HUS avasi koronarokotusten ajanvarausjärjestelmän – kansalaisten käyttöön tammikuun lopussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HUS avasi koronarokotusten ajanvarausjärjestelmän – kansalaisten käyttöön tammikuun lopussa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kertoo avanneensa koronarokotusten ajanvarausjärjestelmän.

Ensimmäinen koronarokote annettiin Helsingissä HUSissa terveydenhuollon henkilökunnalle. Rokotetta saamassa ylilääkäri Timo Suonsyrjä.­

14.1. 14:26

Toistaiseksi HUSin tuottama järjestelmä on suunnattu ainoastaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille. Tiedotteen mukaan itsepalveluna toimiva ajanvarausjärjestelmä otetaan muun väestön käyttöön tammikuun lopussa, kun ikääntyneiden ja riskiryhmien rokotukset alkavat.

HUSin mukaan järjestelmä tehtiin jo käytössä olleen ajanvarausjärjestelmän laajennuksena. Uusi järjestelmä tarvittiin, koska koronarokotuksista vastaavat kunnat, ja HUS-alueen kunnilla on käytössään erilaiset potilasjärjestelmät. Kuntatasolla rokotusyhteistyötä on tehty myös työterveyshuollon ja yksityisten palveluntarjoajien kanssa.

HUS jätti uudesta järjestelmästä tarjouspyynnön vasta viikko sitten. Tehty tarjouspyyntö koski ”koronarokoteajanvarausohjelmiston kehitystä ja ylläpitoa”.

Kyseessä on EU-lain mukainen suorahankinta, joka koskee ajanvarausjärjestelmää koronavirusepidemian ajaksi, korkeintaan tämän vuoden loppuun saakka. HUSin mukaan suorahankintaan päädyttiin hankinnan kiireellisyyden vuoksi.

Ensimmäisten rokotevalmisteiden valmistumista on seurattu jo kuukausien ajan. Rokotukset ovat alkaneet jo terveydenhuollon henkilöstön keskuudessa, myös Suomen suurimmassa sairaanhoitopiirissä HUS:ssa. Pääkaupunkiseutu on Suomen pahinta epidemia-aluetta ja husilaiset eturintamassa hoitamassa tautia.

Silti ajanvarausta on lähdetty rakentamaan vasta tammikuussa.

HUS taustoittaa tarjouspyynnössä, että Uudenmaan alueellinen pandemiakoordinointiryhmä päätti kokouksessaan 8. joulukuussa, että HUS koordinoi ”kiireellisenä tehtävänä” koronarokotusten ajanvarausjärjestelmän toteuttamisen yhteistyössä Uudenmaan kuntien kanssa.

Tarjouksesta uutisoi ensimmäisenä uutissivuosto Verkkouutiset.

Ajanvarausjärjestelmän toteuttaminen ja käyttäminen nopeuttaa HUS:n mukaan olennaisesti rokotusten antamista. Ainoa keino on toteuttaa ajanvarausjärjestelmä koronavirusepidemian edellyttämässä aikataulussa on tehdä se Vihta-järjestelmän laajennuksena, HUS totesi.

HUSilla on käytössään Netorek Aika Oy:n toimittama Vihta-ajanvarausjärjestelmä. Sitä käytetään diagnostisten tutkimusten näytteenotossa sekä normaalitoiminnassa että koronavirusepidemiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?