EKP piti korkonsa ennallaan – Lagarde: Pandemia on yhä vakava riski taloudelle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP piti korkonsa ennallaan – Lagarde: Pandemia on yhä vakava riski taloudelle

EKP piti ohjauskorkonsa ja arvopaperien osto-ohjelmansa ennallaan. Pääjohtaja Christine Lagarden mukaan pandemia uhkaa yhä taloutta ja elvytyksen merkitys on nyt ratkaiseva.

Koronavirusrokotusten aloittaminen on EKP:n pääjohtajan Christine Lagarden mukaan tärkeä merkkipaalu ja ne vahvistavat luottamusta.­

21.1. 16:48

Euroopan keskuspankki EKP piti tänään ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan. Myös arvopaperien osto-ohjelma PEPP pysyi ennallaan 1 850 miljardissa eurossa.

Koronaviruspandemia vaikuttaa EKP:n pääjohtajan Christine Lagarden mukaan merkittävästi talouteen lähitulevaisuudessa. Hän arvioi tiedotustilaisuudessa, että se on yhä vakava riski taloudelle.

Lagarde sanoi tänään EKP:n korkokokouksen jälkeen, että euroalueen bruttokansantuote todennäköisesti supistui viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Teollisuuden aktiviteetti on säilynyt hyvänä, ja Lagarde arvioi sen jo selvästi elpyvän. Sen sijaan palvelualojen tilanteen hän muistutti olevan heikompi.

Kehitys on pitkälti EKP:n joulukuun ennusteiden mukainen, mutta vaihtelee paljon maittain.

Taloutta painaa yhä paheneva pandemia, uudet mutaatiot ja uudet taudin leviämisen ehkäisemiseksi asetetut rajoitukset. Pandemian yltyminen kasvattaa riskejä ja aiheuttaa yhtä suurta epävarmuutta.

Koronavirusrokotusten aloittaminen on Lagarden mukaan tärkeä merkkipaalu ja ne vahvistavat luottamusta. Myös Britannian kanssa saavutettu brexit-sopu ja Euroopan unionin elvytyspaketti vaikuttavat myönteisesti talouteen.

Vaikka riskit painavat yhä alaspäin, ne ovat Lagardesta aiempaa vähäisempiä. Taloudellisen elvytyksen merkitys on hänestä kuitenkin ratkaiseva.

Keskipitkän ajan kuluessa EKP odottaa talouden elpyvän ekspansiivisen eli rahan tarjontaa lisäävän finanssipolitiikan, suotuisien taloudellisten olosuhteiden ja kasvavan kysynnän tuella.

EKP jatkaa erittäin joustavaa rahapolitiikkaansa. Lagarde painotti, että koordinoitu ja kunnianhimoinen finanssipolitiikka on edelleen ratkaisevan tärkeää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?