20 vuoden asuntolaina kiinteällä nollakorolla – nähdäänkö tämä kohta myös Suomessa? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

20 vuoden asuntolaina kiinteällä nollakorolla – nähdäänkö tämä kohta myös Suomessa?

Tanskassa Nordea alkoi tarjota asuntolainoja 20 vuoden kiinteällä nollakorolla. Suomessa vastaavaa ei toistaiseksi ole suunnitteilla.

Suomalaisilla asuntomarkkinoilla ei tulla ainakaan lähitulevaisuudessa todistamaan nollakorkoja.­

9.1. 9:00

Vuoden alussa Nordea ryhtyi myöntämään tanskalaisille asunnonostajille kaksikymmenvuotisia asuntolainoja kiinteällä nollakorolla.

Käytännössä asiakas selviää ilman korkokuluja ja kiinteän nollakoron ansiosta asunnonostajan ei tarvitse edes huolehtia siitä, että korkotasot muuttuisivat vuosien saatossa.

Suomeen kiinteitä nollakorkoja ei ole tulossa, Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertoo sähköpostivastauksessaan:

– Vastaavaa ei ole suunnitteilla Suomessa lähitulevaisuudessa.

  Pajala perustelee, että tanskalainen asuntolainamarkkina poikkeaa merkittävästi suomalaisesta ja on rakenteeltaan paljon monimutkaisempi, minkä takia vertailua Suomen asuntolainoihin on melkein mahdotonta tehdä. Osaltaan nollakorkoisiin asuntolainoihin vaikuttavat Tanskassa käytössä olevat negatiiviset talletuskorot, joita ei ole suunnitteilla suomalaisille henkilöasiakkaille.

  – Korkojen sijaan kannattaa muistaa vertailla asiakkaan maksamaa marginaalia lainoistaan, jotka Suomessa ovat jo vuosia olleet Euroopan edullisimmat. Toistaiseksi näyttää siltä, että Suomessa asuntolaina-asiakkaat saavat siis edelleen nauttia Euroopan edullisimmista asuntolainoista, Pajala kirjoittaa.

  Millaista korkoa Suomessa joutuu maksamaan 20-vuotisesta kiinteäkorkoisesta asuntolainasta?

  – Tähän ei ole oikeastaan mitään yksiselitteistä vastausta, sillä korkotaso arvioidaan aina tapauskohtaisesti asiakkaan tilanne huomioiden, Nordean visteinnästä kerrotaan.

  Vaikka Suomessa tuskin nähdään Tanskan kaltaisia 20 vuoden kiinteitä nollakorkoisia asuntolainoja, tilanne on siis Suomessakin asunnonostajan kannalta hyvä. Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna sanoo, että Suomessakin asuntolainojen korot ovat matalalla tasolla ja asunnon ostajalle löytyy monenlaisia korkovaihtoehtoja.

  Pauna pitää todennäköisenä, että pankit jatkavat kilpailua asiakkaistaan tarjoamalla muun muassa matalampia kiinteitä korkoja, mutta nollakorkoja tuskin on näkyvissä. Toisaalta Pauna ei näe syytä, miksi korot heti olisivat nousemassakaan ja painottaa, että keskimääräinen korko on eurooppalaisella tasolla matala.

  Kiinteiden korkojen suosio Suomessa on taas verrattain pieni, suurin osa lainoista on sidottu euribor-korkoihin, ja koska euribor-korot ovat olleet viime vuosien ajan miinuksella, käytännössä korko muodostuu pankin perimästä marginaalista.

  – Suomalaiset saavat nauttia yhdestä Euroopan edullisimmista asuntolainoista vieläpä vahvan kuluttajansuojan kera. En usko, että täällä mentäisiin nollaan, koska Tanskassa on erilainen asuntolainajärjestelmä. Nordea tai Danske Bank eivät siis yksinkertaisesti kykene kaikkialla Pohjoismaissa tarjoamaan samanlaista asuntolainaa, Pauna taustoittaa.

  Pauna suosittelee lyhentämään asuntolainaa nopeasti, sillä nyt on hyvä aika säästää. Nollakorkoajassa tulee hänen mukaansa olla tarkkana laina-ajan ja lainan lyhentämisen kanssa, eli lainan maksamista ei kannata lykätä.

  Matalista koroista kannattaa myös olla huolissaan, Pauna muistuttaa. Ovathan matalat korot osoitus talouden huonosta draivista.

  Tanskan alhaiseen korkotasoon vaikuttaa maan keskuspankin päätös pudottaa talletuskorko nollan alapuolelle vuonna 2012, kun kruunun sidosta euroon haluttiin puolustaa.

  Viime vuonna Jyske Bank tarjosi kymmenvuotista asuntolainaa negatiivisella -0,50 prosentin korolla.

  Käytännössä pankit eivät kuitenkaan joudu maksamaan asiakkaalleen, sillä pankit hyötyvät lainan antamisesta erilaisten palkkioiden myötä.

  Tanskassa on otettu käyttöön osassa pankeista pankkitallennusten negatiiviset korot, jolloin asiakas joutuu maksamaan pankille siitä, että se säilyttää asiakkaan varoja.

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?