Kuluttajahintojen nousuvauhti Suomessa palautunee tänä vuonna normaaliksi koronavuoden harvinaisen hitaasta inflaatiosta, ennustaa Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.
Tilastokeskuksen tänään julkistamien tietojen mukaan koko viime vuoden keskimääräinen inflaatio oli vain 0,3 prosenttia. Joulukuussa inflaatio oli 0,2 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.
Nousuvauhti oli poikkeuksellisen hidasta jopa verrattuna koko 2000-lukuun, jota on leimannut matala inflaatio.
– Suomessa tuskin nähdään tänäkään vuonna kovin vauhdikasta inflaatiota, lähinnä verkkaista paluuta kohti normaalia, Appelqvist ennakoi Danske Bankin pikakommentissa.
Tänä vuonna voidaan kuitenkin kokea yksittäisiä hintapiikkejä majoitus- ja ravintoalalla sitten, kun suomalaiset pääsevät purkamaan kulutushalujaan.
– Patoutunut kulutuskysyntä ja koronavuotena kertyneiden säästöjen purkautuminen voivat tuoda yksittäisiin tuotteisiin hintapiikkejä, esimerkiksi matkustamisen ja ravintolapalveluiden osalta. Todennäköistä kuitenkin on, että myös matkailu ja palveluiden kysyntä lähtevät käyntiin asteittain ilman suurempaa hintapaniikkia, Appelqvist arvioi.
Appelqvistin mukaan koronavuoden hyytyneen inflaation takana on heikko kysyntätilanne ja epävarmuus. Keväällä ja alkukesästä koronakriisin synkimpinä aikoina inflaatio romahti kolmeksi kuukaudeksi miinusmerkkiseksi.
Lisäksi inflaatiota painoi öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku, joka heijastui suoraan bensiinin hintaan. Laskua nähtiin myös sähkölaskussa, lainojen koroissa ja vaatteiden hinnoissa. Myös asumiskustannusten nousu hyytyi.
Appelqvistin mukaan näkyvämpää hintojen kallistumista nähtiin viime vuonna ainoastaan elintarvikkeissa sekä tupakkatuotteissa, joiden hintojen nousu selittyy kahdella veronkorotuksella.
Bensan ja hotellien halpeneminen hillitsi inflaatiota joulukuussa
Joulukuun inflaatio oli 0,2 prosenttia. Kuluttajahintoja nosti vuotta aikaisempaan verrattuna eniten savukkeiden, omakotitalokiinteistöjen, matkaviestintäpalveluiden sekä tutkimus- ja hoitomaksujen kallistuminen.
Kuluttajahintojen nousua puolestaan hillitsi eniten polttonesteiden ja hotellihuoneiden halpeneminen.
Marraskuuhun verrattuna hinnat nousivat 0,1 prosenttia. Tämä johtui muun muassa lentojen kallistumisesta.