Sähkönkulutus nousi vuoden ennätyslukemiin perjantaina – kolmannes kulutuksesta katettiin tuonnilla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sähkönkulutus nousi vuoden ennätyslukemiin perjantaina – kolmannes kulutuksesta katettiin tuonnilla

Ennätys syntyi perjantaiaamuna kahdeksan ja yhdeksän välillä.

16.1. 8:34

Kireä pakkassää nosti sähkönkulutuksen perjantaina tämän vuoden ennätyslukemiin, kertoo Energiateollisuus ry.

Energiateollisuus ry on energia-alan elinkeino- ja työvoimapoliittinen etujärjestö.

– Perjantaina sähkönkäyttö oli korkeimmillaan aamulla kahdeksan ja yhdeksän välillä, jolloin keskikulutus nousi 14 239 megawattiin tunnissa. Suomen kaikkien aikojen huippukulutus oli 15 100 MW, joka toteutui 7. tammikuuta 2016 kello 17–18.

– Sähköä kyllä riittää, vaikka kulutus nousee hetkellisesti todella korkeaksi, Energiateollisuus ry:n sähkömarkkina-asiantuntija Petteri Haveri kertoo järjestön tiedotteessa.

Perjantai 15.1.2021 oli niin kylmä päivä, että sähkönkäyttö nousi ennätyslukemiin. Kuva on perjantailta Helsingin Nordenskiöldinkadulta.­

Haverin mukaan talvella sähkön ja lämmön yhteistuotannon merkitys korostuu.

– Kysynnän kasvuun vastataan lisäämällä vesivoiman tuotantoa. Vesisähköä saadaan paitsi kotimaasta, myös muista Pohjoismaista.

Tuonnin osuus vajaa neljännes sähkön hankinnasta

Kaukolämmön ja teollisuuden yhteistuotantosähkö oli merkittävin kotimaisen tuotannon muoto huippukulutustunnilla. Se vastasi yli 40 prosentista kotimaisesta sähköntuotannosta. Myös muu energiantuotanto pyöri korkealla teholla.

Suomen oma tuotanto huippukulutustunnilla oli 9620 MWh/h, eli kolmannes kulutuksesta katettiin tuonnilla.

Vuositasolla tuonnin osuus on vajaa neljännes sähkön hankinnasta.

Sähkön tuntihinta korkeimmillaan yli sadassa eurossa

Sähkön tuntihinta kävi aamulla korkeimmillaan yli sadassa eurossa, kun viime vuoden keskihinta oli sähkömarkkinoilla 28 euroa/MWh. Koko kipakan talvipäivän keskihinnaksi tuli 78,12 euroa megawattitunnilta. Kaukolämmön toimitusvarmuus oli hyvä.

– Hinta sääntelee myös kysyntää, toteaa Energiateollisuus ry:n markkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

Kun hinta nousee, osa teollisuudesta ajaa volyymejaan alas.

Tämä palvelee hänen mukaansa teollisuuden kannattavuutta ja kuluttajia, jotka voivat katsoa aamutelevisiota, keittää kahvia ja käydä suihkussa vaikka samaan aikaan, jos se nyt vain on teknisesti mahdollista, Salomaa jatkaa.

Tulevaisuudessa sähkön kulutus tulee kasvamaan, kun eri toimialat ajavat päästöjään alas lisäämällä ilmastoystävällisen sähkön käyttöä. Investointeja sähkön tuotantoon tarvitaan pian lisää, Salomaa arvio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?