”Baarit pullistelevat väkeä, kesäfestareilla kaulaillaan...” – Ekonomistilta todella valoisa ennuste ensi kesään

Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo) odottaa Suomelle tänä vuonna 3,2 prosentin ja ensi vuonna 2,5 prosentin talouskasvua. Se uskoo, että koronavirusrokotusten yleistyminen kiihdyttää kulutusta ja talouskasvua.

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

11.1.2021 9:26

Hypon tänään julkistama ennuste perustuu oletukselle, että riskiryhmät saadaan rokotettua keväällä ja kesän jälkeen korona ei enää nykyiseen malliin kiusaa taloutta tai uhkaa terveyttä. Se ennakoi, että viime vuonna kielletyiksi hedelmiksi leimatut asiat palaavat jokapäiväisiksi hyvin nopeasti.

– Ravintolat ja baarit pullistelevat väkeä, kesäfestareilla kaulaillaan ja lapsiperheet pakkautuvat lomalennoille kouluvapaiden aikana aiempaan tapaan, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ennustaa tiedotteessa.

Hän odottaa, että siirryttäessä pandemiavuodesta rokotevuoteen kaikki kysyntäerät kasvavat ja myös vienti vetää, koska talous toipuu myös maailmalla. Hypo arvioi viennin kasvavan tänä vuonna 6,0 prosenttia. Viime vuonna se laski 10,5 prosenttia.

Tuonti nousee tänä vuonna viisi ja ensi vuonna neljä prosenttia laskettuaan viime vuonna kahdeksan prosenttia.

– Epävarmuudet näkyvät investointien kehityksessä, sillä monessa yrityksessä riittää kapasiteettia, eivätkä yritysten taseet tai luottamus kestä panostuksia heti kriisin jälkeen, Brotherus lisää.

Investoinneille Hypo ennakoi kahden prosentin kasvua kumpanakin vuonna.

Suomen velkakestävyyttä koetellaan, sillä julkista taloutta painavat koronavuoden jälkeen 20 miljardin euron lisävelat. Julkinen velka nousee tänä vuonna 70 prosenttiin ja ensi vuonna 70,5 prosenttiin bkt:stä. Talouskasvua heikentää Hypon mukaan myös Suomen vaisu väestö- ja tuottavuuskehitys.

Työttömyysasteen Hypo arvioi nousevan tänä vuonna 8,0 prosenttiin viime vuoden 7,7 prosentista. Ensi vuonna se alenee 7,5 prosenttiin.

Inflaatio junnaa kahden vuoden ajan 0,1 prosentissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?