Mäntsäläismies tekee lumenpudotukseen hittivälinettä, joka viedään käsistä – katso, miten keksintö toimii

KattoHai nousee yli kymmenen metrin korkeuteen, mutta pakkautuu pieneen tilaan.

16.1.2021 17:40

– Uskomaton juttu, kuvailee etelän lumitilannetta Aapa ky:n toimitusjohtaja Pasi Hyvönen ja nauraa.

Aapa on myynyt muutaman vuoden ajan KattoHai-nimistä lumenpudotuslaitetta. KattoHai on tarkoitettu lumen luomiseen katoilta, joille pääsy voi olla muutoin vaikeaa.

Katso yllä olevalta videolta, miten laite toimii.

Pasi Hyvösen mielestä tarvetta oli laitteelle, joka helpottaa työskentelyä katoilla.

Ajatus KattoHaihin syntyi kymmenisen vuotta sitten. Hyvösen rakennusfirma, Aapa ky, tekee muun muassa kattotöitä ja talvisin työmailla joutui tekemään paljon lumitöitä.

Hyvösen mielestä tarvetta oli laitteelle, joka helpottaa työskentelyä katoilla. Suunnittelussa ja kehittämisessä kesti pari vuotta, ja lopputuloksena oli yksinkertainen laite, jolla ylettää 10,5 metrin korkeuteen, mutta pakkautuu teleskooppivarren ansiosta pieneen tilaan.

Suunnittelussa keskityttiin myös siihen, että KattoHai ei hajoaisi helposti ja sitä olisi helppo käyttää. Matkan varrella on kuunneltu myös käyttäjien kokemuksia, ja laitetta on kehitetty niiden perusteella.

Aikaa löytyi vasta sairauseläkkeellä

Tuote oli siis olemassa jo joitakin vuosia, mutta aikaa KattoHaille vapautui kuitenkin kunnolla vasta vuonna 2016, kun Hyvönen joutui jäämään sairauseläkkeelle ja liikkuminen vaikeutui. Sairauseläkkeestä huolimatta Hyvönen halusi tehdä jotain. Silloin syntyi ajatus KattoHain valmistamisesta myyntiin.

– Päätin alkaa valmistaa KattoHaita vakavissani, koska tätä pystyy tekemään istualtaan. Ennen sitä oma työni vei niin paljon aikaa, että en jaksanut alkaa vakavissani viedä tuotetta markkinoille.

KattoHain kehittämiseen Pasi Hyvöstä motivoi lumitöiden tekeminen katolla turvallisesti.

Hyvönen kertoo, että KattoHai löysi asiakaskuntansa heti. Tuotetta myydään eri puolille maata, mutta tyypillisesti kuitenkin Iisalmea pohjoisempaan Suomeen.

Tällä hetkellä Aapa pystyy valmistamaan noin 500 KattoHaita, mutta sitä suurempiin määriin Hyvönen tarvitsisi yhteistyökumppanin, jolla on halua ja valmiudet toiminnan laajentamiseen.

– Minulla ei ole resursseja tehdä enempää. Tämä on maksimi.

Kysyntää olisi enemmän kuin tarjontaa

KattoHai on Hyvöselle sydämen asia, jonka parissa hän haluaisi työskennellä jatkossakin. Silti hän kertoo olevansa avoin ajatukselle, että toimintaan tulisi mukaan taho, joka olisi valmis kehittämään toimintaa eteenpäin. Tuotteen myymisestäkin hän olisi tarvittaessa valmis neuvottelemaan, jos sopiva taho löytyisi.

– Kuitenkin viimeiseen hengenvetoon haluaisin itse olla mukana tässä.

Hyvönen kuvailee KattoHain läpimurron tapahtuneen vuonna 2018. Tuolloin KattoHaista kirjoitettiin juttuja eri medioihin. Julkisuus synnytti kysynnän, johon Hyvönen ei pystynyt vastaamaan.

– Parhaana päivänä puheluita tuli 200. Suosio oli niin suurta, että emme pystyneet nyrkkipajassa tekemään tuotetta niin paljon kuin sitä olisi mennyt.

Syksyllä 2019 Aapa myi Hankkijalle yksinoikeuden myydä tuotetta. Ensimmäisen vuoden jälkeen Hankkija ei uusinut sopimusta, ja tänä vuonna Hyvönen palasi vuoden 2018 menettelyyn ja myy nykyään KattoHaita rautakaupoille ja suoraan käyttäjille.

Pienimuotoinen toiminta riittää

Hyvönen kuvailee toimintaa harrastukseksi, eikä hän ole aikeissa palkata lisää henkilökuntaa tai laajentaa toimintaa.

KattoHait valmistetaan Hyvösen kotona hallissa ja pakataan myyntikuntoon olohuoneessa. Toiminta on pienimuotoista, mutta se riittää Hyvöselle.

– Minulle on sydämen asia, jos KattoHai estää muutaman loukkaantumisen ja tapaturman.

Katto-haissa on teleskooppivarsi, jolla pituutta säädellään ja siihen saa myös jatkovarren.

KattoHain kehittämiseen häntä motivoikin lumitöiden tekeminen katolla turvallisesti. Hän kertoo, että turvallisuus motivoi ainakin osaa käyttäjistä tekemään ostopäätöksen. Siksi ostaja ei välttämättä aina ole KattoHain loppukäyttäjä.

– Vaimot ovat usein enemmän huolissaan kuin miehet, jotka tekevät lumityöt.

Asiasta kertoi aiemmin Kauppalehti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?