Onko postiluukustasi tipahtanut tilaamattomia siemeniä? – Ruoka­virastolta tiukka varoitus: ”Älä avaa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Onko postiluukustasi tipahtanut tilaamattomia siemeniä? – Ruoka­virastolta tiukka varoitus: ”Älä avaa”

Siementen kylväminen voi Ruokaviraston mukaan vaarantaa muiden puutarhakasvien terveyttä. Taustalla vaikuttaa maailmanlaajuinen ilmiö.

Tanskassa hämäriä siemenpaketteja on lähetetty tuhansille ihmisille.­

20.1. 16:26

Ruokavirasto varoittaa suomalaisia postitse ilman tilausta saapuvista siemenpakkauksista. Viraston mukaan siemeniä ei tule kylvää, sillä niistä voi kasvaa haitallisia vieraslajeja tai ne voivat levittää uusia kasvitauteja ja kasvituholaisia.

Yksikönjohtaja Leena Pietilä kertoo ensimmäisten tapausten tulleen viranomaisten tietoon viime kesänä.

– Jollakin Facebook-sivustolla oli hiljattain keskusteltu, pitäisikö näitä siemeniä kylvää. Monet puutarhaharrastajat alkavat näihin aikoihin kylvää siemeniä, joten tämä saattaa tulla ajankohtaisemmaksi. Sen vuoksi teimme tämän noston nyt, Pietilä sanoo Ilta-Sanomille.

Ruokaviraston mukaan siemenet on pakattu pieniin muovipusseihin. Ne eivät näytä tavallisilta kaupoissa myytäviltä siemenpakkauksilta, eikä kasvilajia kerrota. Lähetyksen päällysmerkintä saattaa ilmoittaa sisällöksi esimerkiksi korut tai lelut. Toistaiseksi ei tiedetä, miten lähetysten vastaanottajat on valikoitu.

Mystiset siemenlähetykset nivoutuvat osaksi kansainvälistä ilmiötä. Tapauksia on raportoitu muun muassa Iso-Britanniassa, Ranskassa, Tanskassa ja Saksassa sekä Israelissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Intiassa. Tanskassa lähetyksiä saaneiden ihmisten määrä on Pietilän mukaan tuhansissa.

– Jossain ulkomailla näitä siemeniä tutkittiin ja sieltä löytyi matoja. Madothan saattavat olla ankeroisia, jotka alkavat itsessään olla vaarallisia kasveille.

Mahdollisesti vaarallisia siemeniä sisältävän pussin voi tunnistaa esimerkiksi siitä, ettei kasvilajia mainita.­

Siemenpakkauksia on lähetetty ainakin Kiinasta, Taiwanista ja Singaporesta. Yhdysvalloissa viranomaiset varoittelivat hämäristä lähetyksistä jo heinäkuussa.

– Tällä hetkellä meillä ei ole riittävästi tietoa siitä, onko tämä huijaus, pila, internetjuoni vai bioterrorismia, Kentuckyn osavaltion maatalouskomissaari Ryan Quarles kommentoi tuolloin CBS Newsille.

Taustalla saattaa Ruokaviraston mukaan vaikuttaa niin sanottu brushing-ilmiö, jossa postimyyntiyritys haluaa nostaa asemaansa esimerkiksi isojen verkkokauppayhtiöiden silmissä paisuttamalla myyntilukujaan.

– Yhtä kaikki tällaisten siementen kylväminen vaarantaa kasvinterveyttä ja saattaa olla uuden riesan alku, viraston tiedotteessa todetaan.

Ruokavirasto neuvoo siemeniä vastaanottaneita suomalaisia toimimaan seuraavien ohjeiden mukaisesti:

  • Älä avaa siemenpakkauksia.

  • Lähetä tieto saapuneesta pakkauksesta ja sen lähtömaasta sekä valokuva siemenpakkauksesta sähköpostiin: kylvosiementuonti@ruokavirasto.fi ja odota ohjeistusta.

  • Vaihtoehtoisesti hävitä avaamaton siemenpakkaus sisältöineen polttamalla. Siemenpakkauksia ei tule missään tapauksessa avata tai siemeniä kylvää tai kompostoida.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?