Nämä asiat mutkistuvat monen ihan tavallisen suomalaisen elämässä 1. tammikuuta, kun brexit viimein tulee - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nämä asiat mutkistuvat monen ihan tavallisen suomalaisen elämässä 1. tammikuuta, kun brexit viimein tulee

Lontoon-lomalle lähteminen ja verkosta tilaaminen hankaloituvat. Netin käyttäminen Britanniassa kallistuu. Suomalainen ajokortti sentään kelpaa siinä missä ennenkin. Tämä kaikki muuttuu.

31.12.2020 8:00

Kauan siinä kesti, mutta vuodenvaihteessa brexit vihdoin astuu voimaan.

Virallisesti Iso-Britannia erosi Euroopan unionista jo 31. tammikuuta, mutta vuoden vaihtuessa päättyy siirtymäaika, jonka myötä saarivaltio noudatti vielä kuluneen vuoden EU:n sääntöjä.

Niiden tilalle astuu uusi kauppa- ja yhteistyösopimus. Sen myötä moni asia muuttuu välittömästi.

Iso osa muutoksista koskee yritysten ja viranomaisten toimintaa, mutta mukana on myös paljon sellaista, mikä vaikuttaa monen tavallisen suomalaisen elämään.

Ilta-Sanomat kokosi näistä tärkeimmät, jotka ovat tällä hetkellä tiedossa.

Joistakin muutoksista saadaan tarkempaa tietoa vasta vuoden 2021 kuluessa. EU:n ja Iso-Britannian välisessä sopimuksessa on 1246 sivua, eli paljon tutkittavaa ja tulkittavaa.

Jono seisoi Heathrown lentokentällä Lontoossa 21. joulukuuta.­

Matkustaminen

Iso-Britanniasta Suomeen matkustavien on tästä lähtien noudatettava samoja rajoituksia ja määräyksiä kuin muidenkin EU:n ulkopuolelta Suomeen saapuvien.

EU-kansalaiset voivat kuitenkin matkustaa Britanniaan viisumivapaasti jopa kuudeksi kuukaudeksi.

Britannia ei ole kuulunut Schengen-alueeseen, joten rajatarkastuksia on tehty Suomesta ja muualta EU:sta saapuville tähänkin asti. Jatkossa Britanniaan saapuvan EU-kansalaisen (pl Irlanti) täytyy esittää passi. Lokakuuhun 2021 asti myös suomalainen henkilökortti kelpaa matkustusasiakirjaksi.

Matkustusrutiineihin tulee uutena lisänä passien tarkastus, minkä vuoksi lentokentälle kannattaa saapua aiempaa aiemmin. Käytännössä matkustaminen Britanniaan muistuttaa vuoden alusta lähtien matkustamista Yhdysvaltoihin.

On arveltu, että brexit saattaisi myös supistaa lentoliikenteen reittivaihtoehtoja, mutta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtaja Jari Pöntisen mukaan tästä on vielä liian aikaista sanoa mitään.

– Tällä hetkellä ei ole niin tarkkoja tietoja käytettävissä, että Traficomissa osaisimme vielä ottaa kantaa, miten Brexit vaikuttaa reittivaihtoehtojen määrään, Pöntinen sanoo.

Terveydenhoito matkalla

Terveydenhoito Iso-Britanniassa pelaa sinne matkustavan kannalta pitkälti kuten aiemminkin.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa jatkossakin välttämättömän hoidon samaan hintaan kuin paikallisetkin, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Marja-Terttu Mäkiranta.

Lemmikit

Lemmikkien kuljettamiseen tulee brexitin myötä muutoksia. Jatkossa koiran, kissan tai fretin tuominen edellyttää terveystodistusta ja raivotautirokotusta. Lisäksi koirat tulee olla rokotettu heisimatoa vastaan.

Lemmikin voi tuoda Suomeen vain Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Esimerkiksi Lappiin koiran kanssa matkustavan britin täytyy siis tehdä välilasku Helsinki-Vantaalla ja selvittää lemmikin asiat.

EU:sta lemmikin voi viedä Iso-Britanniaan EU:n lemmikkieläinpassilla kuten aiemminkin.

Ajokortti

Suomalaiset ajokortit kelpaavat brexitin jälkeenkin Iso-Britanniassa.

– Myös suomalaisen ajokortin vaihtaminen brittiläiseen ajokorttiin onnistuu ainakin toistaiseksi ilman erillistä teoria- tai ajokoetta, Traficomin tiiminvetäjä Henna Anttila kertoo.

Roaming-maksut

Netin käyttäminen Iso-Britanniassa tulee todennäköisesti jatkossa huomattavasti aiempaa kalliimmaksi, sillä brexitin myötä EU:n yhteiset säädökset roaming-maksujen enimmäishinnoista eivät ole enää voimassa.

Roaming eli verkkovierailu tarkoittaa sitä, että jonkun operaattorin palveluita käytetään toisen operaattorin verkossa. Kyse on siis siitä, että suomalainen matkustaja käyttää nettiä omalla suomalaisella liittymällään Iso-Britanniassa toimivan yhtiön verkossa.

Jatkossa teleyritykset sopivat maksuista kaupallisin perustein.

– Tällöin esimerkiksi puheluiden roaming-hinnat Iso-Britanniassa vieraillessa saattavat nousta tai netin käytöstä saatetaan periä lisämaksua. Roaming-puheluiden ja datakäytön kuluttajahinnat ja niiden muutokset riippuvat viime kädessä kotioperaattorin ja Iso-Britannian operaattoreiden välisistä kaupallisista sopimuksista, Traficomin lakimies Jarmo Riikonen selittää.

Suomalaiset operaattorit eivät vielä toistaiseksi ole kertoneet hintojen muutoksista.

Kun Erasmus-vaihto päättyy, Suomesta pääsy vaihto-opiskelijaksi Iso-Britanniaan vaikeutuu.­

Opiskelu

Brexitin myötä opiskelijavaihto-ohjelma Erasmus päättyy.

Opetushallituksen Erasmus+-kansallisen toimiston johtaja Mikko Nupponen kertoo, että Suomesta on jatkossa vaikeampaa ja kalliimpaa päästä vaihto-opiskelijaksi Iso-Britanniaan.

– Erasmuksen kautta 3–6 kuukaudeksi mentäessä ei tarvinnut maksaa lukukausimaksuja, ja yhteistyö oli hyvin toimivaa. Nyt valmis mekanismi poistuu. Ei se estä menemästä omaehtoisesti, mutta käytännössä opiskelijavaihto jos ei nyt tyrehdy niin ainakin vähenee voimakkaasti.

Esimerkiksi lukuvuonna 2018–19 Britanniaan ulkomaanjaksolle lähti ohjelman kautta vaihtoon 464 korkeakouluopiskelijaa ja harjoitteluun 118.

Lukuvuonna 2020–2021 tai tätä ennen opiskelunsa aloittavat opiskelijat voivat suorittaa opintonsa loppuun nykyisillä lukukausimaksuilla ja opintolainaehdoilla. He myös säilyttävät brittiopiskelijaan rinnastettavan ”home fee” -statuksen, Nupponen kertoo. Tällä ajalla muutosta ei tule myöskään Kelan opintotukeen.

– Ensi syksynä sinne opiskelemaan aikovien tilanne taas on oleellisesti hankalampi. Kyllä se varmasti on edelleenkin mahdollista, mutta siihen tulee maksuja ja viisumivaatimuksia.

Verkkokauppa

Vuodenvaihteen jälkeen kaikki EU:n ja Britannian välillä liikkuvat tavaravirrat on tulliselvitettävä sekä EU:ssa että Britanniassa.

Tavallisen kansalaisen kannalta tällä on merkitystä verkkokauppaostoksia tehdessä. Toimitettavat, yli 22 euron arvoiset lähetykset tulee tulliselvittää ja niistä pitää maksaa arvonlisävero, yleensä 24 prosenttia. Yli 150 euron arvoisista ostoksista maksetaan myös tullimaksu.

Karkea nyrkkisääntö on, että tullaus nostaa tilauksen hintaa noin 30 prosenttia.

Joissakin tuoteryhmissä, esimerkiksi lähes kaikissa atk-laitteissa, tullimaksuja ei kuitenkaan käytännössä ole.

Ratkaiseva merkitys on sillä, lähetetäänkö tuote Suomeen Britanniasta vai kenties verkkokaupan EU-alueella sijaitsevasta varastosta, Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä selventää.

– Jos tavara toimitetaan EU-maan varastosta, sitä ei tarvitse tullata. Silloin se on unionitavaraa.

Nettitilaajan voi kuitenkin olla mahdotonta tietää, mistä varastosta tavara tulee, Penttilä huomauttaa. Harva verkkokauppa kertoo tätä suoraan.

Vastuu tullaamisesta on kuitenkin viime kädessä tavaran tilaajalla. Tulliselvityksen voi tehdä itse Tullin verkkopalvelussa, mutta yleensä tavaran huolitsija pyytää tilaajalta lupaa tulliselvityksen tekemiseen tämän puolesta. Silloin tilaaja joutuu maksamaan käsittelymaksun, jonka suuruus vaihtelee yhtiöstä riippuen.

Tullimaksua ei kanneta, jos tavara on valmistettu Britanniassa tai EU:ssa. Jos tavara taas on valmistettu esimerkiksi Kiinassa, tavarasta maksetaan tullimaksut.

– Tavaran alkuperämaa on tässä kaikista merkitsevin.

Tilaamisen ohella myös tuotteiden palauttaminen monimutkaistuu. EU:n ulkopuolelle lähtevästä palautuksesta on tehtävä Tullille vienti-ilmoitus, jonka jälkeen on mahdollista hakea tuotteesta maksettuja maahantuontiveroja palautettavaksi.

Verkkokauppaostoksia tehnyt saattaa myös joutua maksamaan palautuskustannukset entistä useammin.

Muutto Iso-Britanniaan

Iso-Britanniaan muuttaminen on jatkossa huomattavasti vaikeampaa.

Maa on kertonut aikovansa pisteyttää sinne töihin pyrkivät muun muassa koulutuksen, kielitaidon ja luvassa olevien tulojen perusteella. Lisäpisteitä voi saada myös silloin, jos hakijan alalla on työvoimapulaa.

Työluvan saamiseen vaaditaan vähintään 70 pistettä. EU-kansalaiset eivät saa prosessissa erityiskohtelua.

BBC:n mukaan englannin kielen taito ja työtarjous sopivalta taholta takaa jo 50 pistettä. Se kertoo, että Britannia aikoo houkutella erityisesti korkeasti koulutettua työvoimaa, eikä ”halpatyövoimalle” anneta viisumeita.

Juttua muokattu 31.12.2020 kello 9.56: Matkustamiseen liittyvää kohtaa rajakäytännöistä tarkennettiin.

Brexit

  • Iso-Britannian ero Euroopan unionista sai alkunsa vuonna 2016 järjestetystä neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä. 51,9 prosenttia äänesti eron puolesta.

  • 31.1.2020 tapahtunut ero viivästyi useasti, sillä erosopimuksesta neuvoteltiin pitkään ja brittiparlamentti hylkäsi sen kolmesti.

  • Parlamentti hyväksyi sopimuksen keskiviikkona. EU-parlamentin uskotaan hyväksyvän sen alkuvuodesta.

  • Neuvottelujen kipukohtia olivat muun muassa kalastusoikeudet ja Irlannin saaren tulliraja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?