Asiantuntijat: Koronarokotusten viivästyminen iskisi Suomessa erityisesti palvelualoihin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat: Koronarokotusten viivästyminen iskisi Suomessa erityisesti palvelualoihin

Teollisuuteen vaikutus on epäsuorempi, mutta EU:n hidastelun myötä suomalaisyritykset saattavat antaa etumatkaa kilpailijoilleen.

Taloudelle olisi erityisen tärkeää, että rokotukset kotimaassa hoituisivat nopeasti.­

6.1. 6:00

Koronarokotusten viivästyminen Euroopan unionin alueella voisi vaikuttaa merkittävästi Suomen talouteen vuonna 2021, kertovat talousasiantuntijat.

Negatiivisia vaikutuksia olisi varsinkin ennakkoon kärsineelle matkailu- ja palvelualalle, mutta myös teollisuus voisi ottaa pientä kolhua. Mikäli samalla esimerkiksi unionista irtautunut Britannia saa rokotettua kansansa kattavasti huomattavasti EU:ta nopeammin, voivat brittiyritykset saada etulyöntiaseman unionin yrityksiin nähden.

Toisaalta Suomelle Britannian, Venäjän tai minkä tahansa EU:n ulkopuolisen, mutta merkittävän kauppakumppanin toipuminen voisi olla myös hyväksi. Kaikista tärkeintä olisi kuitenkin, että Suomen sisäiset rokotukset onnistuisivat hyvin, sillä toimiva sisämarkkina ehkäisisi konkursseja ja työttömyyden kasvua.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.­

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, että merkittävimmät vaikutukset rokottamisen takkuilulla olisi Suomen sisämarkkinoille.

Hän korostaa, että Suomen päätös olla EU:n mukana rokotteiden yhteishankinnassa oli aikoinaan oikea ja vielä on liian aikaista todeta, että rokottaminen kaikkiaan viivästyisi tavoiteltavasta aikataulusta takkuilevasta alusta huolimatta.

Häkämiehen mukaan nopea rokotustahti hyödyttäisi varsinkin kotimarkkinoiden elpymistä.

– Täysin suljettu viikko maksaa viisi miljardia euroa. Emme ole siinä nyt ja rajoituksista huolimatta teollisuus on pyörinyt hyvin, mutta pahimpina kevään viikkoina menetettiin satoja miljoonia euroja viikossa, Häkämies muistuttaa.

 Kun rokotteita Suomeen saadaan, prosessin on edettävä sujuvasti

Jos rokottaminen myöhästyy Suomessa, isoin lasku koituukin siitä, ettei taloutta voida avata, mikä taas lisää työttömyyttä. Nopea rokottaminen on taloudellisesti tärkeää, sillä esimerkiksi kesäsesongin työntekijöiden palkkaamiset ja matkailun volyymi päätetään jo kevättalvella..

– Kun rokotteita Suomeen saadaan, prosessin on edettävä sujuvasti. Me olemme palkansaajajärjestöjen kanssa esittäneet, että työterveydessä voitaisiin hoitaa myös rokotuksia. Se asiakaskunta olisi pois julkiselta puolelta.

Häkämiehen mukaan on anteeksiantamatonta, jos rokotukset yskivät huonon suunnittelun vuoksi, sillä tuolloin myöskään kuluttajien luottamus talouteen ei pääse toipumaan, eikä patoutunut kysyntä pääse hyödyttämään markkinoita.

Häkämies korostaa, että korona on globaali ongelma, eikä pelkästään Suomen tai Euroopan ratkaisut ongelmia ratkaise. Esimerkiksi Lapin matkailu toipuu vasta silloin, kun suurimmat matkailumaat, kuten Britannia, Venäjä ja Kiina, saavat koronatilanteensa kuntoon.

Vaikka nopeammin kansansa rokottava maa todennäköisesti saa sisämarkkinansa kuntoon muita nopeammin, ei koronaa ole voitettu ennen kuin viimeinenkin maa on rokotettu.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.­

Myös Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo niin ikään, ettei koronasta toipumista ja koronarokottamista voi pitää kilpailuna.

– On Suomenkin kannalta hyvä, jos edes jotkut maat selviävät koronasta nopeasti. Jos naapurilla menee paremmin, niin ehkä he ostavat myös suomalaisia hyödykkeitä. Näin teollisuus voisi hyötyä esimerkiksi siitä, että Britannia tai Yhdysvallat toipuvat koronasta nopeammin, Kuoppamäki tiivistää.

Teollisuuden osalta koronan toisen aallon vaikutukset ovatkin jääneet aika vähäiseksi.

Matkailu- ja liikennealalle EU:n koronarokotuksen viivästyminen olisi kohtalokasta, mutta siinäkin suurimman kolhun saisivat Etelä-Euroopan turismimaat. Kuoppamäen mukaan suomalainen matkailusektorikin kärsisi, mutta maan sisäinen matkailu paikkaisi kassavajetta huomattavasti Etelä-Eurooppaa tehokkaammin.

Erityisen tärkeää olisi siis Kuoppamäenkin mukaan hoitaa oma pesä kuntoon.

– Vaikka muualla EU:ssa olisi vaikeaa, varsinkin palveluala hyötyisi siitä, että meillä tilanne olisi hyvä.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.­

Samalla linjalla on myös Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

– Suurimmat vaikutukset tulevat suoraan siitä, kuinka nopeasti saamme omat rokotuksemme toimimaan ja palvelusektorin jaloilleen. Epäsuorasti sillä on kieltämättä tosi suuri vaikutus, mitä muualla Euroopassa tapahtuu, sillä se on isoin vientimarkkinamme, Koivu sanoo.

Hän sanoo, että kansainvälisellä tasolla muun muassa teollisuustuotannon tasot ovat kohtuullisen hyvät, mutta EU:n koronarokottamisen onnistumisella voi olla vaikutusta tuleviin investointeihin ja talouden kasvuun.

– Kaikenlainen toipuminen hidastuu, jos rajoituksia joudutaan ylläpitämään oletettua pidemmin. Positiiviset uutiset rokotteisiin liittyen nostivat viime vuonna kasvuennusteita, eli kyllähän tuo rokoteaikataulu on avain kaikkeen, puhutaan sitten työmarkkinoista tai laajemminkin talouskasvusta.

 Jos kilpailijat ehtivät muualta ensin, se on aina pois suomalaisilta yrityksiltä.

Suoria vaikutuksia EU:n rokoteaikataulun pettämisellä voisi olla tavarakauppaan, kun investoinneissa nähtäisiin uusi heikompi jakso. Lisäksi suomalaiset yritykset voivat antaa etumatkaa kansainvälisille kilpailijoilleen, jos EU on rokottamisessa merkittävästi vaikkapa Yhdysvaltoja hitaampi.

– Myyntimiesten ja -naisten pitää päästä liikkeelle. Jos kilpailijat ehtivät muualta ensin, se on aina pois suomalaisilta yrityksiltä.

Lisäksi rokoteaikataululla olisi vaikutuksia luonnollisesti matkailuun, mutta Koivun mukaan vaikutusten suuruutta on vaikeaa arvioida.

– Jos Suomi saisi rokotettua kansansa muuta EU:ta nopeammin, mutta muualla maailmassa rokotukset etenisivät nopeasti, niin olisi riskinä, että matkailueurot valuisivat ulkomaille, mutta Suomeen ei kohdistuisi ulkomailta normaaliin tapaan turismia. Turistivirtaa tarvitaan tännekin suuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?