Maailmanpankin pääekonomisti varoittaa: Koronakriisistä voi tulla finanssikriisi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maailmanpankin pääekonomisti varoittaa: Koronakriisistä voi tulla finanssikriisi

”Tämä ei alkanut taloudellisena ongelmana, vaan terveyskriisinä ja on edelleen ennen kaikkea sitä. Mutta siinä on elementtejä, jotka ovat muuttuneet klassisiksi taseongelmiksi”, Maailmanpankin pääekonomisti Carmen Reinhart sanoo.

Carmen Reinhart korosti haastattelussa, että on tärkeää olla sekoittamatta odotettua toipumista elpymiseen.­

13.1. 11:07

Maailmanpankin pääekonomisti Carmen Reinhart on huolissaan koronapandemian pitkittymisestä. Hän arvioi, että kriisi voi muuttua finanssikriisiksi, jos se pitkittyy.

Koronapandemia rajoituksineen on koetellut lukuisten kotitalouksien ja yritysten taloutta. Reinhart sanoi Bloombergin televisiohaastattelussa, että kriisi haittaa liiketoimintaa ja työllisyyttä sitä enemmän, mitä kauemmin se jatkuu. Tämä puolestaan rasittaa niin yksityisten ihmisten, kotitalouksien, yritysten kuin valtioidenkin taloutta.

Pandemia vaikuttaa Reinhartin mukaan kumulatiivisesti.

– Tämä ei alkanut taloudellisena ongelmana, vaan terveyskriisinä ja on edelleen ennen kaikkea sitä. Mutta siinä on elementtejä, jotka ovat muuttuneet klassisiksi taseongelmiksi, hän sanoi.

Reinhart aloitti tehtävässään kesäkuussa. Aiemmin hän on työskennellyt Harvardin yliopistossa ja hänet tunnetaan parhaiten entisen kollegansa Kenneth Rogoffin kanssa tekemästään kirjasta, joka käsitteli vuoden 2009 finanssikriisiä.

Reinhart korosti haastattelussa, että on tärkeää olla sekoittamatta odotettua toipumista elpymiseen. Maailmanpankki arvioi, että asukaskohtainen bruttokansantuote on tämän vuoden lopussa yhä pienempi kuin ennen pandemiaa.

– Tämä tarkoittaa, että puheet elpymisestä ovat harhaanjohtavia, hän lisäsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?