Bundesbank: Saksan inflaatio kääntyy tammikuussa kasvuun - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bundesbank: Saksan inflaatio kääntyy tammikuussa kasvuun

Saksan keskuspankin Bundesbankin mukaan inflaatio kääntyy Saksassa kasvuun tässä kuussa ensi kertaa puoleen vuoteen.

Satamanostureita Saksan Bremerhavenissa.­

18.1. 16:04

Bundesbankin tänään julkaiseman raportin mukaan verohelpotuksista johtunut heikko inflaatio on nyt leikkausten lopettamisen jälkeen kääntymässä nousuun. Leikkauksien tarkoitus oli hillitä koronapandemian talousvaikutuksia, mutta samalla ne heikensivät hintojen kasvua euroalueella.

– On kuitenkin epävarmaa, voidaanko muuttuneiden verotusasteiden vaikutusta hintatilastoihin mitata täysimääräisesti ottaen huomioon yritysten edelleen jatkuvat sulkemiset, Bundesbank sanoo raportissa viitaten Saksassa jatkuviin pandemian hillitsemisen vuoksi tehtäviin sulkutoimiin.

Nousevan inflaation mahdollisuus Saksassa voi auttaa kohottamaan hintoja ympäri Euroopan. Tämä voi myös tukea Euroopan keskuspankkia EKP:tä, joka on jatkanut elvytystoimiaan jo pidemmän aikaa yrittäessään käynnistää jälleen inflaatiota.

– 2021 voi olla ensimmäinen vuosi, jolloin EKP:n omat inflaatioarviot ovat liian matalat, hollantilaispankki ING:n makrotalousjohtaja Carsten Brzeski sanoo kommentissaan.

Bundesbank huomauttaa raportissaan myös, että viimeaikaiset merkit talouden kestävyydestä ”antavat syytä toivoa, että vuoden alussa jatketut ja tiukennetut sulkutoimet eivät ole hidastaneet talouden palautumista liiaksi”.

– Mikäli tartuntatahti ei hidastu selvästi ja sulkutoimet jatkuvat entistä pidempään tai kiristyvät entisestään, voi palautuminen kärsiä huomattavasti, Bundesbank sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?