Kesämökkibuumin ennustetaan jatkuvan, myös hinnat kääntyivät nousuun – ”Odotettavissa erittäin vilkas mökkikauppavuosi” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kesämökkibuumin ennustetaan jatkuvan, myös hinnat kääntyivät nousuun – ”Odotettavissa erittäin vilkas mökkikauppavuosi”

Mökkien keskihinnat ovat kääntyneet nousuun. Yksittäisten mökkien hinnoissa on silti suuria vaihteluja, kertovat välittäjät.

20.1. 7:05

Loma-asuntojen kauppa kasvoi viime vuonna useiden tilastojen mukaan yli 30 prosenttia, ja tänä vuonna myyntimäärien ei uskota ainakaan laskevan.

– Perinteisillä kovan kysynnän alueilla on odotettavissa erittäin vilkas mökkikauppavuosi, sanoo Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n (SKVL) toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

”Kovan kysynnän alueita” ovat Mannerbergin mukaan ainakin Uusimaa, Varsinais-Suomi sekä Etelä-Savo sekä rannikkoseutu ja rannikkoalueen pienet kaupungit kuten Hanko ja Raasepori.

SKVL:n kiinteistövälittäjille tekemän kyselyn perusteella kysynnän kasvu voi näkyä myös hinnoissa.

– Hintojen nousu on kuitenkin maltillista. Keskimääräinen odotus on noin 2,5 prosenttia. Se kertoo siitä, että kauppoja kyllä syntyy, Mannerberg kertoo.

– Uudellemaalle tosin ennustetaan kuitenkin jopa viiden prosentin nousua. Mökki Uudellamaallahan on loistava, sillä sieltä voi käydä töissä, ja voi olla pitkällekin syksyyn, jos se on hyvin varusteltu. Mökki voi silloin olla jo kakkosasunto.

Hinnannousua voi tasoittaa kasvanut tarjonta.

– Viime vuoden aikaan tuli hyvien mökkien lisäksi myyntiin myös monia, jotka olivat olleet pitkään myynnissä ja välillä ehkä otettu myös pois myynnistä, sanoo johtaja Lasse Palovaara OP Kodit -kiinteistövälityksestä.

– Kaupaksi kävi siis mökkejä, jotka eivät aiemmin olleet menneet.

Maanmittauslaitoksen kokoamien tilastojen mukaan esimerkiksi Uudellamaalla tehtiin vuonna 2020 yhteensä 234 kauppaa alle kahden hehtaarin rantaan rajoittuvista lomakiinteistöistä. Vuotta aiemmin määrä oli 167 kauppaa.

Etelä-Savossa taas tehtiin viime vuonna 613 mökkikauppaa, kun vuotta aiemmin niiden määrä oli ollut 390. Kauppamäärien nousua nähtiin monella muullakin alueella.

Maanmittauslaitoksen tiedossa näkyvät kauppojen keski- ja mediaanihinnat. Viime vuosien tietojen perusteella mökkien hinnat ovat laskeneet vuosikymmenen alkuun verrattuna.

Mannerbergin mukaan esimerkiksi itäisessä Suomessa hintatasoa nostivat aiempina vuosina venäläiset ostajat.

– He olivat joskus valmiita maksamaan isojakin summia, mikä nosti vähän keinotekoisestikin hintoja ylöspäin, hän toteaa

Viime vuonna hintakäyrät näyttivät monella alueella taas hieman ylöspäin. Kiinteistövälittäjien mukaan keskihinnat kertovat hintatasosta tilastollisesti ja suuntaa-antavasti, mutta yksittäisen mökin hinta voi silti poiketa paljonkin keskiarvoista.

– Kohteen kunto ja sijainti ovat ratkaisevia, rantakohteissa myös ilmansuunnilla on merkitystä, kertoo aluejohtaja Marko Vierto Huoneistokeskuksesta.

Tilastoista ei myöskään näy mökin tai loma-asunnon koko tai varustelutaso.

SKVL:n Mannerbergin mukaan tilastoissa näkyvät keskihintojen muutokset eivät välttämättä vastaa todellisuutta.

– Myyntimäärät ovat sen verran alhaisia, että keskihinta voi antaa hyvin väärän kuvan. Jos alueella on esimerkiksi myyty useita hyvin varusteluja isoja mökkejä, niin se voi tilastossa näkyä alueen keskihinnan nousuna, vaikka hintojen nousu ei koske kaikkia mökkejä.

Hyväkuntoisten loma-asuntojen rinnalla kun on myynnissä myös vanhoja remontoimattomia mökkejä, joissa ei ole juuri moderneja mukavuuksia.

Kuinka pitkälle mökkikaupan kasvu sitten jatkuu? Esimerkiksi OP Kodin Palovaaran mukaan varmaa näkymää mökkikaupan trendeistä ei tällä hetkellä ole, sillä korona hukuttaa alleen muut mahdolliset muutokset.

Huoneistokeskuksen Vierto näkee koronan rinnalla tekijän, joka voi johtaa mökkimarkkinoiden kasvuun jatkossakin.

– Myös nuoremmat ihmiset ovat löytäneet mökkeilyn, Vierto sanoo.

– Aiemmin nuorimmat, eli noin 30-vuotiaat olivat pitkään poissa mökkimarkkinoilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?