Anne Berner rikkoi hiljaisuuden: Kritisoi verkkomedialle suomalaista politiikkaa ja pääministerin kaksois­roolia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Anne Berner rikkoi hiljaisuuden: Kritisoi verkkomedialle suomalaista politiikkaa ja pääministerin kaksois­roolia

Yritysjohtaja ihmettelee käytäntöä, jossa pääministeri on samanaikaisesti myös puolueensa puheenjohtajana.

Anne Bernerin mukaan julkisen puolen päällekkäisiä rooleja olisi vaikeaa hyväksyä elinkeinoelämän puolella.­

18.1. 11:44

– Pidän haastavana sitä, että meillä on pääministeri puolueen puheenjohtajana. Pääministerin pitäisi voida aina hyvin selkeästi olla katsomassa vain kokonaisvaltaisesti Suomen etua, eikä samanaikaisesti joutua miettimään, että miten nämä asiat vaikuttavat puolueen kannatukseen, yritysjohtaja ja entinen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kritisoi.

Nykyään julkisuudessa harvoin esiintyvä Berner rikkoi hiljaisuuden ja otti kantaa suomalaiseen politiikkaan markkinointimedia Bonfiren Leirinuotiolla -videosarjan ensimmäisessä osassa.

Bernerin mielestä pääministerin päällekkäisen roolin hyväksyminen politiikan kentällä aiheuttaa haasteita.

Erityisen hankalaa on yritysjohtajan mukaan se, että päätöksiä ollaan tekemässä sekä rahan antajan että käyttäjän näkökulmasta.

– Julkisella puolella hyväksytään paljon sellaisia päällekkäisiä rooleja, joita olisi vaikea hyväksyä elinkeinoelämän puolella. Kuten esimerkiksi niin että meillä on kuntapäättäjiä tekemässä eduskunnassa päätöksiä, jotka koskettavat heidän oman kuntansa taloutta, Berner ihmettelee.

Hän huomauttaa, että julkisen ja yksityisen sektorin päätöksenteossa on keskeisiä eroja. Jokaisen päätöksen tulee kuitenkin olla hyvin perusteltu ja viimeistelty.

– Päätöksistä pitää pystyä kantamaan vastuu. Olen pitänyt erittäin hyvänä sitä periaatetta, että päätökset valmistellaan virkatasolla ja niistä tehdään poliittisella tasolla päätöksiä. Tarvitaan kahta valmistelua ja kahta puoltoa sekä vastaavat vastuunkannot, Berner sanoo.

Entinen ministeri on jakanut poliittisen uransa aikana paljon mielipiteitä niin kansalaisten kuin poliitikkojen keskuudessa. Erityisen hyvin hänet muistetaan vuonna 2018 voimaan astuneesta taksilain uudistuksesta.

Berner kertoo, että vuodet politiikassa antoivat hänelle tärkeän opetuksen.

– Suurin oppini neljästä vuodesta oli se, miten tärkeää oppositio ja sen kanssa toiminen ovat. Ja kuinka tärkeää on, että pystymme perustelemaan, neuvottelemaan ja hahmottamaan täydellisesti sen, mitä olemme viemässä eteenpäin, hän pohtii.

Juttua korjattu 18.1.2021 kello 13.52: Jutussa ensin kerrottiin, että Berner kritisoi Sanna Marinin kaksoisroolia pääministerinä ja puolueensa puheenjohtajana. Berner puhui asiasta yleisellä tasolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?