaminen on aivan keskeistä myös julkisen talouden kestävyyden palauttamiseksi.

Rehn katsookin, että Suomi ei voi kesken akuutin kriisin hoitoakaan unohtaa tulevaisuuden haasteitaan. Poliitikkojen pitää pystyä elämään kahta aikaa, hän muotoilee.

Rehnin mukaan tulee nähdä välittömän kriisinhoidon lisäksi myös tulevaisuuteen ja suunnitella, miten päästään kestävämmälle pohjalle.­

Rehn kommentoi Ykkösaamussa myös EU:n Suomelle myöntämää tukipakettia, joka pieneni selvästi. Aiemmin Suomen piti saada tukea noin 3,2 miljardia euroa, mutta uuden arvion mukaan summa voi jäädä 2,7 miljardiin.

Rehnin mukaan summan pieneneminen on seurausta siitä, että komissio katsoo Suomen talouden selvinneen odotuksia paremmin.

Vaikka summa pieneneekin, Rehn pitää sitä yhä merkittävänä Suomen mittakaavassa.

Tärkeäksi Rehn kokeekin sen, miten rahat tullaan käyttämään. Rahahanat tulisi suunnata hänen mukaansa talouden uudistamiseen ja tehokkaisiin investointeihin.

– Erityisen tärkeitä ovat panostukset tutkimus- ja kehitystyöhön, ilmastotavoitteiden saavuttamiseen sekä digitalisaation hyödyntämiseen.

Rehn kommentoi lähetyksessä lyhyesti myös Joe Bidenin valintaa Yhdysvaltojen presidentiksi. Rehn uskoo Bidenin valinnan palauttavan Yhdysvallat vahvemmin osaksi kansainvälistä yhteistyötä, mikä hyödyttää myös Suomea.

Bidenin politiikka tulee todennäköisesti olemaan myös edeltäjäänsä ennakoitavampaa, Rehn arvioi.

Euroopan unionin pitäisi kuitenkin pyrkiä olemaan vähemmän riippuvainen Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa. Rehnin mukaan on huono asia, jos Euroopan tulevaisuus on vahvasti sidoksissa siihen, mitä esimerkiksi Georgian osavaltiossa äänestetään.

Rehiltä kysyttiin myös, aikooko hän lähteä presidenttiehdokkaaksi kolmen vuoden päästä. Hänen mukaansa jokaisen tulee harkita, kuinka voi parhaalla tavalla auttaa Suomea.

– En sulje pois presidenttiehdokkuutta. Tämä ei ole tällä hetkellä ajankohtainen kysymys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?