Rakennusliiton puheenjohtaja: Itä-Euroopasta saapuu tuhansia raksa­miehiä ilman testejä ja karanteeneja – pelkää isoa tauti­rypästä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rakennusliiton puheenjohtaja: Itä-Euroopasta saapuu tuhansia raksa­miehiä ilman testejä ja karanteeneja – pelkää isoa tauti­rypästä

Rakennusliiton nokkamies vaatii pakollisia koronatestejä rajalle. Työnantajan mukaan on hyvä selvittää, miten testaaminen rajalla voitaisiin tehokkaasti järjestää ja toteuttaa.

Rakennustyömailla on Rakennusliiton Matti Harjuniemen (oik.) mukaan jo nykyisin keskimääräistä enemmän tartuntoja. Testien tekeminen rajalla on yksi mahdollinen keino tartuntojen leviämisen estämiseksi, sanoo Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Aleksi Randell (vas.).­

6.1. 15:31

Viron kautta on Suomeen palannut tuhansia ulkomaalaisia rakennusmiehiä joululomilta.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi varoittaa, että maahan saapuu samalla isoja tautiryppäitä.

– Rakennusmiehet tulevat maista, joissa talous on polvillaan eikä korona ole hallinnassa.

Rakennusmiehet pääsevät vapaasti tulemaan Suomeen. Harjuniemi muistuttaa syyskuusta tehdystä linjauksesta, jonka mukaan töihin tulijat pääsevät vapaasti maahan.

Väylä on avoin koronalle, Harjuniemi varoittaa.

– Koronatestejä ei käytännössä ole, puheet testeistä ja karanteenista ovat yhtä tyhjän kanssa.

 Koronatestejä ei käytännössä ole, puheet testeistä ja karanteenista ovat yhtä tyhjän kanssa.

Koronakaranteeni on Harjuniemen mukaan ”höpöhöpöä”.

Rakennusmiehet asuvat kimppakämpissä. On kahden, kolmen ja neljän hengen huoneita. Jos jollakin on korona, tiloissa ei voi estää viruksen leviämistä.

Ulkomailta tulevia rakennusmiehiä on Harjuniemen arvion mukaan 20 000–25 000.

He ovat kotoisin Virosta, Latviasta, Liettuasta, Ukrainasta, Valko-Venäjältä, Uzbekistanista, Romaniasta, Venäjältä.

– On valittu sellainen linja, että tuodaan niin paljon kuin ikinä pitää saada tekijöitä ulkomailta, vaikka omiakin työttömiä riittää.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.­

Rakennusalan yritykset antavat Harjuniemen mukaan työmailla ohjeita, miten koronan leviämistä estetään.

Ohjeiden mukaan pitäisi rytmittää taukoja, tulisi pitää työmaat ja sosiaalitilat siisteinä. Pitäisi välttää sitä, että samassa tilassa on lähekkäin paljon työskentelijöitä.

– Ohjeet ovat hyvät, mutta ei niitä noudateta. Työmaat, joissa on ulkomaisia alihankkijoita, ovat ylimiehitettyjä.

Harjuniemen mielestä yritykset ajattelevat lyhytnäköisesti vain, että bisnestä pitää viedä eteenpäin.

Rakennustyömailla on Harjuniemen mukaan jo nykyisin keskimääräistä enemmän tartuntoja.

Harjuniemi ennustaa, että tilanne vain pahenee. Ulkomaiset rakennusmiehet tulevat maista, joissa koronatilanne on pahentunut talven aikana.

– Keväällä korona iskee päälle, jollei testausta pistetä pakolliseksi rajoille.

Harjuniemi esittää testipakkoa rajalle. Tulija pääsee töihin Suomeen vain, jos tulos on negatiivinen.

Rakennusteollisuus: Testien tekeminen rajalla yksi mahdollinen keino

Ilta-Sanomat kysyi alan työnantajien kantaa Harjuniemen ehdotukseen.

– Suhtaudumme vakavasti asiaan ja pyrimme yhdessä viranomaisten ja työntekijöiden edustajien kanssa siihen, että työnteko ja rajan ylittävä työmatkaliikenne voivat turvallisesti jatkua. Testien tekeminen rajalla on yksi mahdollinen keino tartuntojen leviämisen estämiseksi. Jos viranomaiset arvioivat, että testaamien on tarpeen, testaaminen koskee silloin myös rakennusteollisuuden alaa, Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Aleksi Randell kertoo Ilta-Sanomille.

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.­

– Baltian maat olivat pitkään lähes samanlaisessa koronatilanteessa kuin Suomi, mutta nyt tilanne on siellä selvästi huonontunut, joten on hyvä selvittää, miten testaaminen rajalla voitaisiin tehokkaasti järjestää ja toteuttaa.

Hän muistuttaa, että Suomen suhteellisen hyvä koronatilanne verrattuna moneen muuhun maahan johtuu suureksi osaksi juuri siitä, että rajoituksia, suosituksia ja järjestelyjä on tehty ajoissa sekä viranomaisten että työnantajayritysten toimesta.

– Suosituksia ja rajoituksia pitää tietysti myös ehdottomasti noudattaa. Olemme voineet pitää yritysten toiminnan käynnissä ja jos voimme jatkaa turvallisesti työntekoa, se on kaikkien etu, hän sanoo.

Hänen mukaansa tartunnat eivät todennäköisesti niinkään tapahdu työmailla, vaan taudin leviäminen voi liittyä useimmin vapaa-aikaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?