Noin 100 henkeä ilmoittautui parin­vaihto­bileisiin keskellä korona­pandemiaa: ”Nähdään kaikki ihanat” – Avi: Ei ollenkaan hyvä idea - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Noin 100 henkeä ilmoittautui parin­vaihto­bileisiin keskellä korona­pandemiaa: ”Nähdään kaikki ihanat” – Avi: Ei ollenkaan hyvä idea

Parinvaihtobileet kiinnostavat myös koronaepidemian keskellä.

Lähes sata parinvaihtajaa on ilmoittautunut tänään tapahtumaan, jossa osallistujat kokoontuvat eteläsuomalaiseen ravintolaan. Parinvaihtajia on neuvottu erottautumaan muista asiakkaista rannekkeen avulla.­

16.1. 14:18

Etelä-Suomessa sijaitsevaan ravintolaan on kutsuttu keskellä koronaepidemiaa iso parinvaihtoa harrastavien joukko tänään lauantaina. Ilmoittautuneita oli tilaisuuden alla satakunta kappaletta suljetussa ryhmässä levinneessä kutsussa.

– Huomenna nähdään kaikki ihanat, järjestäjät viestittivät ryhmälle sydänhymiön kera perjantaina.

Tapahtumaa mainostettiin muun muassa ”taas mennään”- ja ”bileet”-tunnisteilla. Ilmoittautuneita oli ryhmässä 98.

Taloussanomat ei tavoittanut järjestäjiä, mutta on nähnyt tapahtumaan liittyviä kutsuja ja viestejä suljetulta parinvaihtosivustolta.

Alun perin ryhmän oli tarkoitus kokoontua yksityistilaisuuteen kuten yleensä, mutta nyt paikka on avoinna myös muille asiakkaille kuin parinvaihtoteemasta kiinnostuneille.

Järjestäjät kertovat saaneensa niin paljon kritiikkiä edesvastuuttomuudestaan, että ”nyt jokainen saapuu paikalle omana itsenään”. Hämäläisten pikkujoulut -nimellä kulkeva iltama muutettiin näin tavalliseksi ”baarimiitiksi”.

– Muistattehan että kyseessä ei ole yksityistilaisuus vaan joukossa on myös jästejä.

Jästit ovat tuttuja Harry Potter -kirjoista. Jästeiksi kutsutaan tavallisia ihmisiä, jotka eivät osaa taikoa eli eivät kuulu velhojen salaiseen yhteisöön.

Osallistujia pyydettiin myös ilmoittamaan, ovatko he epävarmoja vai varmasti saapuvia. Jos tapahtuma kutistuu, järjestäjä ilmoitti joutuvansa maksamaan ravintolakulut omasta pussista. Osin lomautettuna olevaan paikkaan on varattu lisää henkilökuntaa parinvaihtobileitä varten.

Kyseinen ravintola voi ottaa sisään reilut sata henkeä. Paikalla voi olla myös muuta asiakaskuntaa, siksi järjestäjä ohjeistaa myös asialliseen käytökseen ja normaaliin baaripukeutumiseen.

Parinvaihtajat erottaa ”jästeistä” rannekkeella, viestistä käy myös ilmi. Järjestäjät ohjeistavat tulijoita, että ovat paikalla jo alkuillasta. Kuvan perusteella heidät voi tunnistaa ja he auttavat tutustumisessa muihin.

Avi paheksuu, ravintola vetoaa turva-ohjeisiin

Parinvaihtoa harrastavat voivat tavata keskenään tai tutustua toisiinsa isoimmissa tilaisuuksissa ja niiden kautta vaihtaa seksikumppania tai harrastaa seksiä useamman kanssa.

Järjestäjä muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronaohjeistuksesta – tosin vain siltä osin, että koronaoireisena pitää jättäytyä pois tilaisuudesta.

Tapahtumasta kerrotaan parinvaihtosivustolla. Se ilmoittaa, että ei ole mukana tapahtumissa järjestäjänä ja että mahdollisessa koronatartuntatapauksessa altistuneiden tiedot voidaan välittää viranomaisille.

Aluehallintovirastosta (avi) arvioitiin, että valvonnan ja ohjeistuksen suhteen tapahtuma on eräänlainen rajatapaus, koska se ei ole varsinainen tapahtuma eikä yksityistilaisuus. Sisätiloissa ei saa järjestää yli kymmenen henkilön yleisötilaisuuksia.

Avin mukaan poliisi voi puuttua kiellettyihin tapahtumiin, aveilla ei ole tilaisuuksien valvonnassa toimivaltaa.

Avista todettiin kuitenkin, että se ”ei pidä ollenkaan hyvänä ideana järjestää tällaisia tilaisuuksia näin vaikeana korona-aikana”. Etenkään, jos ei kohtaamisessa voida varmistaa turvavälejä ja maskien käyttöä.

– Nyt pitäisi olla vastuuta kaikilla tartuntojen ehkäisemisessä kaikin tavoin.

Ravintolan edustaja sanoo, että ravintolan näkökulmasta tilanne on hankala. Ihmisiltä toivottaisiin harkintaa ja ohjeiden noudattamista, jotta kriisin yli päästään mahdollisimman nopeasti, hän sanoo.

Yhtiössä on tehty paljon työtä sen eteen, että ihmiset voivat käydä terveysturvallisesti ravintoloissa, hän kertoo.

Ravintola voi valvoa sitä millaisia yksityistilaisuuksia sen tiloissa pidetään, mutta ei estää joukkoa ihmisiä tulemasta paikalle heidän omista kutsuistaan. Se ei myöskään voi valvoa, mitä ihmiset tekevät keskenään ravintolatilojen ulkopuolella, hän huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?