Instru Optiikka antoi potkut 58:lle – vuosi sitten yhtiön erikoisista henkilöstötilaisuuksista nousi kohu

Toimitusjohtajan ideoiman kohutun Roadshow’n nimi vuosi sitten oli ”Tulevaisuus ja paikkani siinä”.

11.1.2021 9:11

Vuoden 2019 joulukuussa kohun keskelle ajautuneen Instru Optiikka Oy:n työntekijöiden viime vuosikin päättyi dramaattisesti.

Yhtiössä käytiin loppuvuodesta 2020 yt-neuvottelut.

– Sopeuttamistoimet johtivat yhteensä 58 henkilötyövuoden vähentämiseen koko henkilökunnasta (883), kertoo henkilöstöjohtaja Niels Munting.

Irtisanottujen määrä on kutakuinkin sama kuin se joukko työntekijöitä (noin 50), jotka Instrun toimitusjohtaja Pasi Anttila oli reilu vuosi aiemmin määritellyt ”punaisiksi”.

Taloussanomat paljasti joulukuussa 2019 Instrun pitäneen työntekijöilleen sisäisiä koulutustilaisuuksia, joissa työntekijät oli jaettu vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin.

Toimitusjohtaja Anttilan vetämän niin sanotun roadshow’n nimi oli Tulevaisuus ja paikkani siinä.

Anttila oli puhunut työntekijöille voittajan asenteesta ja ilmaissut, ettei toivo joidenkin ihmisten jatkavan yhtiössä. Taloussanomille hän tarkensi toivotelleensa eroamista vain, jos käytös ei muutu.

Kun tilaisuuksien puheosuus loppui, pääosa työntekijöistä eli keltaiset jäivät saliin, vihreät siirtyivät toiseen tilaan väliportaan esimiesten kehuttaviksi ja punaiset marssitettiin ”häpeäkulkueeksi” luonnehditussa rituaalissa ulos salista.

Punaisiksi valitut olivat Instrun mukaan työntekijöitä, jotka olivat jättäneet noudattamatta yrityksen ohjeistusta ja toimintatapoja tai olivat saaneet huonoa asiakaspalautetta tai heillä oli runsaasti lyhyitä poissaoloja.

Myös kiusaamistapaukset mainittiin.

Lisäksi punaisissa oli Anttilan mukaan tunnollisia, mutta varovaisia ihmisiä, joita jännittivät uudet laitteet.

Osa työntekijöistä koki tuolloin tulleensa julkisesti nöyryytetyiksi.

Anttila selitti Taloussanomille heidän tehneen yhdessä ”historian ensimmäisen strategisen roadshow’n, muutosmatkan, jossa ollaan kolmessa eri vaiheessa”.

Niin sanotut early adaptorsit kokivat muutoksen positiivisena. Näitä vihreitä löytyi noin sata.

Suurimmassa eli keltaisessa ryhmässä oli noin 850 työntekijää, mukaan lukien Anttila itse. He kokivat muutokset ”pikkaisen pelottavina”.

Punaisessa ryhmässä muutokset ”saattoivat luoda jännitystä ja pelkoa ja se näkyi hiljaiseksi menemisenä ja muutosta vatvovana käytöksenä”.

”Heitä on noin 50, Helsingissä kuusi prosenttia”, Anttila arveli.

Hän muistutti, etteivät ryhmien koot ole pysyviä. Helsingin roadshow järjestettiin 19. marraskuuta Savoy-teatterissa.

Tilaisuuksia pidettiin eri puolella maata.

”Jos tänään pitäisi katsoa, kolmosryhmässä (punaisessa) saattaa olla enää 15 henkeä”, Anttila arveli Taloussanomille 21. joulukuuta 2019.

Joulukuun 2020 isoista irtisanomisista ei tiedotettu julkisuuteen.

– Meillä ei ole velvoitetta tiedottaa asiasta ulkoisesti, joten halusimme keskittyä sisäiseen viestintään sekä viestintään muiden tärkeimpien sidosryhmiemme kanssa, henkilöstöjohtaja Munting perusteli hiljaisuutta.

IS kysyi, vaikuttiko valittuun tiedotuslinjaan se kielteinen julkisuus, jonka toimitusjohtaja Anttila oli aiheuttanut?

– Teimme vuonna 2019 virheitä, joista olemme oppineet. Viime vuoden lopussa käydyillä yhteistoimintaneuvotteluilla ei ole mitään yhteyttä näihin tapahtumiin.

– Olemme keskittyneet viime vuoden aikana työyhteisön kehittämiseen sekä aktiiviseen ja avoimeen keskusteluun yrityksemme sisällä.

Näin Munting perusteli irtisanomisia:

– Asiakkaidemme tarpeet ovat muuttuneet, ja digitalisaation vaikutukset optiseen alaan ovat olleet viime vuosina merkittäviä. Tämän johdosta osa työstä on vähentynyt tai jopa kokonaan poistunut.

– Myös asiakasmäärät myymälöissämme ovat vähentyneet. Yhteistoimintaneuvottelujen tavoitteena oli sopeuttaa yrityksen toiminta muuttuvaan toimintaympäristöön, jotta turvaamme yrityksen toiminnan, kilpailukyvyn ja työpaikat jatkossa.

Instru Optiikka Oy on optisen alan markkinajohtaja Suomessa ja Virossa ja osa kansainvälistä GrandVision -konsernia.

Suomessa se toimii nimillä Instrumentarium, Nissen ja Keops.

Tammikuussa 2020 Instru tiedotti, että kohun aiheuttanut toimitusjohtaja Anttila sai jatkaa tehtävässään. Anttilan luottamusta oli käsitelty sekä sisäisesti että tapaamisissa ammattiliitto Pamin ja Erton kanssa.

Emoyhtiö GrandVisionin sijoittajasuhdejohtajan Thelke Gerdesin mukaan henkilöstön hyvinvointi oli yhtiössä ”ykkösprioriteetteja”.

Henkilöstölle tehdyssä sisäisessä videossa oli puhunut Instrun hallituksen puheenjohtaja, GrandVisionin hallituksen varapuheenjohtaja Andreas Jacobsen, joka kertoi, että yhtiö oppii virheistä ja tekee kehitystoimia henkilöstöjohtamisessa. Johtoryhmää tulisi tukemaan emoyhtiön edustaja.

Henkilöstöjohtaja Niels Munting aloitti tehtävässään vuosi sitten.

Huhtikuun alussa Instru Optiikan myymälät Suomessa suljettiin koronavirustilanteen vuoksi. Vaiheittainen uudelleenavaus aloitettiin 7. toukokuuta.

24.3. Instru tiedotti poikkeustilanteen vaikuttavan kysyntää ja asiakasmääriä voimakkaasti laskevasti myös Instru Optiikassa, jossa käynnistettäisiin yhteistoimintaneuvottelut.

”Neuvottelut koskevat pääasiallisesti henkilöstön mahdollisia koko- tai osa-aikaisia lomautuksia. Toteutuessaan mahdolliset lomautukset kestävät enintään 90 päivää. ”

”Uskon, että yhdessä selviämme tästä”, Anttila totesi tiedotteessa.

Marraskuussa olivat edessä uudet yt-neuvottelut, jotka päättyivät joulukuun irtisanomisiin.

IS tavoitti lauantaina Ertoon kuuluvan Suomen Optometrian ammattilaiset ry:n puheenjohtajan Marja Hevosmaan.

Hän ei halunnut millään tavalla kommentoida Instrun tilannetta.

Kun IS pyysi Hevosmaata välittämään yhteydenottopyynnön Instrun pääluottamusmiehelle, kävi ilmi, ettei tämä ollut ”tavoitettavissa”.

IS tiedusteli Muntingilta, vallitseeko yhtiössä tai alalla pelon ilmapiiri.

– Olemme keskittyneet viime vuoden aikana työyhteisön kehittämiseen sekä aktiiviseen ja avoimeen keskusteluun yrityksemme sisällä.

– Olemme kuunnelleet aktiivisesti työntekijöitämme ilmapiiritutkimuksissa, ja olemme ryhtyneet niistä saatujen palautteiden mukaisiin toimenpiteisiin. Uskomme, että nämä toimet lisäävät luottamusta työyhteisössämme.

Munting vastasi kysymyksiin sähköpostitse. Hän ei puhu suomea. Vastaukset tulivat suomeksi.

Yhtiön viestinnästä vastaava johtaja Kati Litmanen pyysi Muntingin vastausten lähettämisen yhteydessä, että Instru saa tarkistaa sitaatit ennen niiden julkaisemista.

Kun Litmaselle kerrottiin, että sitaatit otetaan suoraan Instrun sähköpostivastauksesta, hän pyysi saada tietää, mitkä annetuista vastauksista artikkelissa käytetään.

Litmanen halusi myös tietää, keitä muita artikkeliin on haastateltu.

Omassa sähköpostivastauksessaan Litmanen oli todennut yhtiön ”oppineen saamastaan palautteesta”.

– Olemme panostaneet koko vuoden ajan aktiivisesti sisäiseen viestintään, lähijohtamiseen ja avoimeen yrityskulttuuriin, Litmanen totesi.

Lopuksi IS kysyi Litmaselta, oliko sattuma, että irtisanottujen määrä 58 oli lähes sama kuin toimitusjohtaja Anttilan vuotta aiemmin ”punaisiksi” määrittelemien työntekijöiden määrä.

Litmasen mukaan asioilla ei ole tekemistä keskenään, vaan kyse on ”koronan vauhdittamista kuluttajakäyttäytymisen muutoksista”.

– Teimme vuoden 2019 lopulla virheitä, joista olemme oppineet ja joiden perusteella olemme tehneet parannuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?