Kesän lomamökkien kysynnässä raju kasvu: ”Jos haluaa varmistaa itselleen kesän unelmakohteen, niin nyt kannattaa olla liikkeellä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kesän lomamökit viedään jo nyt – ”On menty hankeen katsomaan mökkejä, mikä on poikkeuksellista”

Lomamökkejä vuokrataan ensi kesäksi kiivaaseen tahtiin.

Ensi kesäksi varaillaan nyt innokkaasti mökkejä.­

19.1. 8:37

Ensi kesän lomamökkejä varataan jo kovaa tahtia. Sekä Lomarengas että Nettimökki-palveluissa kesämökkejä on varattu jo huomattavasti enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Varauksia on tullut jo tänä vuonna yli 60 prosenttia enemmän kun vastaavana aikana viime vuonna, kertoo myyntipäällikkö Sebastian Lagerlöf Nettimökki-palvelusta.

Lomarengas-palvelussa taas ollaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkolan mukaan varauksissa 25 prosenttia viime vuotta edellä.

– Kesän parhaita kohteita varataan juuri tällä hetkellä, Olkkola sanoo.

– Jos haluaa varmistaa itselleen kesän unelmakohteen, niin nyt kannattaa olla liikkeellä.

Perinteisesti kaikkein suosituimpia kohteita ovat Etelä-Suomessa hyvin varustellut kesäasunnot järvien rannoilla.

Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n (SKVL) toimitusjohtajan Jussi Mannerbergin mukaan myös kesämökkien kauppa lähtenyt käyntiin jo tammikuussa käyntiin

– Olen saanut raportteja, että sinne on menty jo hankeen katsomaan mökkejä, mikä on erittäin poikkeuksellista, hän kertoo.

SKVL ennusti tammikuun alussa, että loma-asuntojen kauppa kasvaa alkuvuoden aikana 4–6 prosenttia. Mannerbergin mukaan viime vuonna loma-asuntojen kauppa kasvoi jopa 30-40 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

– Silloin myytävät mökit loppuivat kysyntään verrattuna jopa kesken, hän kertoo.

Myytävien kesäasuntojen puute voi tänäkin vuonna rajoittaa myyntilukuja. Koronan lisäksi mökkikauppaa on vilkastuttanut se, että pyydetyt hinnat ovat muutamassa vuodessa laskeneet.

– Etelä-Savossa kysyntä on kasvanut rajusti. Siellä idästä tullut ostajakunta nosti hintatasoa ja aiheutti lukkoa, joka on nyt purkautunut, Mannerberg sanoo.

– Nyt voi olla jo painetta hintojen nostoon ainakin suosituimmilla alueilla.

Etelä-Savon lisäksi kesäasuntoja erityisesti haetaan rannikkoseudun pienien kaupunkien lähistöltä sekä Varsinais-Suomesta.

Myös kiinteistövälittäjä Jukka Leskinen Kuopion Huoneistokeskuksesta uskoo mökkikaupan kasvavan viime vuodesta.

– Viime kesänä näytti siltä, etteivät kaikki halukkaat vielä löytäneet sopivaa, hän kertoo.

Uusi ilmiö oli, että kesäasuntoa etsivien joukossa oli paljon lapsiperheitä, joita Leskisen mukaan ei vähään aikaa ole asiakkaiden joukossa näkynyt.

– Moni oli ensi kertaa vasta tunnustelemassa ja keräämässä kokemusta. Joku perhe perusteli kesäpaikan hankintaa sillä, että näin saadaan lapsille oma ranta, kun maailmalle ei päästä. Veikkaan, että juuri tämä on se joukko, joka on ensi kesänä aktiivisesti ostamassa rantapaikkoja.

Myös OP Koti -kiinteistövälityksessä loma-asuntojen myynti kasvoi viime vuonna yli 30 prosenttia.

– Vuokramökkien kysynnän kasvu voi olla merkki myös mökkikaupan suunnasta, johtaja Lasse Palovaara arvioi.

Palovaaran mukaan toistaiseksi mökkikauppojen määrässä ei näy poikkeuksellista kasvua.

– Ei ainakaan vielä lukujen perusteella osaa hypeä sen asian ympärille nostaa, mutta odotan että myynti kiihtyy varsinkin huhtikuusta lähtien.

Vuokramökin ensi kesäksi voi löytää vielä viime tingassakin, lohduttavat sekä Olkkola että Lagelöf.

– Paikkoja löytyy kyllä myöhemminkin, ainakin jos on valmis matkustamaan Etelä-Suomesta vähän pidemmälle, esimerkiksi Keski-Suomeen, jossa on hienoja kyllä hienoja kohteita, Olkkola sanoo.

Olkkolan mukaan kysynnän myötä myös mökkien tarjonta on kasvanut, kun entistä useampi mökinomistaja on päättänyt käyttää markkinatilannetta hyödyksi tarjoamalla mökkejään vuokralle. Myös Lagerlöfin mukaan vapaita mökkejä kyllä yleensä löytyy lyhyelläkin varoitusajalla.

– Ehkä ennemmin kyse on siitä, saako sen mökin jonka haluaa, sillä etäisyydellä joka on itselleen sopiva sekä sillä varustelutasolla jota odottaa. Tämän kaiken varmistaa varaamalla ajoissa, Lagerlöf muistuttaa.

Vaikka rantamökkejä ei kaikille riittäisi, niin perinteisen vaihtoehdon rinnalle on noussut onneksi muitakin tapoja nauttia mökkilomasta. Olkkolan mukaan suosiotaan ovat kasvattaneet myös esimerkiksi kansallispuistojen ja Lapin lomakeskusten lähistöllä olevat mökit, joissa on mahdollista pyöräillä tai vaeltaa jalan luonnon keskellä. Aktiivilomailu ollut nousussa jo useita vuosia, mutta Olkkola arvioi koronan vauhdittaneen suosion kasvua.

Myös vuokrauksen ajankohta vaikuttaa tietenkin kysyntään. Suosituin kuukausi on heinäkuu, joskin myös kesäkuu on Olkkolan mukaan yhä suositumpi.

– Ainoa aika, mikä viime kesään verrattuna on vielä miinuksella, on elokuu, hän toteaa.

– Se johtuu ulkomaalaisista, sillä se on muualla maailmassa yleinen lomakuukausi, kun taas suomalaiset ovat silloin jo töissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?