Anna Seppänen muutti Sveitsistä Lappeenrantaan – tästä syystä hän ei halunnut pk-seudulle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Anna Seppänen muutti Sveitsistä Lappeenrantaan – tästä syystä hän ei halunnut pk-seudulle

Lappeenranta oli yksi viime vuonna määrällisesti eniten muuttovoittoa kasvattaneista kunnista. Sveitsistä perheineen Suomeen palannut Anna Seppänen ei haikaile pääkaupunkiseudulle.

Sveitsistä Lappeenrantaan muuttanut Anna Seppänen on perheineen viihtynyt erinomaisesti uudessa kotikaupungissaan. –Täällä on tilaa ja luonto lähellä.­

18.1. 16:39

Anna Seppänen on yksi 14 300 viime vuonna ulkomailta takaisin kotimaahan muuttaneesta suomalaisesta. Työskentely ulkomailla oli Seppäselle ja hänen puolisolleen Mika Heinoselle toteutunut haave.

Parin Sveitsin-vuoden jälkeen pariskunta halusi kuitenkin takaisin Suomeen ystäväpiirin ja kouluikäisten lasten takia.

– Olemme aiemmin olleet töissä pääkaupunkiseudulla, mutta halusimme jonnekin pienemmälle paikkakunnalle, Seppänen kertoo.

– Meille molemmille on luonto tärkeä, joten aloin etsiä uutta työpaikkaa pienemmistä kaupungeista.

Asiat napsahtivat kohdalleen, kun Seppänen valittiin viime vuoden alussa Lappeenrannan kaupungin liikuntapalvelupäälliköksi.

Viime vuosi on ollut Suomen muuttotilastoissa poikkeuksellinen. Yhä useampi ulkomailla asuva suomalainen on palannut takaisin kotimaahansa, samalla kun muutot ulkomaille ovat lähes loppuneet.

– Sillä lailla jännä tilanne, että vaikka käynnissä on maailmanlaajuinen pandemia, joka on sulkenut rajoja, nettomaahanmuutto oli suurempi kuin viiden edeltävän vuoden keskiarvo, toteaa muuttotilastoihin perehtynyt johtava asiantuntija Timo Aro aluekehittämiseen erikoistuneesta MDI-konsulttitoimistosta.

Seppäsen ja Heinosen paluumuuttoaikeisiin korona ei kuitenkaan ehtinyt juuri vaikuttaa, sillä muuttopäätös tehtiin jo ennen koronan leviämistä pandemiaksi.

– Korona vähän aikaisti muuttoa, Seppänen kertoo.

– Zürichin alueen tartuntamäärät olivat lähtömme aikaan samaa luokkaa kuin koko Suomessa yhteensä, ja juuri lähtöpäivänämme suurin osa kaupoista suljettiin, Seppänen muistelee.

Maahan- ja maastamuuton lisäksi myös maan sisäinen muuttoliike poikkesi aiemmista vuosista. Yhä useampi nuori aikuinen muutti pois Helsingistä ja Espoosta. Muuttajien virta hajaantui pääkaupunkiseudun ympäryskuntien lisäksi maakuntien suurimpiin keskuksiin, ja yhä useampi kunta nousi muuttovoittajien joukkoon.

Määrällisesti eniten muuttovoitto kasvoi Oulussa, Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa.

Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtajan Markku Heinosen mukaan kasvua selittää todennäköisesti hyvä työllisyystilanne.

– Korona on toki kurittanut meilläkin joitakin aloja, esimerkiksi venäläisten turistien vähentyminen on vienyt Lappeenrannasta noin 900 työpaikkaa, Heinonen laskee.

– Sen rinnalla meillä on kuitenkin myös teollisuutta ja esimerkiksi ympäristöteknologian yrityksiä.

Lappeenrannan liikuntapalvelupäällikkönä työskentelevä Anna Seppänen kehuu muun muassa kaupungin harrastusmahdollisuuksia.­

Myös Seppäsen puolisolle löytyi kaupungista töitä Saipa Salibandyn toiminnanjohtajana.

Sveitsin Alppeihin ihastunut perhe on viihtynyt Lappeenrannassa erittäin hyvin.

– Tilaa on enemmän kuin suuremmissa kaupungeissa. Täällä on luonto lähellä, vaikka asutaankin kaupungissa, Seppänen kehuu.

Korona toki vaikuttaa Lappeenrannassakin arkeen, mutta ei Seppäsen arvion mukaan yhtä paljon kuin Helsingissä.

– Työmatkoihin ei myöskään kulu yhtä paljon aikaa, joten yhteistä aikaa perheen kanssa on enemmän, Seppänen kertoo.

– Välimatkat hoituvat pyörällä tai kävellen. Myös poikien harrastuspaikat ovat lähellä.

Luonnossa viihtyvä perhe on ostanut rivitaloasunnon Saimaan rannalta.

– On mukava käydä aamulla ja lounaalla kävelyllä vaikka rantaa pitkin. Taloyhtiöllä on oma venepaikka, ja mieheni pääsee kalastamaan. Pääkaupunkiseudulta asunnon saaminen rannan läheltä ei olisi niin yksinkertaista, Seppänen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?